Policajci su upali u crkvu u kojoj je bilo ukupno sedmero ljudi

Photo d'illustration.

Poput brojne svoje subraće u Francuskoj i svijetu, vlč. Philippe de Maistre, svećenik župe Saint-André-de-l’Europe u Parizu slavio je nedjeljnu svetu misu uz prijenos na društvenim mrežama kada su naoružani policijski službenici uletjeli u crkvu i naredili mu da zaustavi misu, prenosi Le Figaro.

Prema riječima vlč. de Maistrea, misa nije slavljena s pukom.

“Bilo nas je sedmero: ja, ministrant, pjevač, orguljaš, i tri župljanina koji su bili ondje kako bi čitali misna čitanija i odgovarali na molitve. Usred mise trojica naoružanih policajaca ušla su u crkvu”, komentirao je de Maistre.

“Zakoniti autoritet u crkvi je svećenik! Osim vatrogasaca, policija ne smije ulaziti osim ako ju ne pozove svećenik”, dodao je.

Budući da je ministrant za oltarom također bio policajac, sišao je i razgovarao s policajcima, koji su otišli tek nakon što su trojica župljana izašli iz crkve, govori de Maistre.

Tijekom gostovanja u programu radija Notre-Dame, pariški nadbiskup Michel Aupetit osudio je postupak francuske policije.

“Naoružani policajci su ušli u crkvu, iako postoji službena zabrana da policija unosi oružje u crkvu. Oni nisu bili teroristi. Moramo biti hladne glave kako bismo zaustavili ovaj cirkus”, rekao je Aupetit.