VATIKAN (IKA)

U srijedu 4. rujna ujutro započelo je 31. apostolsko putovanje pape Franje izvan Italije na kojem će posjetiti tri zemlje jugoistočne Afrike: Mozambik, Madagaskar i Mauricijus.

Zrakoplov kojim Papa putuje u Afriku poletio je iz Rima jutros oko 8 sati, a u Mabuto, glavni grad Mozambika, prvo odredište putovanja, sletjet će oko 18.30 sati, nakon nešto više od deset sati leta. Osim Mozambika Sveti će Otac na svom apostolskom pohodu Africi posjetiti također Madagaskar i Mauriciju.

Prije nego će napustiti Vatikan susreo se sa skupinom od 12 migranata porijekom iz triju afričkih zemalja koje će posjetiti na ovome putovanju. U pratnji migranata bio je milostinjar kardinal Konrad Krajewski.

U poruci na Twitteru uoči putovanja Papa je pozvao sve da mu se pridruže molitvi „da Bog, Otac sviju, učvrsti u čitavoj Africi bratsko pomirenje, jedinu nadu za čvrsti i trajni mir“.

U zračnoj luci Maputa Papu će dočekati predsjednik Mozambika Filipe Nyusi. Nakon svečanosti dobrodošlice Papa će otići u apostolsku nuncijaturu. Drugog dana pohoda, u četvrtak 5. rujna Papa će boraviti u kurtoaznom posjetu Predsjedniku, susresti se s predstavnicima građanskih vlasti i Diplomatskog zboga, a u prijepodnevnim satima na programu je još međureligijski susret s mladima. U popodnevnim satima Papa će se susresti s biskupima, redovnicima i redovnicama, posvećenim osobama, bogoslovima i sjemeništarcima, vjeroučiteljima i animatorima te posjetiti Dom „Matej 25“ u kojem se pruža pomoć mladima i djeci s ulice.

Geslo putovanja pape Franje u Mozambik je „Nada, mir i pomirenje“.