BANGKOK (IKA)

Drugi dan pohoda Tajlandu, u četvrtak 21. studenoga, papa Franjo završio je svečanim euharistijskim slavljem s više od 60.000 vjernika na nacionalnom stadionu u Bangkoku.

Mnogi hodočasnici nisu uspjeli ni ući na stadion te su misu pratili preko video-ekrana. U propovijedi Papa je pozvao tajlandske katolike da izađu na ulice i postanu misionari kao i prvi evangelizatori te da pozovu na gozbu Gospodnju svu braću, posebno djecu i žene izložene prostituciji i seksualnoj trgovini, zatim robove droge i migrante kojima je oduzet dom i uništena obitelj, kao i iskorištavane ribare i zapostavljene prosjake te sa svima podijele Božje milosrđe.

Svi koji žele imaju pravo slušati Evanđelje, koje su u ovim krajevima počeli naviještati dvojica misionara prije 350 godina. Bez njih Crkva ne bi mogla uživati u osmjehu pučanstva thai – rekao je Papa i preporučio vjernicima da se ne boje sjesti za stol s grešnicima.

Osvrćući se na svetkovinu Marijina prikazanja u hramu, Papa se zadržao na Isusovu odgovoru na pitanje o njegovoj majci i braći: „Tko god izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, on mi je brat i sestra i majka“. Time je pobio sve pretjerane tvrdnje onih koji se hvale preferencijalnim pravima na Njemu. Želio je sresti i pozvati učenike da otkriju istinu koja je u stanju dati i rađati život. Ta pitanja i odgovori pomažu i nama u obnovi našeg života i života zajednice s neopisivom radosti, poručio je Papa.

Tajlandsku katoličku zajednicu pozvao je da slijedi stope svojih prvih misionara kako bi susrela, otkrila i prepoznala s radošću sva lica majki, očeva i braće, koje Bog želi darovati Crkvi i koji još ne sudjeluju na nedjeljnoj gozbi.

Na kraju mise oko 800 učenika s Instituta sv. Pavla što ga vode redovnice izvelo je u narodnim nošnjama tradicionalne plesove četiriju pokrajina Tajlanda.