Predsjednik Hrvatske građanske inicijative, stranke Hrvata u Crnoj Gori, i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović primio je prijeteće poruke putem društvene mreže.

Prijetnje je osudila Bošnjačka stranka, koja traži hitnu reakciju nadležnih, prenosi RTCG.

Naime, u porukama Vuksanoviću, korisnik na Facebooku mu poručuje “Pripazi se Adrijane” uz fotografiju Novaka Đokovića i pjesmu “Na sred gore Romanije” koja glasi:

“Na sred gore Romanije, četnicki se barjak vije
Pa neka ga nek se vije, donet nam je iz Srbije
Doneo ga Čica Draža i njegova gorska straža
Nosila ga čvrsta ruka, Majodantić gorskog vuka
Predao ga Herceg Bosni, da se ona snjim ponosi
Herceg Bosna barjak voli, junački se pod njim bori.”

“Prijavio sam nadležnim organima prijetnju koju sam dobio. Ovo nije prvi put da se suočavam s ovakvim pojavama, samo što ih do sada nisam medijski eksponirao. Kako je od pojedinih društvenih subjekata stvoren pogodan ambijent za iskazivanjem ovakve vrste ‘junaštva’, smatrao sam da je potrebno pored pružanja informacije nadležnim institucijama, obavijestiti i javnost”, kazao je Vuksanović za Antenu M.

>Prof. Banac: ‘Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori ograničava velikosrpsko djelovanje na jugu jadranskog prostora’

>Predstavnik Hrvata u Crnoj Gori: “Ovi događaji podsjećaju na 90-e, potiče se na ‘balvanizaciju’ i ‘saoizaciju’ države”

Kako dodaje, Uprava policije je u svim prethodnim slučajevima pokazala efikasnost i uvjeren je da će tako biti i sada.

“Oni koji su pomislili da se Hrvatima, ili bilo kome drugome u Crnoj Gori, može prijetiti, prevarili su se. Naslušali smo se ovakvih poruka devedesetih i siguran sam da će oni koji žale za tim vremenima dobiti odgovarajući institucionalni odgovor”, kazao je Vuksanović.

Podsjetimo, krajem 2019. godine crnogorska Vlada je donijela Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se konačno utvrđuje crnogorska nacija i državnost i potiskuje velikosrpski identitet iz crnogorskog nacionalnog bića.

Po tom zakonu SPC bi morala vratiti dobar dio svoje imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je trenutno nepriznata od ostalih pravoslavnih Crkava. Taj zakon je podržala i hrvatska manjina u Crnoj Gori.

Inače, Vuksanović je i u prošlosti doživio prijetnje pa se tako početkom 2018. godine u njega zaletio auto.

Vuksanović je za medije otkrio kako su prosrpski zastupnici tijekom rasprave o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica izazvali nemile scene: “Trojica najagresivnijih u cijeloj toj predstavi zadržani su u pritvoru 48 sati. Cjelokupna rasprava koja nije trajala samo tog dana, već su događaji toga dana bili samo finale, diskurs kojim se govorilo o toj temi obilovao je vulgarnostima, prizivanjem građanskog rata. Mene je to osobno umnogome podsjetilo na 90-te godine i sve ono što se događalo jer retorika zapravo potiče na balvanizaciju Crne Gore, a potom i “saoizaciju” (aluzija na samoproglašenu SAO Krajinu u Hrvatskoj). Preksinoć je pokušan regionalni puč u Zeti, gdje su prepriječili put obaranjem drveta. Tenzije su već dulje prisutne, a sada su kulminirale. Oporbeni zastupnici, među kojima su i oni koji su bili izravnim sudionicima ratova 90-ih, u svojim su govorima i nastupima pozivali na građanski rat i otkopavanje oružja”, otkrio je Vuksanović za medije.

Izvor: narod.hr/rtcg.me