Ovogodišnji 60. teološko-pastoralni tjedan trajat će od utorka od 28. do četvrtka 30. siječnja. Tema tjedna nadahnuta je postsinodskom apostolskom pobudnicom pape Ivana Pavla II. „Crkva u Europi“

Molitvom zaziva Duha Svetoga i pozdravnim govorom velikog kancelara Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kardinala Josipa Bozanića u utorak 28. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu započeo je 60. teološko-pastoralni tjedan s temom „Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi“ u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnji 60. teološko-pastoralni tjedan trajat će od utorka od 28. do četvrtka 30. siječnja. Tema tjedna nadahnuta je postsinodskom apostolskom pobudnicom pape Ivana Pavla II. „Crkva u Europi“.

Tjedan je pozdravnim govorom otvorio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak. Nakon uvodnih govora uslijedit će predavanje „Crkva u Europi“ mons. dr. Hrvoja Škrleca. U 12 sati je euharistijsko slavlje.

Popodnevni program počinje u 15.30 sati. Predavanje „Odrazi europskih duhovnih i religijskih gibanja u Hrvatskoj“ održat će prof. dr. Željko Tanjić; o temi „Kršćanska poruka pred kritikom prosvjetiteljstva“ govorit će izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, a izlaganje „Je li moguća evangelizacija u postmodernoj kulturi?“ održat će doc. dr. Davor Šimunec.

U srijedu 29. siječnja program počinje u 9 sati. O ulozi kerygme u kršćanskoj vjeri i kulturi govorit će prof. dr. Franjo Vidović, o obnovljenoj važnosti prve kerygme za Crkvu i društvo danas izlagat će doc. dr. Drago Tukara, a o zajedničarskim moralnim i socijalnim učincima kerygme predavanje će održati izv. prof. dr. Zorica Maros. U 11.45 je euharistijsko slavlje.

Popodnevni program počinje u 15.30 sati. O temi „Zakon sa Sinaja i Crkva koja naviješta u kontekstu krize identiteta u Europi“ govorit će dr. Jakov Rađa, a o obitelji kao mjestu prvog navještaja u novim kulturnim okolnostima govorit će dr. Matilda Stanić i Branimir Stanić, dipl. nov.

„’Uzvjerovah, zato besjedim, i mi vjerujemo pa zato besjedimo’ (2Kor 4,13). Homilija: susret u riječi – susret u slavljenom Otajstvu“ bit će tema izlaganja prof. dr. Ivice Žižića.

U četvrtak 30. siječnja program počinje u 9 sati. „Liturgijsko slavlje: ispovijest vjere i(li) navještaj vjere“ bit će tema predavanja izv. prof. dr. Ante Crnčevića, o temi “Kerygma u izgradnji autentičnosti“ govorit će doc. dr. Denis Barić, a o digitalnom svijetu kao području novog naviještanja predavanja će održati doc. dr. Krunoslav Novak i dr. Ivan Uldrijan. U 12 sati je plenarna rasprava. Tjedan će u 13 sati zatvoriti dekan KBF-a u Zagrebu dr. Cifrak.

Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za ove teme.

IKA