Nakon raspisivanja natječaja Sveučilišta u Splitu portal Narod.hr objavio je članak naslova “Zašto Splitsko sveučilište diskriminira heteroseksualne studente u odnosu na homoseksualne?”.

Podsjetimo, u članku smo istaknuli da je Sveučilište u Splitu u uvjetima za natječaj “Erasmus+ mobilnost studenata u svrhu studija u ak. god. 2020./2021.”, među kategorije studenata koji se mogu prijaviti za dodatna financijska sredstva prilikom razmjene naveo i pripadnike LGBT populacije (uz ostale u ‘statusu studenta u nepovoljnom položaju’).

> Zašto Splitsko sveučilište diskriminira heteroseksualne studente u odnosu na homoseksualne?

> Marijan Pavliček: ‘Natječaj Splitskog sveučilišta posljedica je neoliberalne politike Plenkovića i njegovih koalicijskih partnera’

Sveučilište u Splitu iz natječaja je uklonilo spornu kategoriju pod brojem 12 koja se odnosi na dodjelu financijskih sredstava pripadnicima LGBT populacije, što je vidljivo u prilogu koji je trenutno vidljiv na službenim stranicama.

Naime, studentima koji upražnjavaju spolne odnose sa pripadnicima istog spola na prvotno objavljenom natječaju dodjeljivala bi se jednaka sredstva, kao i studentima nižeg socioekonomskog statusa, studentima koji žive na otocima, izbjeglicama i tražiteljima azila, studentima pripadnicima romske manjine te djeci hrvatskih branitelja.

Također, dok su u uvjetima ostalih kategorija kao dokaz statusa zahtijevali nekoliko potvrda i dokaza, u ovoj kategoriji, jedini dokaz bila bi vlastita izjava.

Primjer, studenti nižeg socioekonomskog statusa trebaju uz prijavu, priložiti i popunjenu izjavu o članovima zajedničkog kućanstva, potvrdu nadležne porezne uprave za sve članove zajedničkog kućanstva za zadnju dostupnu kalendarsku godinu u trenutku predaje natječajne dokumentacije. Također, za članove zajedničkog kućanstva koji su u mirovini ili su korisnici obiteljske mirovine potrebno je priložiti, osim potvrde nadležne porezne uprave, i potvrdu nadležne ustanove za mirovinsko osiguranje o visini isplaćene mirovine za zadnju dostupnu kalendarsku godinu u trenutku predaje natječajne dokumentacije.

Natječaj objavljen 21. siječnja prije izmjene možete pročitati ovdje:

Izvor: narod.hr