ZAGREB (IKA)

Stožer civilne zaštite donio je 4. svibnja Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, te Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, objavljeno je na mrežnim stranicama kronavirus.hr.

Prema Odluci o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja, pogrebi, posljednji ispraćaj i polaganje urne mogu se održavati u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama.
Dodatno, tom Odlukom ukida se obustava organiziranja glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.
U skladu s Odlukom, posljednji ispraćaji hrvatskih branitelja, uz odavanje vojnih počasti, dopušteni su uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Prema Odluci o izmjenama i dopuni Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva, „sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu obitelji i svjedoka te predstavnika službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje na svojim mrežnim stranicama“. Zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje je na snazi.