Foto redovnistvo.hr, snimka zaslona, narod.hr, montaža

Na društvenim se mrežama ne stišavaju rasprave o gašenju profila patera Ike Mandurića, koji je komentirao intervju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je za Gloriju ispričala kako prakticira jogu, dok dan završava večernjom molitvom.

I dok su u javnost izašli brojni argumenti i pojašnjenja zašto je nespojivo prakticiranje joge i katoličanstvo, odnosno kršćanstvo – na društvenim je mrežama plasirana i tvrdnja da je pater Ike Mandurić morao ugasiti svoj FB profil po nalogu svog provincijala, dakle sebi nadređenog u Družbi Isusovoj, jer je to zatraženo iz Ureda Predsjednice.

(VIDEO) Zašto je joga nespojiva s kršćanstvom? Pogledajte što kaže fra Josip Blažević

Tako je, čini se, važna tema o autentičnosti političkih predstavnika te nespojivosti prakticiranja joge kao dijela hinduizma sa prakticiranjem katoličke vjere – postala i dio političkih borbi vezanih uz izbore za predsjednika RH krajem ove godine.

Nakon što je vjeroučitelj iz Rijeke, karizmatični Marin Miletić u svom video komentaru kako je profil patera Ike Mandurića ugašen “navodno” zbog intervencije iz Ureda Predsjednice, oglasio se, komentarom i provincijal Družbe Isosove, pater Dalibor Renić.

Komunikaciju između njega i Marina Miletića donosimo u cijelosti:

“Dragi Marine, pater Ike je izvrstan redovnik i svećenik. Sve ostalo je u obiteljskoj domeni Družbe Isusove, koja ima svoja pravila o medijima. Nikakvih intervencija nije bilo niti bi blie mjerodavne. Priča o pozivu iz Ureda je potpuno izmišljena laž i čudi me da si je olako nastavio širiti. P. Dalibor”, napisao je pater Dalibor Renić.

Miletić mu je odgovorio: “Dalibor Renic pozdrav pater. eto, pokušao sam se ograditi nekoliko puta govoreći “navodno” i “kako se piše”… meni osobno su Isusovci jako dragi. i takvi će mi ostati. pa
ipak, znam da se pritisak radi.

možda je ovo ipak vapaj jednog katolika našim svećenicima da se ne boje govoriti. dosta nam je “uvlačenja” vlasti. rezerviranja prvih klupa za one koji svojim djelima svjedoče da uopće nisu blizu Gospodinu. dosta nam je pljeskanja onima koji govore i žive ne kao da Isusa nisu nikada upoznali,
nego, katkada, kao da rade protiv nauka našeg Spasitelja.

ovo je samo to. vapaj.

a vrijeme bistrenja je tu.”

Miletićevu video poruku možete poslušati u nastavku:

“Pater Ike nije rekao laž, rekao je istinu, možda surovo, možda malo tvrdo, ali je rekao istinu. I tko god da ga je zaustavio u tome da čovjek govori istinu, ne radi dobro i to nije dobro za društvo zato što je našem društvu dosta licemjera, lažnih autoriteta, dosta je demokršćana koji imaju ljubavnice, dosta nam je i takvog klera. Želimo sol koja je slana, a ne bljutava… “, rekao je između ostaloga Miletić.

Podsjetimo i na objavu patera Ike Mandurića:

“Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere. I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem.

Ovaj skandal s promicanjem joge, dakako, posve obezvređuje ono nedavno pjevanje u eter pjesme ‘Krist na žalu’, jer se pokazuje da ono nije potkovano poznavanjem vlastite vjere te je utoliko bilo obmanjujuće. Ovdje se svakako mora postaviti pitanje – nije li to zastranjenje u vjeri otišli i dalje i do koje mjere?

I kako to sad ispraviti? Jedino što poželiš je da katolički narod lijepo prepozna ovu duhovnu plitkoću i okrene se tome da pokuša pronaći nekoga drugoga tko razboritije i autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti – ako takav postoji ili ako se takav pojavi?

Tko ne razumije narod, i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi”, napisao je na FB.

Izvor: narod.hr