“Hrvatska je dobila prvog pacijenta s koronavirusom”, rekao je premijer Plenković i dodao da se radi o mladiću koji je u Zagrebu.

Riječ je o mlađem čovjeku i o blažem obliku bolesti, on je izoliran i zasad je dobro, kazao je Plenković.

Mladić boravio u Milanu

“Danas u 11.50 minuta dobili smo rezultate testiranja za jednog Hrvata koji je boravio u Milanu. Pokazuje blaže znakove bolesti”, rekao je ministar Vili Beroš i dodao da je mladić  boravio u Milanu od 19. do 21. veljače.

Ministar je rekao i kako će se koncentrirati na kontakte koje je taj mladić ostvario, prenosi Večernji list.

“Riječ je o bolesti koja je slična gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih u slučajevima gripe”, izjavio je Beroš.

“Zdravstveni sustav je spreman”; poručio je ministar.

“Mislim da je dobro da smo na vrijeme digli razinu pripravnosti, bili angažirani”, poručio je premijer za kraj. Rekao je kako od svih očekuje maksimalni angažman.

MVEP je pozvao hrvatske državljane da ne putuju u Lombardiju i Veneto, talijanske pokrajine u kojima je najveći broj zaraženih. Strani putnici na granici moraju prijaviti odakle dolaze i kamo idu. Također su uvedene i mjere zaštite graničnih policajaca koji nose zaštitne maske i rukavice, a u kontrolu autobusa idu u zaštitnim odjelima.

Fotografija Kominske kronike.

Novi koronavirus službenog naziva Covid-19 koji se u prosincu pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od dvadeset zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima Trenutno je u svijetu preko 80 tisuća zaraženih, a zabilježeno je 2,706 umrlih od zaraze koronavirusom. U Italiji je od koronavirusa oboljelo više od 200 ljudi, a do sada ih je umrlo sedmero.

Izvor: narod.hr