Danas su Hrvatski suverenisti u Saboru počeli prikupljati potpise zastupnika kako bi se nakon dvije godine raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje začećem, objavio je na svom Facebook profilu predsjednik te stranke Hrvoje Zekanović.

Prema ovom prijedlogu zakona, pobačaj je moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji.

Kako bi se prijedlog zakona pomaknuo s dna na početak dnevnog reda potrebno je prikupiti najmanje 30 potpisa saborskih zastupnika, istaknuo je Zekanović.

Dodao je kako je ovaj prijedlog zakona u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem te da u potpunosti štiti život.

Zekanović je izrazio nadu da će u zastupnicima prevladati kršćanske vrijednosti te da će pobijediti briga za zaštitom života, a ne politikantstvo.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je trenutno na snazi zakon iz 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon, što još nije učinjeno.

Prijedlog Hrvatskih suverenista, koji na raspravu čeka još od ožujka 2019. godine, definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća.

„Ta definicija preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno, najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava“, zaključio je Zekanović.