Iz molitvenog srca Crkve stiže nam snažna podrška u borbi s pandemijom koronavirusa, naše kontamplativne redovnice ovih su dana u posebno blizu hrvatskom narodu. Sestre karmelićanke iz karmela sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj nadahnutim riječima ističu snagu ljubavi, skrivene žrtve, samozataje svih oboljelih i onih koji ih njeguju i brinu za njih. U ovim trenucima mnogih pitanja i tjeskobe prepoznaju ljepotu naše blizine s Gospodinom i podsjećaju nas: “On nam je bliži nego mi samima sebi! One koju su od svijeta odvojene upravo zato da bi još više sudjelovale u njegovim mukama, tegobama i nadama savjetuju nam kako ovo vrijeme u izolaciji prihvatiti kao izvanredan dar te nas proslavljajući zaštitnika karmela sv. Josipa potiču na molitvu – ovaj svetac ništa ne odbija!”

/ Sestra M. Benedikta Krapić

“U ovim svetim danima stojimo pred licem Gospodnjim uzdignutih ruku poput Mojsija za vas, vas koji se borite i bijete boj za svaku osobu, kako biste nadjačali u ovoj nesmiljenoj borbi s koronavirusom. Divimo se našoj braći i sestrama u zdravstvenim i redarstvenim redovima, svim javnim djelatnicima, napose medicinskom osoblju – od vrhunskih liječnika i stručnjaka do čistačica koji danonoćno stoje na raspolaganju i zbrinjavaju cijeli narod. – Ne vjerujem da bi oni mogli ovako služiti bližnjemu da i sami ne mole!”, navodi sestra Terezita i dodaje: “Oni su živa molitva, želja i vapaj Bogu: Isuse, spasi nas!”

Naše zajedništvo je lijek protiv koronavirusa

Kao narod, i cijeli svijet smo ujedinjeni u jednoj jedinoj molitvi: Isuse, ne daj da moj bližnji bude zaražen koronavirusom! Nikad se nismo osjetili jednim tijelom – nikada takvo zajedništvo u trpljenju i strpljenju, radosti i žalosti, tjeskobi i nadi. Sve je ostalo nebitno. Sve je stalo i otpalo. To je lijek protiv koronavirusa – zajedništvo u ljubavi, u služenju, u poslušnosti, u odgovornosti prema Bogu i bližnjemu. Nema drugog lijeka ni puta – i daj Bože da to ne zaboravimo i kada nam Gospodin providi cjepivo.

Utemljiteljica karmela sv. Terezija Avilska kao nadahnuće za borbu u kriznim situacijama 

Sveta Majka Terezija može nam biti nadahnuće i zagovornik u ovim teškim vremenima. Uzmimo je za savjetnicu. Znala se nositi s najtežim situacijama. Nije zdvajala u kriznoj situaciji svoga vremena, nije se pomirila s progonima Krista i nedaćom pustošenja Crkve već se sa svime suočila na konstruktivan način i za svoj projekt oduševila svoje sestre. Svijet u plamenu ražario je njezinu ljubav prema Ljubljenom Gospodinu i spašavanju duša.“Plakala sam s Gospodinom i molila Ga da popravi tako veliko zlo” (Put k savršenosti 1, 2.5.). Ni danas ne bi ostala bez odgovora na ovu situaciju. Njezina molitva nije mijenjala Božju volju niti obraćala bližnjega već sebe. Ona je činila ono malo što je do nje, a tako veliko, ono jedino potrebno i jedino moguće – mijenjala je sebe. Živjela je evanđeoske savjete čistoće, siromaštva i poslušnosti sa svom savršenošću, konkretnom, praktičnom ljubavlju, do kraja! Odlučnom odlučnošću! Zasukani rukavi nisu joj bili zapreka već pomoć na putu sjedinjenja s njezinim Zaručnikom. Nije bila sama na tom putu. Od svih svetaca svidio joj se jedan, u to vrijeme puno skriveniji i zaboravljeniji negoli danas. Nije se zadovoljavala malenim, izabrala je najboljeg od najboljih! Oduševio ju je profil jednog praktičnog sveca, sveca u trajnoj akciji i trajnoj kontemplaciji, najboljeg učitelja molitve, najvećeg mistika bez ijednog viđenja Isusa i Marije koji je Isusa gledao,ljubio, nosio u svom naručju, učio hodati, čitati, pisati, tesati, moliti, koji je ljubio Mariju kako je nikada nitko neće ljubiti – svetoga Josipa!

Sveta Terezija Avilska o zagovoru svetog Josipa – on je svetac koji ništa ne odbija!

Majka Terezija je shvatila da on – poslije Gospe – ima najjači utjecaj na Isusa, da mu može zapovijedati i na nebu te Isus čini što god od njega traži! A kako je ona to iskoristila, što je preko Josipa tražila od Isusa?! Nije bila zadovoljna malim stvarima, ne pregovora s Bogom o malo važnim stvarima kao što su prihodi, novac – već postiže neizmjerno veća dobra od Boga – raste u kreposti, molitvi, a Josip onda brine i dodaje sve ostalo – i pri osnucima samostana.

“Ja sam uzela za zagovornika i gospodara svetog Josipa i njemu sam se usrdno preporučila. Jasno sam vidjela da me je ovaj otac i moj gospodar izvukao s više dobra nego što sam ja od njega znala tražiti. Ne sjećam se dosad da sam ga išta molila što bi on propustio učiniti. Začuđujuća su stvar one velike milosti koje mi je Bog udijelio posredstvom ovog blaženog Sveca. Kakvih me je samo opasnosti oslobodio, i tjelesnih i duševnih! Čini mi se da je drugim svecima Gospodin dao milost da priteknu u jednoj nevolji, a ovome slavnom svecu (imam iskustva) da pritekne u svima. Gospodin nam hoće pokazati sljedeće: Kako je sv. Josipu bio podložan na zemlji – budući da ga je zvao ocem, a bio mu je hranitelj – mogao mu je zapovijedati i na nebu, te on čini što god od njega traži. Htjela bih privoljeti sve da gaje pobožnost prema ovome slavnom svecu, zbog velika iskustva koje imam s dobrima što ih postiže od Boga. Nisam upoznala osobu koja bi uistinu gajila pobožnost prema njemu i obavljala posebne službe a da ne bih vidjela kako je uznapredovala u kreposti. Jako koristi dušama to što se njemu preporučuju.” (Sv. Terezija Avilska: Moj život, VI. gl.)

Proslava svetkovine sv. Josipa 

Za ovogodišnju proslavu svetkovine sv. Josipa pripremale smo se velikom devetnicom – devet srijeda uoči svetkovine, zatim devet dana uoči svetkovine, i na koncu trodnevnicom. Glede vanjske proslave pridržavamo se preporuka našeg đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića u skladu s preporukama stožera Civilne zaštite Republika Hrvatska. Otkazan je dolazak “Klape sv. Juraja” HRM u nedjelju uoči trodnevnice kada su trebali animirati liturgijsko slavlje u 11 sati, i održati koncert korizmenih napjeva. Na samu svetkovinu neće nam Večernje euharistijsko slavlje moći predslaviti, kako je predviđeno sisački biskup Mons. Vlado Košić već, ako Bog da, doći će naš pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić. Bogu smo zahvalni za svete mise s predivnim propovijedima naših misnika s manjim skupinama ljudi.

Molimo za sve vas! 

Dani su nam uronjeni u dublju tišinu, šutnju, molitvu za naš narod i domovinu. Uz redovitu liturgiju časova u molitvi krunice na čast svetom Josipu i litanijama molimo za dar vjere i pouzdanja u Gospodina, za domovinu, za ljude na vlasti i koje donose odluke, za sve oboljele i umiruće, za svećenike i redovnice, za liječnike i sve koji su u službi drugima, osobito u ljekarnama i ambulantama, za policiju i vojsku, vozače i dostavljače hrane i higijenskih potrepština, , za mlade i djecu da napreduju u učenju gradiva, za nova duhovna zvanja, za sve koji su na radnim mjestima, osobito za prodavačice, za sve siromašne da nitko ne oskudijeva barem osnovnim, za pokoj vječni preminulima i utjehu njihovim obiteljima, da prestane pošast koronavirusa na cijelome svijetu, za sve u karantenama i samoizolaciji, osobito
starima, nemoćnima i osamljenima, da i ovime nađu put do Gospodina. Čvrsto vjerujemo da će nas Gospodin osloboditi ove pošasti i molimo da nam ovo vrijeme bude vrijeme milosno, vrijeme spasa za naše duše, da nam bude povlašteno vrijeme susreta sa sobom, s Bogom i našim najbližima. Iscrpimo zlatnik rudnik koji nam Gospodin daje u ovom vremenu. Neće vječno trajati. Uberimo najbolji plod ljubavi i mira. Ne bojmo se, Gospodin je s nama u sve dane do svršetka svijeta!

Iskoristite izolaciju na dobro! Vi sada imate priliku živjeti ono što skupo plaćate.

Umjesto da se borimo za samoću, pustinju, osamu, da skupo plaćamo smještaj u osami – sve nam je to dano besplatno. Bog može iz zla izvući dobro, iz bolesti koronavirusa za naše tijelo može dati zdravlje i opravak našoj duši. Blaise Pascal kaže da sva naša nesreća proizlazi iz toga što ne znamo biti sami u svojoj sobi. Ustrajmo u svojoj dužnosti, u služenju bližnjima, u samoći, u
izolaciji, u poslušnosti svjetovnim i crkvenim poglavarima u zahvalnosti za sve dobro koje nam čine i koji nam omogućuju da siti i napojeni, odjeveni i u toplom, s krovom nad glavom, tabletama
za temperaturu, bolničkom njegom ako je potrebno – preživimo ove dane dok oni podnose neizmjerno veći teret, odgovornost, brigu za sve nas. Neka im Gospodin udijeli snage da izdrže ovaj tempo i imaju dostatan odmor, zaštitu, otpornost da ne klonu duhom i tijelom od umora dok se bore za nas, i čine sve kako bi usporili i ublažili širenje epidemije koronavirusa i svih posljedica.

Upoznajte Bibliju u izolaciji! 

Iskoristimo ovo vrijeme pustinje za duhovnu obnovu – zaronimo u Sveto pismo – psalmi će nas osloboditi od trepeta, straha i tjeskobe,… Otvorimo knjigu Otkrivenja, Izaijinu, … Gledajmo Isusa na križnom putu… Gledaj, On te gleda… Pratimo ga u molitvi krunice… ostanimo u šutnji sa svetim Josipom i naći ćemo odgovor i spokoj dušama našim. Sveti Josip – svetac neizvjesnosti, nesigurnosti i problema – i draga naša Gospa prenijet će nas drugu obalu… Potražimo životopise svetaca, dobru knjigu … Pospremimo u sebi i oko sebe ono za što nismo imali dosta i dugo vremena…

Znamo da vam nije lako ostati na jednom mjestu i biti  u izolaciji, ali ovo vam može biti neizmjeran dar. 

Nama je klauzura blagoslov, milost, prozor okrenut prema zvjezdanom nebu, prostor za susret s Gospodinom. Mi smo u klauzuri kao ribe u vodi. Nama je slobodan odabir – ponajprije Gospodinov poziv i naš odaziv. Nema sličnosti s prisiljenom izolacijom, iščekivanjem da sve prestane, ne guši nas već dišemo punim plućima.… Znam da to nije lako ljudima koji žive drugim ritmom. Ali mislim da svakom može biti dar, neizmjeran dar, povlastica, luksuz koji si nikad ne bi priuštili – da malo dulje zastanu i u samoći, u svom srcu, doma, otkriju Onoga koga traže po cijelom svijetu – to je zapravo za Tereziju molitva “prijateljevanje nasamo s Onim za koga znamo da nas ljubi” – prijateljevanje kroz sve što se radi ili živi u tom prostoru.
Dok god imamo rješenja u svojoj ruci, znanju, umijeću, sjećanju – mislimo da smo ih sami svojom snagom umom, kreativnošću došli do njih, mi ne trebamo Boga, zaboravljamo, ne zanima nas odakle smo, čiji smo, kamo idemo – idemo, padamo. Kad počnemo padati, Otac nas u svojoj ljubavi pušta – tako učimo hodati.

Sestrama karmelićankama iz Breznice Đakovačke čestitamo svetkovinu njihovog zaštitnika, zahvaljujemo im na blizini, ljubavi i zajedništvu koja je još jednom iskazala ogromnu snagu zajedništva jedinstvene Crkve, mnogi smo udovi, a jedno Tijelo.
“U Njemu živimo, mičemo se i jesmo, On je u dubini našeg srca – i čeka da ga potražimo, zazovemo, da se odazove jer nas ljubi! Ljubi nas sve jednako, a samo malo više one kojima je potrebnije više ljubavi i više milosrđa. Najmanje što možemo jest je – stajati pred licem Božjim i klanjati se Njegovoj ljubavi i planu spasenja koji od vječnosti ima za nas – i za ovaj trenuak..”, zaklučile su sestre.
Majka Terezija nam govori: Sveti Josip pomaže u svemu!
Zato ga molimo:
Spomeni se,
prečisti zaručniče
Blažene Djevice Marije,
ti ljubezni moj zaštitniče,
sveti Josipe,
kako se još nije čulo
da se itko u tvoju zaštitu preporučio,
od tebe pomoć zatražio
a da je nije dobio.
S tim pouzdanjem
i ja dolazim preda te,
pa ti se goruće preporučam.
Nemoj prezreti molitve moje,
poočime Isusov,
nego je milostivo primi i usliši!
Amen.
Ništa neka te ne plaši,
ništa neka te ne prestraši.
Sve prolazi.
Bog ostaje isti!
Strpljivost postizava sve.
Tko Boga posjeduje,
Što mu može uzmanjkati?
Samo Bog je dostatan!  
sv. Terezija Avilska