Prenosimo potresno svjedočanstvo tridesetosmogodišnjeg talijanskog liječnika Iuliana Urbana iz Italije, zemlje s najviše žrtava koronavirusa u svijetu, o tome kako je kao ateist u ovim najtežim trenucima borbe za svaki ljudski život spoznao ljudsku ograničenost i vratio se k Bogu. Njegovo je svjedočanstvo zabilježio Gianni Giardinelli, piše IKA.

“Nikad u najmračnijim noćnim morama nisam zamišljao da mogu vidjeti i doživjeti ono što se događa u našoj bolnici tri tjedna. Noćna mora teče, rijeka postaje sve veća i veća. U početku su neki došli, zatim desetke, a zatim stotine i sada više nismo liječnici, nego smo postali pokretna traka i odlučujemo tko bi trebao živjeti i koga treba poslati kući da umre, iako su svi ti ljudi plaćali talijanske poreze cijeli život”, rekao je Urban.

Brojni njegovi kolege, a i on sam, izjašnjavali su se kao ateisti jer su smatrali kako ne postoji poveznica između vjere i znanosti.

“Do prije dva tjedna moji kolege i ja bili smo ateisti. To je bilo normalno jer smo liječnici i naučili smo da znanost isključuje Božju prisutnost. Uvijek sam se smijao roditeljima kako idu u crkvu”, rekao je tridesetosmogodišnji talijanski liječnik.

Susret sa sedamdesetpetogodišnjim župnikom, koji je i sam bio zaražen koronavirusom, a koji je tješio i ohrabrivao druge, duboko je dotaknuo njegovo srce.

“Prije devet dana k nama je došao sedamdesetpetogodišnji župnik. Bio je ljubazan čovjek, imao je ozbiljnih problema s disanjem, ali imao je Bibliju sa sobom i impresionirao nas je što ju je čitao umirućima i držao ih za ruku”, prisjetio se Urban.

Urban ističe kako se kao liječnik susreo sa svojom ograničenošću i umorom.

Sedamdesetpetogodišnji župnik je preminuo, no njegova djelatna ljubav preobrazila je mnoga srca.

“Umro je sedamdesetpetogodišnji župnik. Do sada je, unatoč tome što smo ovdje bili pogođeni s preko 120 smrtnih slučajeva u tri tjedna i što smo svi bili iscrpljeni, uništeni, uspio, usprkos svom stanju i našim poteškoćama, donijeti mir za koji se više nismo nadali da ga možemo pronaći”, rekao je Urban sa zahvalnošću.

“Pastir je otišao k Gospodinu i uskoro ćemo ga slijediti i mi ako se ovako nastavi”, rekao je.

Unatoč preteškom teretu kojeg talijanski liječnici nose na svojim leđima, Urban je zahvalan što ga je ovo iskustvo vratilo k Bogu.

“Nisam bio kod kuće već šest dana, ne znam kada sam zadnji put jeo, shvaćam svoju bezvrijednost na ovoj zemlji i želim da zadnjim dahom pomognem drugima. Sretan sam što sam se vratio Bogu okružen patnjom i smrću svojih bližnjih”, zaključio je liječnik Iulian Urban.

Izvor: narod.hr