Da bi vjernike stavili pod svoju kontrolu, kineska vlada zatvara sve katoličke crkve koje odbiju pristupiti Patriotskoj katoličkoj udruzi.

Od sredine siječnja preko deset katoličkih crkvi zatvoreno je u kineskoj provinciji Fujian. Lokalne vlasti odlučile su se na taj korak nakon što su svećenici i laici odbili pridružiti se Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi, jedinoj službenoj katoličkoj Crkvi koju kineske vlasti priznaju.

U gradu Saiqi posljednja katolička Misa slavljena je 13. siječnja, a otkad je zatvorena vjernici su odlučili moliti ispred zaključanih vrata.

– Kineska vlada je lukava. Boji se rekacije međunarodne zajednice, stoga progon opravdava rušenjem ilegalne zgrade da se ne može povezati s vjerskim progonima – rekao je jedan kineski katolik za Bitter Winter.

Prije nešto manje od dvije godine Vatikan je potpisao diplomatski sporazum s Narodnom Republikom Kinom oko reguliranja imenovanja biskupa u toj zemlji. Istodobno, sporazumom su se trebali smanjiti pritisci na tzv. podzemnu Crkvu, ali od toga čini se nema ništa.

izvor:laudato