Vodostaj Neretve u Metkoviću rano jutros dosegnuo je razinu od 286 centimetara što je najveća razina ovih dana otkako je Neretva zbog kiša i topljenja snijega na bosanskim planinama nabujala. Za sada je na snazi pripremno stanje obrane od poplava, a ukoliko vodostaj nastavi rasti i dosegne 300 centimetara proglasiti će se redovne mjere obrane od poplava, piše Slobodna Dalmacija.

Kako neslužbeno doznajemo akumulacije na hidrocentralama uzvodno od Mostara kontrolirano ispuštaju višak vode pa ne bi trebalo biti značajnijih problema sa vodostajem u dolini Neretve.

Osim toga, meterolozi najavljuju zahlađenje i prestanak oborina što će svakako utjecati na smanjenje vodostaja Neretve.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara.

S obzirom da je izgrađen nasip na desnoj strani grada Metkovića i da su u funkciji crpke koje prepumpavaju višak vode ne bi se trebale ponoviti poplave poput onih iz 2010. ili 2013. godine kad su gradske ulice bile pod vodom. Ipak, sustav obrane od poplava nije dovršen jer je ostala „rupa“ sa bosanskohercegovačke strane gdje bi uskoro trebala krenuti izgradnja obrambenog nasipa koju financira RH, piše Slobodna Dalmacija.

izvor:

https://ploce.com.hr/