Nakon mjesec i pol dana od kada smo s Narod.hr-a postali upit vezan uz Europsku civilnu incijativu Zagreb i njezin zahtjev da se ukloni raspelo istaknuto u OŠ Dugave u Zagrebu, stiglo nam je rješnje Ministarstva, u kojem se daje odgovor na samo jedno od dva pitanja koja smo postavili.

Nakon priče Narod.hr-a o školi u kojoj su tražili uklanjanje raspela: Pučka pravobraniteljica ograničila bi vjerske simbole u javnim ustanovama

 (VIDEO) Tko je Ivan Zidarević koji traži uklanjanje raspela u OŠ Dugave

Ravnatelj škole u kojoj su tražili uklanjanje raspela za Narod.hr: ‘Ovo je napad na autonomiju hrvatskog obrazovnog sustava’

Ministarstvo smo, naime, upitali:

“Imajući u vidu presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2011. prema kojemu isticanje raspela u školskim prostorima nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, molimo da nam odgovorite na sljedeća pitanja:
1. Ima li Europska civilna inicijativa Zagreb pravo tražiti od Osnovne škole uklanjanje raspela iz njezinih prostora?
2. Hoće li Ministarstvo reagirati na istup Europske civilne inicijative Zagreb i na koji način?”
“U RH ne postoje propisi kojima je zabranjeno isticanje vjerskih simbola”

“Vezano uz dio zahtjeva za pristup informacijama korisnika u kojemu se traži informacija vezana uz pravo na traženje micanja raspela iz prostorija škole, sukladno članku 23. stavku 1. točci 1. dajemo informaciju da u Republici Hrvatskoj nema propisa kojim je u javnim i državnim ustanovama zabranjeno isticanje vjerskih simbola.” – odgovorili su nam iz Ministarstva na prvo pitanje.

No, na drugo pitanje, o tome hoće li Ministarstvo reagirati na istup Europske civilne inicijative – nije bilo odgovora.

“Vezano uz dio zahtjeva za pristup informacijama korisnika u kojemu se traži informacija: ,,2. Hoće li Ministarstvo reagirati na istup Europske civilne inicijative Zagreb i na koji način?”, sukladno članku 23. stavku 5. točci 4. Zakona u kojem se navodi da ,,tijelo javne vlasti rješenjem će odbaciti zahtjev ako se traži informacija koja se ne smatra informacijom u smislu članka 5. stavka 1. točke 3. ovog Zakona“ riješeno je kao u izreci.” – stoji u rješenju koje nam je, s pečatom Ministarstva i potpisom ministrice, dostavljeno nakon mjesec i pol dana.

Podsjetimo, početkom lipnja Europska civilna inicijativa Zagreb, točnije njezin voditelj, srbijanski državljanin Ivan Zidarević, o kojemu smo pisali ovjde, potužio se ravnatelju Osnovne škole Dugave jer se u njezinim prostorima nalazi izvješeno raspelo.

Nakon odgovora ravnatelja koji ističe kako raspelo ne bi trebalo smetati onima koji drže do vjere, ma kako se ona zvala, Europska civilna inicijativa najavila je obraćanje inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja te pravobraniteljici za djecu.

Ljilja Vokić za Narod.hr: ‘Nikakve udruge nemaju pravo tražiti uklanjanje križa u školi, štoviše, zbog toga ih roditelji mogu tužiti’

Što presuda Europskog suda za ljudska prava kaže o isticanju raspela u školskim ustanovama?

„Europski sud za ljudska prava donio je odluku kojom izlaganje križeva u učionicama nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Ta presuda stoji uokvirena u predvorju 7. gimnazije, ja sam je ondje stavila kao ravnateljica. Prema tome, nema ništa sporno u isticanju raspela u školskim prostorima“ – istaknula je za Narod.hr Ljilja Vokić, bivša ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije i bivša ministrica prosvjete i športa (1994.-1998.) komentirajući pritužbu Europske civilne inicijative.

„Dakle, nikakve udruge nemaju prava tražiti uklanjanje raspela iz školskih prostora. Štoviše, roditelji djece koja pohađaju te škole, mogu tužiti te udruge zbog toga što im uskraćuju zakonom zajamčena prava.“ – zaključila je Ljilja Vokić za Narod.hr.

Izvor: narod.hr