mandati

“Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, s HNS-om, Štromarom, čelnikom Reformista Čačićem i svi su spremni podržati HDZ. S njima smo odlično surađivali i oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo dobili od PRH mandat za sastavljanje nove vlade”, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, najavivši tako da će manjine ponovno biti jezičac na vagi.

Zahvaljujući manjinama, HNS-u i Reformistima Plenković ima 76 ruku. Ovo još jednom pokazuje kako Plenković ne mari za građane i bira podršku onih koji zajedno imaju oko 60 tisuća glasova, umjesto onih, poput Domovinskog pokreta i Mosta, koji su zajedno skupili gotovo 300 tisuća glasova.

Koliko su stranke dobile glasova?

Zahvaljujući glasovima birača i metodi belgijskog matematičara Victora D’Hondta koji je osmislio način raspodjele glasova birača u zastupničke mandate, proporcionalnim izbornim sustavom još davne 1899. kada je sustav prvi puta i primijenjen, HDZ je uvjerljivi pobjednik nedjeljnih izbora i osvojio je 66 mandata za Hrvatski sabor, Restart koalicija 41, Domovinski pokret Miroslava Škore 16, Most NL 8, koalicija Možemo 7, koalicija SSIP, Fokus, Pametno 3 mjesta, po jedno HNS i Čačićevi Reformisti.

Ako se zbroje izborni rezultati, koje je objavio DIPHDZ je ukupno 66 osvojenih mandata ostvario s 586.241 glasova birača.

Domovinski pokret Miroslava Škore sa šesnaest mandata dobio je 174.249 glasova. Inače, Domovinski pokret podržao je generala Željka Glasnovića koji je na izbore išao sa svojom Neovisnom listom u XI. izbornoj jedinici, te je osvojio 5958 glasova.

Most Nezavisnih lista ima osam mandata, a dobio je 114.195 glasova.

SDP, kojemu su predizborne ankete predviđale pobjedu na ovim izborima i koja je oko sebe okupila niz manjih stranaka u Restart koaliciju, dobili su povjerenje samo 345.837 birača, te su dobili 41 mandat.

Plenkovićev koalicijski partner, HNS, koji je imao čak dva ministra u posljednjoj Vladi dobio je ukupno 21.014 glasova birača te osvojio jedan mandat.

Platforma Možemo ukupno je osvojila povjerenje 103.353 te ulazi u Sabor sa sedam mandata.

Koalicija koju su činili Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus dobila je 60.807 i osvojila tri mandata.

Čačićevi Reformisti osvojili su jedan mandat s ukupno 19.180 glasova.

Koliko je glasova potrebno za jedan mandat?

Ako se ukupan broj glasova samo podijeli s brojem osvojenih mandata, za pojedino zastupničkomjesto trebalo je ovoliko glasova:

HDZ – 8.882,44
SDP – 8.435,05
DP – 10.890,56 (bez glasova birača koje je pridobio Željko Glasnović)
Most – 14.274,38
HNS – 21.014
Reformisti – 19.180
Možemo – 14.764,71
SSIP, Pametno, Fokus – 20.269

Prema D’Hondtovoj metodi najprije se izračuna biračka masa svake izborne liste koju čini ukupan broj glasova koji su dali glasači u nekoj izbornoj jedinici pojedinoj izbornoj listi. Primjenom D’Hondtove metode ne postiže se potpuno razmjerna zastupljenost u predstavničkom tijelu. U slučaju da neka lista dobije manje od od potrebnog broja glasova – ne dobije niti jednog zastupnika, tj. svi glasovi koji su išli toj listi “propadnu”.

Ovu metodu u svom izbornom zakonodavstvu primjenjuju Albanija, Angola, Argentina, Armenija, Austrija, Belgija, Bolivija, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Češka, Čile, Danska, Ekvador, Estonija, Finska, Gvatemala, Hrvatska, Island, Izrael, Japan, Kolumbija, Kosovo, Luksemburg, Mađarska, Moldavija, Monako, Mozambik, Nikaragva, Nizozemska, Paragvaj, Peru, Poljska, Portugal, Rumunjska, Sjeverna Irska, Sjeverna Makedonija, San Marino, Slovenija, Srbija, Škotska, Španjolska, Švicarska, Turska, Urugvaj, Venezuela i Wales.

XII. izborna jedinica – jezičac na vagi u izboru Vlade – sada traže i ministarsko mjesto?

“Ja bih bio sretan da Pupovac ili netko drugi iz manjina bude u Vladi, bio bi i red da netko bude. Ja nisam zainteresiran niti za jedno ministarstvo. Ja se sjećam da su manjine imale i potpredsjednika vlade, tko zna, možda netko iz manjina bude i potpredsjednik Vlade”, poželio je Furio Radin u utorak, kojemu je, uz Jankovicsa, za ove izbore bio dovoljan jedan jedini glas za osvajanje mandata.

Posebna su priča zastupnici nacionalnih manjina koji su postali ključan čimbenik hrvatske politike i odlučuju o Vladi. Mogućnost da zastupnici, koji su osvojili nešto više od tisuću glasova, mogu imati presudnu ulogu u političkim igrama zapravo dovodi u pitanje temeljni smisao demokratskih izbora.

Situacija nepoznata u EU, a i u svijetu zapadne demokracije. Osam zagarantiranih mjesta u Saboru daje manjincima veliku i izborno neopravdanu moć da odlučuju kakva će biti buduća Vlada i premijer, a kao koalicijski partneri, raznim oblicima političke trgovine, o svemu što se tiče i hrvatske svakodnevice. GI Narod odlučuje upravo je za pitanje o glasovanju manjina u Saboru prikupila 407.469 tisuća potpisa, ali je bivši ministar Lovro Kušćević kao Plenkovićev izvršitelj proizvoljno odbacio više od 30.000 valjanih potpisa građana kako se ne bi raspisao referendum te je, uz to, onemogućio svaku provjeru i kontrolu svog postupanja, odnosno onoga što je radio.

Mandati manjinskih zastupnika vrijede i desetorostuko više nego glasovi ostalih birača koji glasuju u prvih deset izbornih jedinica.

Furio Radin osvojio je 890 glasova i zagarantiran 1 mandat, SDSS je osvojio 10.733 glasova i zagarantirana tri mandata za Milorada Pupovca, Draganu Jeckov i Borisa Miloševića. Po jedan mandat dobili su i Robert Jankovics s 2807 glasova, Vladimir Bilek s 1514 glasom, Veljko Kajtazi s 3745 glasa, Ermina Lekaj Prljaskaj s 1725 glasova.

Za razliku od 8 zagarantiranih mjesta koja imaju predstavnici manjina, pa čak ako osvoje jedan jedini glas, 4 milijuna Hrvata koji žive izvan Hrvatske, u Saboru predstavljaju tek tri zastupnika izabrana u XI. izbornoj jedinici.

Izvor: narod.hr