ZAGREB (IKA)

Posljednji ispraćaj saborskog zastupnika HDZ-a i sina prvog hrvatskoga predsjednika bio je na zagrebačkom Mirogoju u četvrtak 4. veljače.

Političar, profesor i publicist Miroslav Tuđman sahranjen je na Mirogoju uz najviše državne i vojne počast. Pokop je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan koji je rekao da su nazočne na oproštaj od obiteljskog čovjeka, profesora, političara, saborskog zastupnika Miroslava Tuđmana okupili ljubav, poštovanje i zahvalnost za njegov život i djelo. “Nije tako dugo prošlo kako smo zajedno s njim molili, upalili svijeće i položili cvijeće ovdje na Mirogoju na grobu njegova oca Franje, u jutro 10. prosinca prošle godine. Istoga dana bili smo na Jarunu u crkvi Sveta Mati Slobode na večernjoj svetoj misi na 21. obljetnicu preminuća prvog hrvatskog predsjednika. Nismo slutili da će nas Miroslav tako brzo napustiti”, prisjetio se mons. Bogdan.

“I u ovome odlasku kao i u svim ovakvim odlascima stojimo pred zagonetkom ljudskoga postojanja. Zagonetkom koja dostiže svoj vrhunac pred licem smrti. Čovjeka ne muči samo bol i sve veći rasap tijela, još više ga muči strah od ugasnuća za vazda. Što se može kazati kod groba u susretu s misterijem čovjekove smrti? Što misliti o misteriju čovjeka uopće? Psalmista u Bibliji sluti veliku tajnu čovjekova bića pa kliče nadahnut čovjekovim duhom: ‘Pa što je čovjek da ga se se spominješ i sin čovječji te ga pohađaš’”, rekao je vojni ordinarij.

Mons. Jure Bogdan / Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

“Čovjek je zaista misterij sa svojim razumom, srcem, slobodom i savješću. Svaki čovjek je tajna. Bio on na bilo kojem položaju, bilo kojom odgovornošću, u bilo kojem zvanju i bilo kojoj životnoj situaciji. On je jednako tajna, bilo da je moćan, učen, bogat ili bez utjecaja na društveni i javni život, nepoznat i siromašan. Čovjek je tajna sa svojim opredijeljenima i odlukama kad se nađe pred izborom dobra ili zla, ljubavi ili mržnje, istine ili zablude.

Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja i ne oduzima i pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima. Po tvojoj se volji rađamo. Ti ravnaš našim životom, tvojom se odlukom po zakonu grijeha vraćamo zemlji od koje smo uzeti, ali si nas otkupio smrću svoga sina da nas iz groba digneš u slavu uskrsnuća. U toj vjeri da ništa nije izgubljeno od napora i žrtve, života i djela, u nadi u ponovni susret u vječnosti. Opraštamo se od cijenjenog i poštovanog gospodina Miroslava Tuđmana. Njegovu dušu preporučujemo dobrom i milosrdnom Bogu”, zaključio je mons. Bogdan.

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U ime Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice sućut obitelji preminuloga izrazio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković. Prisjetio se zadnjeg razgovora s Miroslavom Tuđmanom. “Prije samo nekoliko tjedana kolega Kapulica upozorio me da Miro ima temperaturu. Odmah sam ga nazvao i rekao da je ovo ozbiljna bolest, da se čuva i pazi. To je bio naš posljednji razgovor, razgovor u kojem je Miro pokazao svoj karakter, svoj osjećaj hrabrosti. Pokazao je sve ono što ga je krasilo cijeli život, a to je da nikada nije sebe stavljao u prvi plan, gledao je na druge i živio je za Hrvatsku”.

“Bio je sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedno s njim i onima koji su dali sve za slobodu Hrvatske, sudjelovao je u stvaranju moderne, samostalne i slobodne Republike Hrvatske – kao dragovoljac Domovinskog rata, kao čovjek koji je stvarao hrvatski obavještajni sustav, kao političar, znanstvenik, publicist. Radio je to kao član HDZ-a te smo mu svi mi, koji smo zajedno s njim težili da svakom svojom aktivnošću pridonesemo jačanje Hrvatske, izgradnji institucija, gospodarskom napretku, socijalnoj jednakosti, brizi za hrvatski narod, povijest, kulturu, identitet, zaista zahvalni”.

Premijer Andrej Plenković / Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

“Razgovori s njim bili su dojmljivi i upečatljivi. Sugerirao ih je onda kada su bile važne teme. Svaki od tih razgovora pamtim i kao mlađi kolega od njega sam puno naučio. Bio je čovjek mudrosti, staloženosti, smirenost, čvrstih uvjerenja i jasnih političkih stavova. Svi smo ga poštovali i cijenili. Žao nam je što nas je prerano napustio, bio je naš aktivni saborski zastupnik, čovjek koji je pridonosio i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske. Nije se libio dati jasnu analizu situacije u BiH, zaštiti prava hrvatskoga naroda u BiH pa i pitanja rada Haškoga tribunala. Njegovo djelo, srećom, ostalo je u njegovim brojnim knjigama i publikacijama”, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković govoreći o kolegi za kojega kaže da je otišao prebrzo i naglo.

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL