Danas je u Domu kulture u Pločama održana svečana sjednica povodom obilježavanja 29. obljetnice akcije “Zelena tabla – Male Bare”.

U posebnim okolnostima uzrokovanih pandemijom koronavirusa i poštujući sve epidemiološke mjere, dostojanstveno kako i priliči, prisjetili smo se veličanstvene akcije u kojoj je osvojena prva vojarna u Domovinskom ratu. Operacija Zelena tabla – Mala bara prva je iz serije Bitki za vojarne, koje se također nazivaju i Rat za vojarne, koje su se odigrale tijekom 1991. diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata, s najvažnijim sukobima tijekom rujna.

Bitka je značila veliku pobjedu, jer su hrvatske snage zaplijenile vrijednu tešku opremu (topništvo, rakete) kao i duge cijevi i streljivo iz vojnih skladišta. Procjenjuje se da je iz skladišta u Maloj bari izvučeno 4800 pušaka, 20 protuavionskih topova, 190 puškomitraljeza, 500 pištolja, te velika količina raznih drugih vrsta oružja i streljiva. U ostalim objektima JNA u Pločama zaplijenjeno je 120 kamiona i drugih vrsta vozila, 84 topa 20 i 40 mm, te velike količine streljiva za pješačko naoružanje kao i velike količine granata i mina (oko 350 tona). Uzimajući u obzir da su branitelji cijele Dalmacije u to vrijeme raspolagali s oko 3500 pušaka, rezultati ove operacije postaju još upečatljiviji. Strateški promatrano, zauzimanje vojnih objekata u Pločama poremetilo je planove JNA osvajanja Doline Neretve i odsijecanja juga Hrvatske.

Obilježavanje je počelo izvođenjem Hrvatske himne klape “Stina” iz Ploča i minutom šutnje za sve one koji su život dali za Domovinu.

Potom se okupljenima obratio Gradonačelnik Ploča sa pozdravnim govorom, a nakon njega i sami sudionici ove veličanstvene akcije. Gradonačelnik Krstičević posebno je pozdravio udovicu pokojnog Ante Vrdoljaka, stradalog za vrijeme akcije, zahvalivši joj se na svemu šta je njena obitelj dala za slobodu Hrvatske, uručivši joj prigodno buket cvijeća.

“Sve vas srdačno pozdravljam i ovim putem čestitam jedan od najposebnijih dana u novijoj povijesti Grada Ploča.

Prošlo je 29 godina otkako su se naši očevi, stričevi i djedovi okupili da bi krenuli u nešto što se u tom trenutku moglo okarakterizirati kao eksperiment. Okupili su se poljoprivrednici, radnici, liječnici, odvjetnici, sportaši, politički dužnosnici.. Bili su to ljudi koji su vodili različite živote, ali svi su bili vođeni jasnim patriotizmom i svi su vjerovali u jednu stvar, u to da nam se na nijedan način, te niti u bilo kakvom obliku ne može i smije oduzimati sloboda izbora i sloboda upravljanja onim sto je naše. U vremenima neizvjesnosti upravo su povjerenje i čvrsta vjera u ideju okupljanja bili najvažniji poticaj za prolazak kroz rat i depresiju.

Vrijeme rata i poslijeratno vrijeme donijelo je mnoge promjene u naše živote. Sva djelovanja i događaji koji su bili naslonjeni na početne ideje zajedništva, slobode i ravnopravnosti, rezultirali su iskoracima u snazi naše demokracije, u položaju naših radnika, također i u snazi naše vojske. Kao država, napravili smo iskorake u mnogim stvarima, u nekima baš i ne.

Ali u uspjesima vidljivo je sudjelovanje svih generacija okupljenih oko zajedničkog cilja.
Generacije naših državljana su se kroz godine organizirale, borile, te čak i umirale da bi održale ideje slobode koje su trebale proširiti krug mogućnosti na ostale i unaprijediti ovu državu koju svi volimo.

Danas je poseban dan za reći jedno posebno HVALA svim pripadnicima naših oružanih snaga, svima koji su dali život za našu domovinu, svim članovima njihovih obitelji koji itekako služe ovoj domovini. Svi vi koji ste se žrtvovali za našu slobodu i sigurnost, ne zaslužujete samo našu zahvalnost, već i naše obećanje da ćemo u vremenima koja dolaze i mi služiti vama.

Pred nama su nova izazovna vremena, za mnoge će ona biti i teška. U tim vremenima što dolaze jedino nas ljudsko zajedništvo i duboka prvrženost općem dobru mogu održati živima. A u novim borbama koje su pred nama najvažnije oružje bit će ljubav i humanost jer bez dostojnog života svih, nema ni dostojnog života pojedinca.

Pozivam sve da se udružimo danas u ljudskosti jer je to nešto u što sam uvjeren da nam je preostalo. Neka naša zastava bude zastava koja se ne predaje, zastava srca.

Jer kao što kaže Jure Kaštelan, pod zastavom srca život u sreći i slobodi neće izostati.

Za sve nas, za svako ljudsko biće” – stoji u govoru pločanskog gradonačelnika.

Ministar obrane u to vrijeme, Luka Bebić prisjetio se tih događanja, koliko je bilo potrebno hrabrosti i želje sudionicima akcije ali i mudrih odluka tadašnjeg vrha Hrvatske na čelu s dr. Franjom Tuđmanom.

“Odluka da se pozovu svi u obranu Domovine, bez obzira na političku i ideološku pripadnost i prošlost, bila je, po mom mišljenju, najveća odluka predsjednika Tuđmana.

Srdačno čestitam svima vama, pogotovo sudionicima akcije, jer ste vi bili oni koji su podmetnuli leđa kad je bilo najteže i kad ništa nismo imali. Ploče su obavile prvi i najteži zadatak u Domovinskom ratu. Hvala i gradonačelniku Krstičeviću na lijepim riječima. Svima vam čestitam ovaj dan, a gradu Pločama i cijeloj Neretvi želim uspješnu budućnost, dobar prosperitet i razvoj” – rekao je u nadahnutom govoru između ostalog gospodin Luka Bebić.

Prisutnima su se još obratili i Andrija Pećar, arheolog i profesor povijesti te nastavnik u Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošiča koji nas je kronološki podsjetio na sami tijek akcije i okolnosti u kojima se ona odvijala, posebno istaknuvši žrtvu pokojnog Ante Vrdoljaka koji nikada ne smije biti zaboravljen, Miljenko Jelić, zapovjednik padobransko-diverzantske postrojbe unutar IV. brigade Zbora narodne garde, Velimir Barbir, zapovjednik pričuvnog sastava Zbora narodne garde i zamjenik župana Dubrovačko neretvanskog, Joško Cebalo.

IZVOR:https://ploce.com.hr/