DUBROVNIK (IKA)

Svečana procesija nakon glavne mise na svetkovinu sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika, i ove godine je 3. veljače išla svojim redovitim putem unutar zidina Dubrovnika, no zbog epidemioloških propisa mogao je sudjelovati manji broj vjernika.

Nešto više od 90 barjaka bratovština i crkva iz raznih župa Dubrovačke biskupije učinilo je da se opet kroz Grad zavijore barjaci, a vjernici u narodnim nošnjama učinili su je ne samo šarolikom nego i svečanijom i prepoznatljivom.

Pjesmom je procesiju pratio dio pjevača Mješovitoga katedralnog zbora s voditeljicom prof. Majom Marušić, a prigodne meditativne tekstove čitala je Ivana Lenert.

Isusovu pelenicu nosili su mladi iz crkve Sv. Dominika Josip Hađinac, Antun Končić, Ivan Lučić, Antonio Težak, u spomen toga što su dominikanci nosili relikvije davne 1721. godine kada su ih vraćali u izgrađeni Moćnik katedrale u kojem su se čuvale do Velike trešnje 1667. godine.

Baldahin poviše Isusove pelenice nosili su članovi Hrvatskoga glazbenog društva “Sveta Cecilija” iz Korčule koji izvode Morešku. Naime, ove godine  se obilježava 450 godine od bitke s Osmanlijama koji su napali Korčulu na Veliku Gospu 1571. godine, pa je to bio povod njihovu sudjelovanju na taj način.

Relikvije glave sv. Vlaha nosili su nad/biskupi, a ostale relikvije sv. Vlaha i svetaca također su nošene u procesiji s tim da je ove godine vjernicima preporučeno da ih ne dodiruju i tako im iskazuju štovanje, a opet zbog epidemioloških razloga.

Veći broj vjernike odazvao se na poziv da Festu sv. Vlaha prate putem medija u svojim domovima, pa je tako izostala ona velika gužva i šušur, a i procesija je brže prošla svoj put od katedrale, Ulicom od Puča do velike Onofrijeve fontane, pa Stradunom do crkve Sv. Vlaha i nakon prolaska kroz Parčevu crkvu natrag do katedrale.