VATIKAN (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 8. veljače program pohoda pape Franje Iraku od 5. do 8. ožujka, pod geslom „Svi smo braća“, prenosi Vatican News.

Prvi pohod nekoga pape Iraku uključuje dvije mise, susrete s kršćanima i visokim predstavnicima islama, međureligijski susret i molitvu za žrtve rata. Papa će pored Bagdada pohoditi Nadžaf, Ur, Erbil, Mosul i Karakoš te ukupno uz molitvu i dvije homilije održati četiri govora.

Papa će u Irak krenuti zrakoplovom iz Rima u petak ujutro 5. ožujka. U zračnoj luci u Bagdadu bit će priređena svečanost dobrodošlice i susret s premijerom Mustafom Al-Kadhimijem. Papu će zatim u predsjedničkoj palači u Bagdadu primiti predsjednik Barham Salih te će se susresti i s predstavnicima civilnoga društva i Diplomatskog kora, i održati govor. Prvi dan boravka u Iraku završit će susretom s biskupima, duhovnicima, redovnicima i bogoslovima u bagdadskoj sirokatoličkoj katedrali.

U subotu 6. ožujka Papa će se u Nadžafu na jugu zemlje, svetom mjestu šiijitskoga islama, susresti s velikim ajatolahom Alijem Al-Sistanijem, najvišim šijitskim autoritetom u današnjem Iraku. Slijedi međureligijski susret u Uru, na kojem će Papa održati govor. Po povratku u Bagdad predvodit će misno slavlje u kaldejskoj katedrali Sv. Josipa, jednoj od 11 katedrala u Iraku.

U nedjelju 7. ožujka Papa će posjetiti Irački Kurdistan i dolinu Ninive. U zračnoj luci u Erbilu dočekat će ga vjerski i civilni predstavnici regije, a zatim će se helikopterom uputiti u Mosul gdje će se na Trgu crkve, Hosh al-Bieaa, pomoliti za žrtve rata. Slijedi posjet Karakošu gdje će u crkvi Bezgrešnoga začeća predmoliti Angelus i obratiti se okupljenima. Poslijepodne Papa će na stadionu „Franso Hariri“ u Erbilu predvoditi misu te se u večernjim satima vratiti u Bagdad, a u ponedjeljak ujutro otputovati u Rim.