Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kazao je da svi njemački protestanti koji na dan obilježavanja ekumenskog zajedništva (Ökumenischer Kirchentag) žele primiti pričest u katoličkoj crkvi mogu to učiniti, prenosi NCR.

“Svaki protestant koji prisustvuje svetoj misi moći će primiti pričest”, kazao je biskup Georg Bätzing u online raspravi vezanoj za događaj koji se održava 15. svibnja.

“Želimo učiniti korak prema jedinstvu”, poručio je biskup Limburga dodavši kako će “svi iz drugih denominacija koji u savjesti vjeruju u ono što se slavi moći prići [oltaru] i neće biti odbijeni”.

Kako je prenijela stranica Njemačke biskupske konferencije Katolisch.de, Bätzing je rekao kako se ova praksa “održava u čitavoj zemlji” i nije “ništa novo” te da ne očekuje “prigovore iz Rima”.

Spomenuvši odnos Vatikana prema Crkvi u Njemačkoj, Bätzing je kazao kako za mnoge službenike u Rimu “njemačka Katolička Crkva miriše po protestantizmu”, ali i izrazio uvjerenje da to nije slučaj “na najvišoj razini prefekta”, nego kod službenika koji nemaju iskustva s Crkvom u Njemačkoj.

Govoreći o “strahovima” za jedinstvo Crkve koji se zbog Sinodalnog puta javljaju iz Rima, biskup je kazao kako se “jedinstvo može ugroziti održavajući ga sredstvima koja su neprikladna za vrijeme i svijet u kojem živimo s njegovim kulturološkim raznolikostima”.

Dodao je kako u Njemačkoj pokušavaju slijediti put “decentralizacije” Crkve o kojem je pisao papa Franjo u enciklici Evangelii Gaudium.

Podsjetimo, Kongregacija za nauk vjere u rujnu prošle godine negativno je odgovorila na prijedlog njemačkih teologa da se katolicima i protestantima omogući zajedničko pričešćivanje.

U pismu biskupu Bätzingu, najviše vatikansko tijelo za doktrinarna pitanja kritiziralo je prijedlog o zajedničkom pričešćivanju predstavljen u dokumentu “Zajedno za Gospodinovim stolom” istaknuvši da nije dovoljno u obzir uzeto katoličko razumijevanje Crkve, euharistije i svetog reda.

U vatikanskom odgovoru navedeno je kako je “pitanje euharistijskog i crkvenog zajedništva – u kojem Euharistija pretpostavlja i dovodi do jedinstva s Crkvom i njenom vjerom u zajedništvu s papom i biskupima – podcijenjeno u navedenom dokumentu”.

Predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Kurt Koch u rujnu je kazao kako je “Papa u privatnim razgovorima izrazio svoju zabrinutost” i to ne samo po pitanju zajedničkog pričešćivanja, već “i zbog opće situacije u Crkvi u Njemačkoj”.