ZAGREB (IKA)

„Nakon što se dogodio potres u Zagrebu, prvo smo zaštitili sarkofag bl. Alojzija Stepinca”, rekao je kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu na Uskrsni ponedjeljak.

Hrvatskoj katoličkoj mreži omogućen je pristup Zagrebačkoj katedrali koja je zatvorena za javnost nakon teških oštećenja od potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka.

Ono što vjerničku javnost zanima jest sarkofag bl. Alojzija Stepinca – je li on siguran i što će biti s relikvijama? Mons. Ivan Hren je ustvrdio da je sarkofag siguran jer prvo što su nakon potresa učinili jest zaštita samog sarkofaga.

„Sarkofag bl. Stepinca najprije smo iznutra pojačali, osigurali smo ga željeznim šipkama, a izvana obložili dvostrukim fosnama. Krov je napravljen s kosinom kako bi sve što pada, palo na pod i ne bi imalo pritisak na sarkofag. Tako da je zapravo sarkofag itekako siguran. Ako svod bude padao, ne može pasti cijeli nego u komadima. Prije će oštećeni dijelovi pasti dolje u grobnicu gdje su pokopani zagrebački nadbiskupi, nego što bi oštetili zaštićeni sarkofag”, kazao je mons. Hren, ističući potrebu spuštanja u grobnicu kako bi se one zaštitile postavljanjem potpornja. „Na jednom dijelu je dosta plitka grobnica pa moramo provjeriti i osigurati je kako nam skela koju ćemo postaviti iznad ne bi propala”, kaže mons. Hren.

Sarkofag nisu micali zbog stalnih podrhtavanja tla nakon 22. ožujka i najsigurnije je bilo zaštititi ga, a ne micati. Također, kako kaže mons. Hren, važno je bilo ukloniti sve kipove i umjetnine na sigurno. Rekao je kako je trenutačno najsigurniji dio u katedrali ispovjedaonica koja se nalazi lijevo na ulazu u katedralu i ondje su smješteni svi kipovi iz svetišta. Zaštita sarkofaga i premještanje kipova i umjetnina na sigurno učinjeni su u jednom danu, istaknuo je mons. Hren.

„Sada nam preostaje postaviti skelu iznad sarkofaga jer su i vitraji oštećeni i moramo ih skinuti”, svjedoči te dodaje kako je najveći strah od urušavanja vitraja i kompletnog svoda, apside u svetištu te kor.

„Bolta iznad kora je pukla po svoj širini kompletno. Orgulje ćemo skinuti te postaviti skelu i zaštititi fosnama”, rekao je mons. Hren.

Gotovo da nema dijela u katedrali gdje nije nešto puklo. Jedna zatega je pukla i sve zatege će biti potrebno ponovno postaviti, tvrdi mons. Hren. „Rozete su također popucale. Moramo skidati i lustere koji su postali teret. Po bolti više ne smijemo niti hodati. Alpiniste ćemo svezati u potkrovlju za gredu i oni će spuštati sve što je teret.”

Na upit o šteti ističe kako na to pitanje ne može odgovoriti jer će procjena, kao i izrada samih troškovnika, trajati još mjesecima.

„Čim skinemo sjeverni toranj, krećemo s radovima u katedrali koju moramo učiniti sigurnom. Dakle, kompletna strategija je izrađena”, rekao je mons. Hren.

Zagrebačka nadbiskupija zahvaljuje svima koji su već izrazili spremnost pomoći svojim donacijama te objavljuje podatke o brojevima računa za donacije:

PODACI ZA UPLATU POMOĆI STRADALIMA U POTRESU:

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 31, Zagreb

Privredna banka Zagreb

Broj računa – IBAN: HR1423400091110343166

Poziv na broj: 01700

Za uplate iz inozemstva – SWIFT/BIC: PBZG HR2X

Svrha uplate: Prilog za potresom narušeni Dom za djecu u Vugrovcu i stradale obitelji

Donacije je moguće uplatiti i online: http://www.czn.hr/donacije-online

PODACI ZA UPLATU DONACIJA ZA OBNOVU ZAGREBAČKE KATEDRALE:

Zagrebačka nadbiskupija, Odbor za obnovu katedrale, Kaptol 31, Zagreb

Privredna banka Zagreb

Broj računa – IBAN: HR4723400091110099490

Za uplate iz inozemstva –  SWIFT/BIC: PBZGHR2X

PODACI ZA UPLATU DONACIJA ZA OBNOVU CRKAVA I DRUGIH CRKVENIH ZGRADA

Zagrebačka nadbiskupija, Kaptol 31, Zagreb

Zagrebačka banka

Broj računa – IBAN: HR6723600001502751682

Poziv na broj: 2203-2020

Svrha uplate – Obnova crkvenih objekata nakon potresa

Za uplate iz inozemstva –  SWIFT-BIC: ZABAHR2X