Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je poručio da Rusija neće legalizirati istospolne brakove dok god je on na vlasti.

Slikovni rezultat za PUTIN

„Dok sam ja na čelu države, kod nas neće biti ‘roditelj br. 1’ i ‘roditelj br. 2’ – bit će mama i tata”, poručio je Putin na sastanku s radnom grupom koja priprema ustavne izmjene, javlja Reuters.

Već dva desetljeća, koliko je na vlasti kao predsjednik i premijer, Putin je svoje stavove usklađivao s vrijednostima Pravoslavne crkve i nastojao distancirati Rusiju od liberalnih zapadnjačkih vrijednosti, uključujući stavove prema homoseksualnosti i fluidnosti spolova.

Putin je pozdravio i prijedlog da se u Ustav uvede stavka o podršci obitelji, ističući da je potrebno razmisliti o formulaciji: „Brak je zajednica muškarca i žene, a s obitelji je malo drugačije. Ideja je ispravna i treba je podržati, samo treba razmisliti o formulaciji.”

Inače, javno promicanje homoseksualnosti kriminalno je djelo u Rusiji prema zakonu koji je Putin potpisao 2013. godine. 67-godišnjem Putinu trenutni mandat predsjednika istječe 2024. godine. Ipak, neki od amandmana ustava koji se razmatraju mogli bi mu omogućiti da zadrži vlast i nakon isteka trenutnog mandata, kao premijer s proširenim ovlastima, doživotni senator ili čelnik savjetodavnog Državnog vijeća.