Kongregacija za nauk vjere naredila je da 15 psihijatrijskih bolnica u Belgiji koja pripadaju Braći ljubavi više ne mogu zvati katoličkim institucijama, budući da su 2017. godine dopustile eutanaziju pacijenata.

Bolnice su u vlasništvu vjerske kongregacije “Braća ljubavi” te njima upravlja odbor istoimenog neprofitnog društva koji se sastoji od 15 članova. Od tih 15 članova, samo su trojica članova (braće) koji su ujedno i članovi vjerske kongregacije.

Prije tri godine, odbor je odobrio eutanaziju u svojim bolnicama uz potporu dvojice od trojice članova vjerske kongregacije “Braća ljubavi”.

Kongregacija za nauk vjere iznijela je svoju odluku u pismu datiranom 30. ožujka u kojem stoji kako je „s dubokim žaljenjem“ odlučeno da se „psihijatrijske bolnice kojima upravlja neprofitno društvo Braća ljubavi u Belgiji ne mogu više smatrati katoličkim institucijama“.

U odgovoru na odluku iz Vatikana, vrhovni poglavar kongregacije Braća ljubavi, René Stockman, rekao je kako „s dubokim žaljenjem“ vjerska kongregacija „mora odustati od svojih psihijatrijskih centara u Belgiji“.

Stockman je istaknuo da je gubitak katoličkog statusa „bolan“, budući da je kongregacija „među pionirima u području mentalne skrbi u Belgiji“, no istovremeno je rekao kako razumije da „kongregacija nema izbora nego ostati vjerna karizmi ljubavi, koja ne može biti pomirena s praksom eutanazije na psihijatrijskim pacijentima“.

Ovom odlukom okončan je trogodišnji spor između Braće ljubavi i istoimenog neprofitnog društva koje upravlja njihovim bolnicama koje je 2017. odlučilo odobriti provođenje eutanazije.

Kongregacija na čelu sa Stockmanom je protestirala zbog uvođenja eutanazije u bolnice te se žalila Vatikanu koji je zatražio od vodstva bolnice da odustanu od eutanazije, a o cijelom slučaju je bio obaviješten i papa Franjo.

Vodstvo je na reakciju iz Vatikana odgovorilo kako su bolnički protokoli „u skladu s katoličkim naukom” te odbilo odustati od provođenja eutanazije.

Naknadno je Sveta Stolica u apostolsku vizitaciju poslala pomoćnog biskupa Amsterdama, Jana Hendriksa, ali on je zabilježio kako nije postignut nikakav napredak u pronalaženju rješenja o spornom pitanju.

Kongregacija za nauk vjere u svom je pismu vodstvu bolnice naglasila kako „katolički nauk potvrđuje svetost ljudskog života“, „važnost skrbi i praćenja bolesnih i nemoćnih“, kao i „kršćansko vrednovanje patnje, moralnu neprihvatljivost eutanazije“ i „nemogućnost uvođenja te prakse u katoličke bolnice čak ni u ekstremnim situacijama, kao ni suradnju o tom pitanju s civilnim institucijama“.