Zagrebačka nadbiskupija razriješila je bivšeg prebendara preč. Zvonimira Kurečića crkvenih službi te mu naložila izvršavanje „okajničkih kazni i kaznenih pokora“. Epilog je to prijave koju je protiv njega podnio akademski slikar i predavač na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Marin Sovar, donosi Globus.

Sovar je Kurečića u listopadu 2018. godine u pisanom obliku prijavio Zagrebačkoj nadbiskupiji, navevši kako ga je 2005. godine u kuriji na Kaptolu danas 70-godišnji monsinjor odveo „u jednu spavaonicu“, nakon čega ga je „počeo ljubiti“ i „gotovo legao“ na njega.

„Tada sam ga odgurnuo i rekao mu: ‘Sad je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati.’ On je ustao, sjeo na fotelju i nastavio pričati kao da ništa nije bilo“, naveo je Sovar u pismu Kaptolu.

Kardinal Bozanić je 6. studenog 2018. donio odluku da se slučaj istraži na zagrebačkom Međubiskupijskom sudu prvog stupnja, pred kojim je u prosincu 2018. Sovar dao svoj iskaz.

Prema pismu koje je 22. siječnja 2021. Sovaru ispred Nadbiskupskog duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije poslao generalni vikar monsinjor Tomislav Subotičanec, na temelju provedene istrage 18. prosinca 2019. godine donesena je izvansudska odluka po kojoj su Kurečiću izrečene kanonske mjere. Odluka je Kurečiću uručena 8. siječnja 2020., nakon čega je počeo teći rok za podnošenje žalbi, „za što su sada istekli svi rokovi“.

U svojem je pismu monsinjor Subotičanec zahvalio Sovaru na sudjelovanju u postupku i svemu čime je pridonio „Crkvi u utvrđivanju istine“, kako bi se neprimjerena ponašanja crkvenih službenika, „sankcionirala i prevenirala radi općeg dobra, dobra pojedinaca i dobra Crkve“.

Pred kraj pisma generalni vikar je izrazio i žaljenje što je Sovar prethodno svoju priču iznio medijima jer se time „šteti probicima postupka, ometa tijek pravde i na štetu istine ide u korist Osumnjičenome“.

Valja istaknuti kako je osim Zagrebačkoj nadbiskupiji Sovar Kurečića u studenom 2018. prijavio i policiji, no kaže kako ga nakon podnesene prijave iz policije nitko više nije kontaktirao.

U želji za provjerom autentičnosti pisma koje je Sovar dobio, Globus se obratio i Zagrebačkoj nadbiskupiji iz koje je stigla potvrda da su Sovara pismeno obavijestili o rezultatima Upravnog kaznenog postupka protiv preč. Zvonimira Kurečića. Potvrdu od strane Kaptola o sadržaju pisma dobila je i naša redakcija.

„Preč. Zvonimir Kurečić razriješen [je] crkvenih službi te s obzirom na svrhe kažnjavanja u Crkvi izvršava okajničke kazne i kaznene pokore“, stoji, između ostaloga, u tekstu koji je Globusu stigao iz nadbiskupije.

Sam Sovar je izjavio kako je ugodno iznenađen pismom koje mu je ovih dana stiglo te istaknuo kako osjeća „zadovoljštinu“.

„Ugodno me iznenadilo ovo pismo. Sve do danas sam imao osjećaj bezvrijednosti jer sam se, uza sve što sam prošao, još i moralno ogolio pred cijelim svijetom“, kazao je Sovar, aludirajući na činjenicu da je u prosincu 2018. s pričom izašao u javnost.

Podsjetimo, papa Franjo u svibnju 2019. godine izdao je motu proprij “Vos estis lux mundi” u kojem su donesene nove odredbe za suzbijanje, sprječavanje prikrivanja i prijavljivanje zlostavljanja i nasilja u Crkvi. Između ostaloga, svakoj biskupiji je naloženo da organizira sustav za prijave zlostavljanja, lako dostupan javnosti. Dokumentom je predviđena i zaštita prijavitelja koji zbog prijave ne smiju biti podvrgnuti predrasudama, osvetama ili diskriminaciji.