Sutkinja je izdala službeni nalog da oba roditelja moraju sudjelovati u donošenju medicinskih odluka koje se tiču Jamesa Youngera.

Sutkinja iz Dallasa koja je odlučivala o slučaju u kojem je majka pokušala pretvoriti svog 7-godišnjeg sina u „djevojčicu“ potvrdila je prethodnu sudsku odluku kojom su oba dječakova roditelja stekla zajedničko skrbništvo nad njime.

Sutkinja Mary Brown nije samo odbacila zahtjev majke Anne Georgulas za ponovnim razmatranjem presude koju je u listopadu prošle godine donijela porota, a koja bi najvjerojatnije dovela do toga da majci bude dodijeljeno isključivo skrbništvo nad djetetom, već je izdala službeni nalog prema kojemu oba roditelja imaju zajedničko skrbništvo nad svojim sinom, Jamesom Youngerom, piše Life Site News.

Odvjetnica Anne Georgulas rekla je da će uložiti žalbu na tu presudu.

U sudskom postupku koji je privukao pažnju cijele nacije, majka i otac borili su se za skrbništvo nad svojim sinovima blizancima. Otac, Jeffery Younger, tvrdio je da treba imati pravo glasa u donošenju medicinskih odluka koje se tiču dječaka, nakon što je majka, dr. Anne Georgulas, upisala jednog od dvoje 7-godišnjih dječaka u školu pod imenom „Luna“, a dječakov zdravstveni karton upućuje na to da je majka nastojala promijeniti spol dječaka medicinskim putem.

Porota je 21. listopada prvotno presudila protiv oca djeteta, odbacivši njegov zahtjev za isključivim skrbništvom. Porota je također presudila da bi punomoć za donošenje odluka koje se tiču dječaka trebala biti dodijeljena jednoj osobi, što se naziva isključivo skrbništvo. Poroti nije dana mogućnost imenovanja isključivog skrbnika dječaka.

Presuda porote izazvala je oštre kritike javnosti, privukavši pozornost teksaškog guvernera Grega Abbotta, teksaškog državnog pravobranitelja, senatora Teda Cruza, te mnogih drugih političkih i utjecajnih ličnosti.

Na zatvorenom saslušanju održanom 24. listopada sutkinja Kim Cooks izrekla je presudu kojom su oba roditelja stekla zajednička prava na donošenje odluka. Presuda sadrži i brojne druge odredbe koje se u cijelosti mogu pročitati ovdje. Jedna od značajnih odredbi bila je promjena skrbništva na ravnopravno podijeljeno skrbništvo.

Dr. Georgulas se 5. studenog žalila na presudu sutkinje Cooks te je tražila da se sud prikloni prvotnoj presudi porote iz listopada.

Sutkinja Mary Brown jučer je na sudu odbila prijedlog dr. Georgulas da se prikloni odluci porote te je presuda sutkinje Cooks izrečena kao službeni nalog.

Jučer je sutkinja Brown donijela odluku o tri prijedloga, prijedlogu o presudi sutkinje Cooks, prijedlogu o ponovnom razmatranju presude porote, te prijedlogu o ukidanju koordinatora za roditelje. Sutkinji Brown dodijeljen je sudski postupak jer je sutkinja Cooks izuzeta iz slučaja na zahtjev dr. Georgulas.

Prijedlog o nalogu sutkinje Cooks podnijeli su Jeffrey Younger (otac djeteta) i njegov odvjetnik. Taj je prijedlog tražio da presuda sutkinje Cooks postane pravno obvezujući nalog.

Prijedlog o ponovnom razmatranju presude porote i prijedlog o ukidanju koordinatora za roditelje podnijele su dr. Georgulas i njena odvjetnica. Prvi prijedlog je istaknuo da sutkinja Cooks nije imala zakonsko pravo dodijeliti ocu djeteta zajedničko skrbništvo jer je porota presudila da skrbništvo mora biti isključivo te se ne smije dati Jeffreyju Youngeru. Stoga je prijedlog zaključio da je „sud postupio protivno rješenjima porote,“ za što „nije imao ovlasti“.

Danas je na sudu odvjetnica dr. Georgulas ustvrdila da je presuda sutkinje Cooks ništavna i neprimjenjiva, tražeći od suda da ponovno razmotri prethodnu sudsku presudu. Prethodna je presuda također predviđala minimalno vrijeme koje je Younger smio provoditi sa sinovima te mu nije dopuštala da dječaci prespavaju kod njega radnim danom.

Odvjetnica dr. Georgulas također je istaknula da, s obzirom na to da je porota presudila u korist isključivog skrbništva nad dječacima, no nije ga dodijelila Youngeru, implicitno je dodijelila to pravo majci. Odvjetnik u statusu „prijatelja suda“ istaknuo je da porota ne shvaća nijanse značenja skrbništva te je možda htjela dodijeliti isključivo skrbništvo sudu, centru za socijalnu skrb ili čak njemu samome.

U saveznoj državi Teksas isključivi skrbnik odgovoran je za donošenje svih odluka koje se tiču maloljetnika, odnosno, odluke o liječenju, obrazovanju, o tome može li se maloljetnik prijaviti u vojsku i sl.

Odvjetnica dr. Georgulas također je podnijela prijedlog sa zahtjevom da se ukloni koordinator za roditelje koji im je dodijeljen presudom sutkinje Cooks. Sutkinja Cooks dodijelila je roditeljima odvjetnika Staceyja Dunlopa u funkciji koordinatora za roditelje ili posrednika za ozbiljne odluke u kojima se roditelji razilaze.

Argument za ukidanje koordinatora za roditelje temeljio se prvenstveno na tome da on daje odlučujući glas umjesto da posreduje između roditelja te da u konačnici on donosi najteže odluke koje se tiču blizanaca.

Sutkinja Brown odbacila je prijedlog da se g. Dunlop ukloni iz slučaja kao koordinator za roditelje.

Odvjetnica dr. Georgulas priopćila je sudu da će pokrenuti novi sudski postupak. Zaključila je da presuda sutkinje Cooks, kao i ovaj novi nalog, nisu utemeljeni na presudi porote te da ujedno nisu važeći.

Izvor:lifesitenews.com