Foto: Snimka zaslona

Vlada je donijela prvi set mjera za pomoć u gospodarstvu u borbi protiv koronavirusa, a ministar gospodarstva Darko Horvat otkrio je zatvaraju li se od sutra kafići i restorani ili će se to dogoditi tek u četvrtak.

Ministar Horvat za Dnevnik Nove TV rekao je kako mjera o zatvaranju kafića i restorana mora proći zakonsku proceduru.

“Sabor mora napraviti sutra raspravu, zakoni se moraju usvojiti, objaviti u Narodnim novinama i onda po tome Stožer može postupati. Alat smo predložili, Sabor će ga verificirati. Struka će donijeti prijedloge, a politika će adekvatno reagirati”, pojasnio je ministar.

Napomenuo je kako će zatvaranje ići sukcesivno, ovisno o potrebi, te otkrio hoće li doći do zatvaranja baš svih restorana.

“Mi u prvom koraku želimo spriječiti širenje koronavirusa, pa pozivam na odgovornost. U prvom valu želimo spriječiti masovna okupljanja, prvi na redu bit će restorani, oni koji serviraju hranu, a one koji dostavljaju hranu, njih ćemo ostaviti da, recimo to tako, hrane i obrte i trgovačka društva.

Ovo su informacije date obrtnicima i poduzetnicima i pozivam ih da pravovremeno reagiraju”, kazao je ministar.

Pandemijom koronavirusa indirektno su pogođeni mnogi poduzetnici i obrtnici, Vlada će im dati moratorij na sva plaćanja koja su dužni državi, no postavlja se pitanje što će biti nakon tri ili šest mjeseci i nakon što istekne moratorij.

“Tri plus tri mjeseca daju priliku poduzetnicima i obrtnicima da likvidnost ne troše prema državi, već da ju troše prema svojim zaposlenicima, a Vlada će osigurati vrlo brzo 144 milijuna kuna dodatne likvidnosti kroz Agencije. Nakon toga će osigurati dodatan novac za najosjetljivije dijelove gospodarstva”, naveo je Horvat.

Objasnio je i proceduru.

“Od ponedjeljka krećemo zaprimati prijave kroz Agenciju za malo gospodarstvo. Napominjem, ovo je prvi set mjera, nastavit ćemo raditi na drugim mjerama”, kazao je i ponovio kako je prioritet očuvanje radnih mjesta.

“Ja prioritetno čuvam industriju, obrtništvo, prerađivački sektor, a posebno hrvatske izvoznike. Neka mi ne zamjeri nitko, broj jedan je industrija, broj dva poljoprivreda, a tek onda turizam”.

Kaže kako će zabraniti izvoz nekih stvari, ako bude potrebe.

“Razmišljamo o zabrani izvoza koncentriranog alkohola, jer ga koristimo u preradi u dezinfekcijsko sredstvo”, rekao je.

Napomenuo je da Državni inspektorat mora kazniti i zaustaviti divljanje cijena pojedinih artikala, ako do toga dođe.

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr