SPLIT (IKA)

Sedma sjednica Pastoralnog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, ove godine u novom sazivu, održana je u četvrtak 13. veljače u Velikoj vijećnici Nadbiskupskoga ordinarijata u Splitu, a njome je predsjedao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić

Nadbiskup Barišić je, nakon uvodne molitve, pozdravio okupljene novoimenovane članove Pastoralnoga vijeća te ih podsjetio na važnost i ulogu Vijeća u mjesnoj Crkvi. Novi saziv Vijeća imenovan je na mandat od pet godina, a Nadbiskup je na početku sjednice nazočnim članovima podijelio dekrete o imenovanju.

„Ciklus obiteljskog pastorala – osobe treće životne dobi“ bila je središnja tema zasjedanja. Nadbiskup je podsjetio da se u posljednjih nekoliko godina veći naglasak stavlja na brigu o obiteljskom pastoralu na razini nadbiskupije, a i na nacionalnoj razini. Nakon godina posvećenih majci i ocu, ova je godina posvećena bakama i djedovima te općenito starijim i nemoćnim osobama. Istaknuo je kako je potrebno oduprijeti se kulturi eliminacije koja ima selektivni pogled na život te trendovima koji starije i nemoćne shvaćaju kao smetnju, a ne kao upotpunjavanje obitelji.

Pastoralni vikar dr. mons. Nediljko Ante Ančić naglasio je da u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji postoji nešto više od 30-ak ustanova za starije i nemoćne osobe, a sve je više privatnih domova koji često nemaju potrebne prostore za bogoslužje, a svakako bi trebali biti uključeni u pastoralno djelovanje. Prisutni svećenici iznijeli su primjere vlastite prakse i drugih kolega koji redovito posjećuju neke od domova, ali u većoj mjeri starije i bolesne u svojoj župi, osobito prigodom prvih petaka i prije većih blagdana. Članovi Vijeća su zatim iznosili svoje prijedloge kako poboljšati pastoral starijih i bolesnih osoba. Primijećen je i uvažen rad mnogih katoličkih udruženja, dobrotvornih skupina i molitvenih zajednica: Marijine legije, zajednice sv. Vinka Paulskog, Vojske Bezgrešne, Trećeg reda sv. Franje, Neokatekumenskog puta, Karizmatske zajednice Obnove u Duhu Svetome i mnogih drugih. Izražena je potreba za izgradnjom stabilne volonterske mreže, a naglašeno je i kako su starije osobe i veliki potencijal te da ih treba aktivno uključiti u pastoralni i volonterski rad Crkve.

Govorilo se također o provedbi projekata nove evangelizacije na području nadbiskupije. Uvod u ovu točku dao je mons. Ančić osvrćući se na promjene koje se događaju u svijetu, a koje utječu i na život Crkve. Tako je spomenuo slabljenje tradicije i općenito kršćanske kulture, pad u broju vjernika i drugo zbog čega je potrebno sinergijom svih postojećih stvarnosti i aktivnosti Crkve uvijek iznova pronalaziti kanale i oblike za evangelizaciju, ostavljajući naglasak na osobnom kontaktu i svjedočanstvu. Članovi su iznijeli vlastita iskustva i prijedloge. Složili su se da evangelizacija podrazumijeva sveukupnost djelovanja Crkve i razlog njenog postojanja te da je neprekidan proces koji bi trebao biti novi u žaru te uključivati moderne kanale kojima se lakše i brže dopire do ljudi, pogotovo nove generacije. Izrazili su nadu da će nove promjene u evangelizaciji postati konkretna stvarnost i nova tradicija. Nadbiskup je izrazio mišljenje da evangelizacija nikada nije bila življa nego danas te je potaknuo članove za daljnje neformalne susrete na ovu temu.

Jedna od točaka dnevnog reda bio je i odjek Nedjelje Božje riječi koja se ove godine slavila 26. siječnja. Nadbiskup je istaknuo da je svima svakodnevno, a barem na nedjeljnim euharistijskim slavljima, potreban susret s Božjom riječi naglasivši da ona hrani i povezuje u životvorni dijalog s Bogom i bližnjima, okuplja u jednu obitelj, daje dostojanstvo i otkriva čovjekov poziv i poslanje.

Nakon što su članovi podijelili svoje dojmove, nadbiskup je izrazio nadu da će posebna pažnja koja se toga dana pridavala čitanjima i navještaju Gospodnje riječi, njenom odjeku u homiliji, poveznici riječi Božje i našega svakodnevlja, u gestama i držanju predsjedatelja, čitača, ministranata, po dostojanstvu i čistoći ambona, prikladnoj glasnoći razglasa, kao i po urednosti i čuvanju liturgijskih knjiga koje sadrže tekst riječi Božje, nastaviti i tijekom čitave godine te da će uroditi plodom kroz oživljavanje osobnog i obiteljskog čitanja i razmatranja Božje riječi.

Spomenuo se i obilježavanja 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima koji će se u u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posebice, a i u gradu Splitu proslaviti nizom događanja poput Međunarodnog teološkog simpozija na temu sv. Jeronima i sl.

Na kraju zasjedanja nadbiskup je zahvalio članovima Pastoralnog vijeća na prihvaćanju službe, zatim na prijedlozima koje su iznijeli na sjednici, a osobito na njihovom trudu i zalaganju u službama koje svakodnevno vrše. Susret je završio zahvalnom molitvom i zajedničkom večerom.