Pučka pravobraniteljica, Lora Vidović, javno je podržala premijera Plenkovića i ministra Kuščevića u onemogućavanju prava građana na referendum“, istaknuo je dr. sc. Hrvoje Pende, član Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje, na konferenciji za medije u Rijeci, upozoravajući na nastavak širenja antireferendumske kampanje krajem studenoga prošle godine.

“Osim što daje jasnu potporu premijeru, a osnovna zadaća joj je da građanima, odnosno, biračima štiti njihova prava pred tijelima javne vlasti, Pučka pravobraniteljica štiti leđa premijeru i Vladi”, istaknuo je.

Pučka pravobraniteljica podržava Vladu u jednoj od najsramnijih epizoda moderne hrvatske države, a to je onemogućavanje iskaza narodne volje”, zaključio je dr. sc. Pende.

> Prof. Milardović o odluci USUD-a o GI Narod odlučuje: ‘Kako će Sud biti objektivan kad mu je podrijetlo partijsko’

U petak, 15. veljače, po drugi je put u četiri godine – prvi put prijevarom SDP-a, sada prijevarom HDZ-a – zaustavljen narodni referendum za promjenu izbornog sustava “kako bi oni na vlasti zaštitili svoje privilegije, radi kojih u Hrvatskoj cvijeta korupcija, politička trgovina, prevelik utjecaj države na gospodarstvo i sve sfere života, dovodeći do osiromašenja građana, iseljavanja, nemogućnosti provođenja reformi i dr.”, upozorila Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje nakon što je Hrvatski sabor odbio raspisati referendum.

Pučki pravobranitelj trebao bi biti opunomoćenik Hrvatskoga sabora koji štiti ustavna i zakonska prava građana u postupku pred državnom upravom i tijelima koja imaju javne ovlasti.

Prisjetimo se kako je izabrana pravobraniteljica Lora Vidović, koja se umjesto na stranu građana svojim djelovanjem stavila na stranu vlasti.

Tadašnja oporba nije sudjelovala u ‘farsi od izbora’

Nakon nekoliko mjeseci postupka i ponovljenog natječaja Sabor je sredinom veljače 2013. izabrao novu pučku pravobraniteljicu. S 82 glasa vladajuće Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) za novu pravobraniteljicu izabrana je Lora Vidović, no u njenom izboru, odnosno ‘farsi od izbora’ oporba nije htjela sudjelovati, navodi Tportal.

Tadašnja oporba je, vladajućima zamjerila što kod sastavljanja uže liste kandidata nije došlo do dogovora, zbog čega su HDZ, Hrvatski laburisti i HDSSB odbili sudjelovati u glasovanju.

“Ključno da ta osoba bude osoba koja se već dokazala u tom poslu, dakle u poslu zaštite ljudskih prava i da bude osoba apsolutno nesumnjivog kredibiliteta. Možda su ovi ljudi javno prepoznatljiviji od onih kandidata iz prvog postupka, ali Severina je još prepoznatljivija. Dakle, nije vic u tome da čovjek mora biti javno prepoznatljiv, nego da bude nesumnjiv borac za ljudska prava i za ono što bi pučki pravobranitelj sljedećih osam godina trebao raditi’, rekao je tada Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

Nova pučka pravobraniteljica, 39-godišnja Lora Vidović , koja se ovih dana uselila u Ured svog prethodnika Jurice Malčića u Opatičkoj 10 na zagrebačkom Gornjem gradu, ne ispunjava ni minimalne zakonske uvjete za izbor na tu dužnost – 15 godina staža u pravnoj struci.“, piše o izboru pravobraniteljice Slavica Lukić 2013. za Jutarnji list u tekstu pod naslovom: “SKANDAL U VRHU PRAVOSUĐA HRVATSKE Propusti u izboru nove pučke pravobraniteljice”.

U mladoj pravobraniteljici Hrvatska je dobila novi slučaj protuzakonitog izbora na odgovornu javnu dužnost koji neodoljivo podsjeća na slučaj ustavne sutkinje Slavice Bani ili ustavnog suca Ivana Matije.

Naime, članak 11. Zakona o pučkom pravobranitelju nalaže da kandidat za pravobranitelja, uz diplomu pravnog fakulteta, mora imati najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci, te biti “istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela, te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda”.

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Čija prava brani pučka pravobraniteljica – puka ili Andreja Plenkovića

> (VIDEO) Ivo Lučić: “Ja ne vidim revizionizam u Hrvatskoj”

> Thompsonov odvjetnik odgovorio pučkoj pravobraniteljici na poziv za odustajanjem od pozdrava Za dom spremni

> Pročitajte kako je Thompsonov menadžment odgovorio na analizu pučke pravobraniteljice Lore Vidović

Iz životopisa kojeg je Lora Vidović dostavila Saboru vidljivo je da je ta kandidatkinja do 16. prosinca 2012., kad je raspisan ponovljeni natječaj za pučkog pravobranitelja, prikupila 15 godina i 15 dana ukupnog radnog staža.

No, je li taj ukupni staž stečen u pravnoj struci?

Radila u Ministarstvu vanjskih poslova kod – Mate Granića

Lora Vidović rođena je 1973., a diplomu Pravnog fakulteta u Zagrebu stekla je u veljači 1997. Prvi posao dobila je 1. prosinca 1997. u Ministarstvu rada i socijalne skrbi. U tome Ministarstvu ostala je šest i pol mjeseci , a 15. lipnja 1998. prešla je u Ministarstvo vanjskih poslova u kojem je ostala do 1. listopada 2006. U njemu obavljala različite poslove, uz ostalo je 2001. u 28. godini imenovana za atašea u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj, a po povratku na Zrinjevac bila je treća tajnica za multilateralu. Potom je 1. listopada 2006. imenovana za zamjenicu pravobraniteljice za djecu i na toj je dužnosti ostala do 1. veljače 2010.

Zadnje tri godine, od 1. veljače 2010. do izbora za pučku pravobraniteljicu, Lora Vidović radila je kao predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj.

Međutim, zadnje tri godine karijere Lore Vidović provedene na čelu hrvatskog ureda UNICEF-a ni u kojem slučaju ne mogu se tretirati kao poslovi u pravnoj struci. Naime, ni sam UNICEF posao voditelja svojih ureda u državama diljem svijeta ne smatra pravnim poslom.

“U opisu posla i po onome što poslovi šefice UNICEF-a obuhvaćaju nalaze se i pravni poslovi, što se računa kao iskustvo u pravnoj struci”, ustvrdio je SDP-ov Peđa Grbin za Tportal.

Protuzakonit izbor – Sabor dao prednost političkoj podobnosti?

Propisani formalni uvjet za dužnost voditelja nacionalnog ureda UNICEF-a je diploma bilo kojeg fakulteta društvenih ili humanističkih znanosti. Njezina prethodnica na čelu UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj Tanja Radočaj nije pravnica, nego diplomirana psihologinja.

Dakle, od ukupno 15 godina i 15 dana staža koje je prikupila do javljanja na natječaj za pučkog pravobranitelja, Lora Vidović je u pravnoj struci, i to uz vrlo dobrohotno iščitavanje njezinog životopisa, provela svega 12 godina, bez obzira na tvrdnje SDP-ovog Grbina.

Ondašnja saborska oporba tada u gospođi Vidović nije vidjela istaknutog stručnjaka koji uživa ugled zaštitnika i promicatelja ljudskih prava.

U izboru trećeg pučkog pravobranitelja Sabor je, ne prvi put, svjesno pogazio vlastite zakone dajući prednost političkoj podobnosti nad stručnošću i integritetom?

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/tportal