biden euharistija
Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Američki predsjednik Joe Biden opisuje sebe kao pobožnog katolika, što je opis kojeg ponavljaju njegova tajnica i mediji. Nadbiskup Joseph Naumann iz Kansas Cityja, koji je ujedno i predsjednik Odbora za pro-life aktivnosti Američke biskupske konferencije, rekao je da predsjednikova otvorena podrška pobačaju na zahtjev demantira kako je riječ o pobožnom katoliku.

U razgovoru za Catholic World Report, nadbiskup Naumann naglasio je da bi se Biden “trebao prestati definirati kao pobožni katolik“, dodavši da su njegovi pogledi na pobačaj u izravnoj suprotnosti s Katoličkom crkvom.

“Kad (Biden) kaže da je pobožni katolik, mi biskupi imamo odgovornost ispraviti ga. Iako su ljudi ovom predsjedniku dali moć i ovlasti, on ne može definirati što znači biti katolik i što je nauk Katoličke crkve. Ono što on sada radi je uzurpiranje uloge biskupa i zbunjivanje ljudi”, istaknuo je Naumann.

Podsjetimo, 2019. godine katolički svećenik Robert Morey u Južnoj Karolini u praksi je primijenio crkveni kodeks kanonskog prava uskraćujući tadašnjem bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu sakrament svete pričesti zbog njegova stajališta o pobačaju.

Upitan da komentira taj čin, nadbiskup Naumann je kazao da je svećenik slijedio svoju savjest naglasivši da Biden ne bi trebao tražiti svetu pričest zbog bojazni da čini još jedan teški grijeh koji se naziva Svetogrdna Pričest.

“Vjerujem da predsjednik ima odgovornost ne tražiti svetu pričest. Kad katolici prime euharistiju, oni priznaju stvarnu Isusovu prisutnost, a također vjeruju u nauke Crkve.”

“Ono što on podržava je ozbiljno zlo. Ne znam raspoloženje njegovog uma i srca, ali njegov čin podržavanja pobačaja na zahtjev je pogrešan”, dodao je nadbiskup.

Inače, bivši nadbiskup Philadelphije Charles Chaput također smatra da Bidenu treba uskratiti svetu pričest, no kardinal Wilton Gregory iz Washingtona izjavio je da će Bidenu pružiti svetu pričest, ako je bude tražio.

Izvor: narod.hr/CWR