SPLIT (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu blagoslovio je u srijedu 30. rujna kip sv. Jeronima.

Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija naime svečano slave Jubilej 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, zaštitnika Dalmacije, od 24. do 30. rujna. Upriličen je Međunarodni znanstveni skup o sv. Jeronimu, predstavljen kip toga sveca, priređena medijska promocija knjige „Svetom Jeronimu posvećeno“ i Svečana akademija, a u srijedu 30. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio je kip sv. Jeronima.

U kratkom govoru kazao je da je potrebno „svakodnevno razlučivati dobro od zloga i odbaciti suvišno da bi se dobio identitet. To je Jeronim činio. Odbacivao je ono što ga sputava i degradira. S milošću Božjom klesao je svoj život. Vjera ne poništava čovjeka već njegovu narav uzdiže. Jeronim je bio simpatičan i drag i vjerujem da bi ga svatko birao za svoga župana, gradonačelnika pa i biskupa“, istaknuo je nadbiskup Barišić, objasnivši: „Kad ste vi iskreni u svojim pogreškama i manama, početno ste neugodni ali ste kasnije prihvatljivi i poželjni. Jeronim je razotkrio sebe u vrlinama i manama. Drago mi je da ga ponovno možemo vratiti u Svetu zemlju jer su njegove kosti bile prenijete u 13. stoljeću u Rim.“

Blagoslovu su nazočili: arhivist i bibliotekar svete Rimske Crkve kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, dubrovački biskup Mate Uzinić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, autor kipa ak. kipar Veno Jerković, autor izložbe fra Tomislav Glavnik i glavni urednik „Veritasa“ fra Vladimir Vidović.

Program proslave Jubileja nastavlja se u 10 sati otvaranjem Riznice splitske katedrale. Uz pozdravne govore u splitskoj prvostolnici, prigodnu riječ prigodom otvaranja Katedralne riznice uputit će prof. dr. Radoslav Bužančić. Potom će uslijediti razgled postava Riznice u Palači Skočibučić-Lukaris. Istoga dana, 30. rujna, euharistijsko slavlje u 18 sati u novoj solinskoj crkvi Svete obitelji predvodi kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça.