VATIKAN (IKA)

Papa Franjo pozvao je katolike diljem svijeta na zajedničku molitvu krunice u Marijinu mjesecu svibnju protiv pandemije koronavirusa, objavio je u subotu 25. travnja Tiskovni ured Svete Stolice, prenosi Kathpress.

U poruci ističe kako je upravo u ovo doba raznih ograničenja kretanja važno ponovno otkriti snagu kućne, obiteljske molitve, a povezanost „duhovne obitelji“ može pomoći nadići kušnju. Svibanj je uz listopad mjesec posebno posvećen Djevici Mariji te se tradicionalno na mnogim mjestima u svijetu moli krunica.

Katolička Crkva obraća se Majci Božjoj Mariji u ovoj dramatičnoj situaciji punoj boli i straha koji preplavljuje svijet, ističe se u popratnom tekstu poruke. Papa moli i za utjehu tugujućih, čiji su bližnji pokopani na način koji ranjava dušu. Nadalje spominje i one koji su zabrinuti zbog neizvjesne budućnosti i posljedice na gospodarstvo. Za političare moli da budu „dalekovidni“ te „solidarnoga duha“ u socijalnim i gospodarskim programima. Papa upozorava da bi ogromne svote novaca koji se ulaže u uvijek veće količine sve sofisticiranijeg oružja trebalo uložiti u znanstveno istraživanje.

Sveti Otac poziva i na molitvu za znanstvenike koji traže sredstvo protiv virusa te podsjeća na liječnike, medicinsko osoblje i volontere koji riskiraju vlastiti život da bi spasili druge.