IMOTSKI (IKA)

U Imotskom je u subotu 7. ožujka pokopan fra Petar Vrljičak, svećenik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, iznenada preminuo u Baškoj Vodi u utorak 3. ožujka u 60. godini života, 41. redovništva i 33. svećeništva.

Misom zadušnicom u crkvi Sv. Franje predsjedao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uz koncelebraciju provincijskog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše,  generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića,  te još stotinjak svećenika.

Mons. Barišić propovijed je započeo riječima Isusa Krista „Oče hoću da i oni koje si mi dao budu tamo gdje sam ja, da i oni budu sa mnom“, podsjećajući kako Isus u trenucima agonije ne razmišlja o samom sebi, nego iz čiste ljubavi misli na svoje ljubljeno stvorenje.

Pri kraju euharistije riječ zahvale uputili su uime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja provincijal Mrše, uime kolega fra Ivica Udovičić,  mons. Pavao Banić, dekan Makarskoga dekanata, Matko Granić, uime župljana Baške Vode, pokojnikova nećakinja te gvardijan samostana sv. Franje u Imotskom fra Kristian Stipanović.

Provincijal Mrše istaknuo je kako nas  je vijest o fra Petrovoj iznenadnoj smrti zatekla. Između ostalog, naglasio je neke od fra Petrovih vrlina: poslušnost, poniznost, a posebno marljivost. Pozvao je okupljene na molitvu za pokojnog fra Petra.

Nakon mise, na groblju Gospe od Anđela, uslijedio je sprovodni obred koji je predvodio gvardijan Stipanović, a od fra Petra su se oprostili braća franjevci, franjevački bogoslovi, postulanti, redovnice te brojni vjernici iz njegove rodne župe i župa u kojima je fra Petar djelovao.