Foto: fah, montaža narod.hr

Tjedan dana nakon početka škole pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u razgovoru za Hinu govorila je o vjeronauku u školama i udomljavanju/posvajanju djece od strane homoseksualnih parova i potvrdila stav Andreja Plenkovića o tome.

Hina: Je li vjeronauku mjesto u školi ili ga treba vratiti u crkve?

“To je važno pitanje o kojem treba raspravljati i omogućiti da se čuju argumenti svih dionika: Crkve, roditelja, učenika, Ministarstva obrazovanja. Zapravo je riječ o problematici koja je šira od samog nastavnog predmeta. Ured uočava kao problem da se nerijetko vjerski sadržaji u nekim školama prakticiraju i izvan nastave vjeronauka, npr. prilikom održavanja školskih priredbi, što smatramo neprihvatljivim. Smatramo da se nastava vjeronauka, kao i svakog drugog izbornog predmeta, treba organizirati na početku ili kraju nastave, a predlažemo i uvođenje alternativnog izbornog predmeta za djecu koja ne pohađaju vjeronauk, po uzoru na etiku u srednjoj školi”, odgovorila je.

Hina: Istospolni par koji ima registrirano partnerstvo udomio je dijete, a Zakon o udomljavanju, koji to onemogućuje, nije promijenjen. Kakvo je vaše stajalište o tome?

“Ponovit ću stajalište koje sam više puta iznijela u javnosti: kad je riječ o povjeravanju djeteta na skrb udomiteljima, najvažnije je na prvo mjesto staviti najbolji interes djeteta. Dakle, najvažnije je da mu udomiteljska obitelj pruži zamjensku skrb na najkvalitetniji mogući način, pa treba uložiti napore da se utvrde kompetencije i kapacitet udomitelja i potrebe djeteta. Spolna orijentacija udomitelja u tome bi trebala biti irelevantna”, dodala je.

Tko je Helenca Pirnat Dragičević – nova pravobraniteljica za djecu 

Zašto je U ime obitelji tražila smjenu pravobraniteljice Milas Klarić i upozoravala na rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Helenca Pirnat Dragičević postala je pravobraniteljica u mandatu Plenkovićeve Vlade, 2017. godine.

> Plenković proveo SDP-ovu politiku: Ministar Aladrović dvoje djece dao na udomljavanje/posvajanje homoseksualnom paru

> Kako se biraju suci Ustavnog suda koji je ponovno prekoračio svoje ovlasti u priopćenju vezanom uz pjesmu Bojna Čavoglave?

> Kako je homoseksualni par – u zemlji u kojoj su se građani izjasnili da je brak zajednica muškarca i žene – udomio djecu?

> Ustavni sud potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom i istovremeno dao nalog da ga se tumači suprotno Zakonu

Mandat dječjeg pravobranitelja traje osam godina, a na tu dužnost može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, ima najmanje 10 godina radnog iskustva i osobnim je zauzimanjem u javnosti poznata u promicanju i zaštiti prava djeteta, te nije osuđivana. Pravobranitelj ne smije pripadati nijednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima.

Podsjetimo, javnost  je nedavno ostala zgrožena kada je homoseksualni par – Mladen Kožić i Ivo Šegota – dobio dvoje djece na udomljavanje. Podsjetimo, iako po Zakonu o udomiteljstvu, ovaj homoseksualni par nije imao pravo na udomljavanje/usvajanje djece, Ustavni sud je prihvatio njihovu žalbu, i donio odluku kojom je prekoračio svoje ovlasti.

Najprije je Centar za socijalnu skrb Zagreb, dosljedno poštujući Ustav RH, zakone i europske konvencije, na prvo mjesto stavljajući zaštitu prava djeteta odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji je podnio homoseksualni par.
Tadašnja ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da je Centar za socijalnu skrb donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti odbijajući zahtjev istospolnog para.

Međutim, vladavinu prava narušio je Ustavni sud priključujući se aktivističkoj kampanji odbacujući zahtjeve za ocjene ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, među kojima je i ona Šegote i Kožića, ali uz naredbu centrima za socijalnu skrb da istospolnim parovima omoguće stjecanje statusa udomitelja iako to Zakon ne predviđa.

Izvor: narod.hr