RIM (IKA)

Ampula s nekoliko kapljica krvi svetoga Ivana Pavla II., koja se kao relikvija čuvala u Kapeli Raspeća u katedralnoj bazilici u talijanskom Spoletu, u pokrajini Umbriji, ukradena je 23. rujna, objavio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja pozivajući se na Vatican News.

„Ozbiljan čin koji nanosi štetu osjećaju i predanosti mnogih ljudi“, tim je riječima biskup Spoleta, mons. Renato Boccardo, komentirao nemili događaj. U priopćenju za javnost spomenuta biskupija naglašava da je nestanak relikvije primijetila sakristanka u trenutku zatvaranja vrata katedrale. Članovi kurije odmah su obavijestili karabinijere koji provode istragu te pregledavaju i video snimke.

„Usuđujem se nadati da je riječ o površnom potezu, a ne namjeri da se povrijede osjećaji vjernika. Također se usuđujem vjerovati da taj bezobzirni potez nije učinjen iz pobude da se zaradi novac“, poručio je u videoporuci mons. Boccardo.

Otuđenu relikviju sv. Ivana Pavla II., ampulu s kapljicama krvi postavljenu u zlatni relikvijar, crkvi Spoleto-Norcia darovao je 28. rujna 2016. tadašnji krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik pape Wojtyle. Trebala je biti prebačena u novu crkvu Sv. Nikole u Spoletu čije je posvećenje zakazano za 22. listopada.