Je li 21. stoljeće vrijeme slobode i demokracije? Na prvu misao rekli bi da jest. Ali evo iznjet ćemo nekoliko činjenica koje će vas vjerujemo neugodno iznenaditi. Kada bi vam netko postavio pitanje: Pripadnici koje religije su najprogonjeniji na svijetu? Što biste odgovorili. Evo podataka koji su stari nešto više od godine dana. Ali stanje je danas sigurno gore.

AUSTRIJA- dokumentirano je u 2015. godini 183 slučaja oskvrnjenja crkava, grobalja, diskriminacije na radnom mjestu, uvreda čak i fizičkih ozljeda.

FRANCUSKA- Francuskoj su u toj godini zabilježena 63 oštećenja crkava

NJEMAČKA- dvadeset

ITALIJA-četrnaest

VELIKA BRITANIJA- trinaest

Različitih oblika mržnje, poput diskriminacije na radnom mjestu ili životnoj sredini, bilo je preko 1600, a odnose se na slobodno izražavanje stava o abortusu, eutanaziji i istospolnim brakovima ili javnog slavljenja kršćanskih blagdana, kojima su bili izloženi učitelji i drugi zaposlenici u javnim službama današnje kršćanske Evrope.

U dvadeset i tri države, od kojih je 14 muslimanskih, kršćani nemaju nikakvu slobodu vjeroispovijesti a najveći progoni i likvidacije kršćana su u Eritreji, Pakistanu, Iranu, Sjevernoj Koreji, Somaliji, Sudanu, Indiji, Iraku, Vijetnamu, Nigeriji, Kini, Egiptu i Siriji. U Egiptu i Siriji progone vrše islamski pokreti dok vlasti nastoje kršćane zaštititi.

Jedno od najnesigurnijih područja je Irak gdje su kršćani s 1,5 milijun spali tek na oko 200 tisuća, što je sličan slučaj u svim zemljama ratom zahvaćenog Bliskog istoka, gdje kršćani, primjerice u Siriji ispovijedaju vjeru od apostolskih vremena; pretrpjeli su i preživjeli niz povijesnih progona, ali tek im u suvremenom svijetu prijeti potpuni nestanak.

Katolička agencija Fides objavila je kako je prošle godine ubijeno 28 pastoralnih djelatnika, od čega 14 svećenika, devet časnih sestara, jedan sjemeništarac i četiri laika, većinom na američkom kontinentu.

U dva tisućljeća postojanja kršćanstva zbog vjere ih je ubijeno sedamdeset milijuna, no od ukupnog broja ubijenih 45 milijuna (oko 65 posto) su mučenici dvadesetog stoljeća – naveo je talijanski novinar i publicist Antonio Socci u knjizi “La guerra contro Gesù” koja se bavi progonima.

To bi značilo kako su najpoznatiji progoni Isusovih sljedbenika, oni u doba Rimskog carstva kad ih je pobijeno nekoliko desetaka tisuća, gotovo zanemarivi prema sadašnjim maltretiranjima, koji čini se ipak toliko ne zabrinjavaju zapadni svijet!

Najnoviji incidenti su bili u Pragu u katedrali, jučer u crkvi u Americi za vrijeme mise,nećemo zaboraviti katedralu u Dubrovniku i napade na vjernike u našim medijima. Vrhunac je slučaj kršćanke Asje Bibi u Pakistanu koju zbog vjere žele smaknuti.

Zamislite Europu za pedesetak godina. Reče nedavno jedan od vođa arapskog svijeta: “Mi ćemo preuzeti Europu. Masa muslimana poplaviti će Europu i za nekoliko desetljeća će se Europa, bez mačeva, bez pušaka, bez osvajanja, pretvoriti u muslimanski kontinent.” Čini se da se prijetnja ostvaruje.

Smatrate li i dalje da je danas lako biti kršćanin i da živimo u vrijeme sigurnosti,napretka i jednakosti?