Nakon priopćenja predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića po pitanju pozdrava “Za dom spremni” u pjesmi Marka Perkovića Thompsona Bojna Čavoglave, podsjećamo i na druge sporne odluke ovog sastava Ustavnog suda.

Ovom prilikom izdvajamo odluku Ustavnog suda po pitanju Zakona o pobačaju iz 2017.

Odluka o Zakonu o pobačaju

Početkom ožujka 2017. Ustavni je sud objavio je svoju odluku donesenu 21. veljače, a vezanu uz tzv. Zakon o ostvarivanju prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Prema njoj Ustavni sud ne prihvaća prijedlog koji je podnesen još 1991. za pokretanje postupka za ocjenom ustavnosti tog zakona. Istovremeno, Ustavni sud nalaže Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi Zakon te da taj zakon ne smije uključivati zabranu pobačaja.

U ovom se slučaju radilo o tome da Ustavni sud procjeni je li Zakon koji je na snazi iz 1978. u skladu s Hrvatskim Ustavom koji štiti pravo na život, a donesen je nakon osamostaljenja, 1991.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović tom je prilikom rekao kako ocjena ustavnosti zakona ovisi o tome je li zakonodavac uspostavio ravnotežu između suprotstavljenih prava i interesa, a to nije u nadležnosti Ustavnog suda, već zakonodavca.

Sudac Šumanović se izuzeo

> Pročitajte izdvojeno mišljenje suca Šumanovića – jedinog koji je glasovao protiv odluke Ustavnog suda

> Tko je ustavni sudac Miroslav Šumanović koji je za zaštitu prava na život nerođenih i što je izdvojeno mišljenje?

> Tko su ustavni suci koji će se izjasniti o Zakonu o pobačaju iz 1978.?

> Pet činjenica o razmatranju Ustavnog suda o pobačaju

Također, odluka da Hrvatski sabor mora donijeti novi Zakon u kojemu ne smije u potpunosti zaštititi nerođeni život, u suprotnosti je s izjavom liječnika koji su, na upit Ustavnog suda, jasno istaknuli da ljudski život počinje začećem.

S ovom odlukom Ustavnog suda nije se složio samo jedan od 13 ustavnih sudaca, Miroslav Šumanović, koji je u svojem izdvojenom mišljenju istaknuo da je dužnost države zaštititi pravo na život nerođenog bića.

> Akademik Pečarić Šeparoviću: ‘Pozdrav ZDS datira otprije NDH – tvrdite li da je postojala još 1932. godine?’

> Kako se biraju suci Ustavnog suda koji je ponovno prekoračio svoje ovlasti u priopćenju vezanom uz pjesmu Bojna Čavoglave?

Podsjetimo, nedavno je Ustavni sud uputio javnosti priopćenje vezano uz odluku Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklik “Za dom spremni” u pjesmi Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj. Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova, ali da je o pozdravu ‘Za dom spremni’ već ranije izrazio svoje stajalište.

“U odnosu na pozdrav ,,Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Izvor: narod.hr