Foto: Getty Images

Prošlog petka (29. siječnja) portugalski parlament izglasao je zakon o eutanaziji. U glasanju je sudjelovalo 218 zastupnika (od njih 230), od čega je 136 zastupnika bilo za, 78 protiv i 4 suzdržana. Što će dalje biti sa Zakonom odlučit će predsjednik koji ga može proglasiti, uložiti veto na njega (parlament bi ga u tom slučaju morao odobriti jer zakon na koji je stavljen veto parlament odobrava apsolutnom većinom glasova) ili ga poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti zakona, donosi Rueters.

Time bi većinski katolička zemlja trebala postati sedma država na svijetu koja dopušta smrtno bolesnim pacijentima da zatraže pomoć liječnika kako bi okončali svoj život.

Prema usvojenom zakonu o eutanaziji osobe starije od 18 godina moći će zatražiti eutanaziju ako su smrtno bolesne i ako pate od “trajne” i “nepodnošljive” boli – osim ako se smatra da nisu mentalno sposobne za donošenje takve odluke.

Eutanazija će biti dostupna samo državljanima Portugala i onima koji imaju zakonito boravište u Portugalu da bi se spriječilo putovanje ljudi u Portugal koji bi zatražili eutanaziju i time okončali svoj život.

Portugalska biskupska konferencija odmah je izrazila neslaganje u vezi izglasavanja zakona u parlamentu, izražavajući svoju „tugu i ogorčenost“ navedenim zakonom.

U izjavi objavljenoj 29.1., Stalno vijeće portugalske biskupske konferencije (CEP) ističe da novi zakon o eutanaziji “krši načelo nepovredivosti ljudskog života” ugrađen u Ustav, osuđujući njegovo odobravanje u vrijeme dok se zemlja još uvijek bori protiv pandemije COVID-19, donosi Vatican news.

Biskupi smatraju da je “besmisleno legalizirati smrt prouzročenu u ovom kontekstu, odbijajući lekcije koje je pandemija dala o dragocjenoj vrijednosti ljudskog života, koju zajednica općenito, a posebno zdravstveni radnici pokušavaju spasiti na nadljudski način i ističu da „izglasani zakon još uvijek može biti predmet provjere ustavnosti, zbog povrede načela nepovredivosti ljudskog života” u Ustavu. 

Ističu da ne mogu prihvatiti eutanaziju kao ‘odgovor na bolest i patnju’, jer to znači ‘odustati od ublažavanja patnje i daje pogrešnu ideju kako život oštećen bolom i patnjom ne zaslužuje veću zaštitu i postaje teret pojedincu, drugim ljudima,  zdravstvenim uslugama i društvu u cjelini. ‘

Stoga pozivaju ljude da zaštite život, “pogotovo kada je najslabiji”, tako da se olakša pristup palijativnoj skrbi, za koju je većina portugalskih građana uskraćena.”

Sve je veći broj zemalja koje kroz eutanaziju rješavaju pitanja patnje bolesnih i starijih ljudi. Do sada su u Europi četiri zemlje legalizirale eutanaziju: Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Uz Portugal, španjolski parlament ove veljače usvojio je prijedlog zakona o pravu na eutanaziju uz stroge uvjete – za teško i neizlječivo bolesne ili one s bolestima koje uzrokuju nepodnošljive patnje. Na obvezujućem referendumu o eutanaziji građani Novog Zelanda su 17. listopada 2020. glasali o tome treba li Zakon o izboru kraja života iz 2019. godine stupiti na snagu te je on izglasan i stupit će na snagu 6. studenog 2021. godine, čime će i Novi Zeland biti jedna od zemalja u kojoj je legalizirana eutanazija. Nekoliko američkih država, dvije australske države i Švicarska dopuštaju medicinski potpomognuto samoubojstvo.

Izvor: narod.hr