Hrvatska ima 254 osoba zaraženih koronavirusom.

21,45 sati

Iz riječkog Kliničkog bolničkog centra u nedjelju su izvijestili da je novim koronavirusom zaražen liječnik Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju, da su uspješno provedene protumjere širenja zaraze te da će taj klinički zavod sutra nastaviti s radom, ali u ograničenom opsegu.

“S obzirom na jučerašnju dokazanu COVID-19 infekciju jednog liječnika Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju, u KBC-u Rijeka su uspješno obavljene sve protumjere širenja zaraze. Svi djelatnici zavoda su testirani na infekciju i negativni su. Uz sve mjere zaštite, Klinički zavod za patologiju i citologiju sutra će nastaviti s radom u ograničenom opsegu.”

Iz riječkog KBC-a su istaknuli da, slijedom pogoršanja epidemiološke situacije po pitanju infekcije COVID-19 na razini države, ta bolnica od ponedjeljka poduzima daljnje interne mjere za operativnost i stabilno funkcioniranje zdravstvene njege.

Iz riječke bolnice još navode da su na 22. ožujka u bolnici hospitalizirana 22 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih troje starijih osoba ima težu kliničku sliku bolesti, no, za sada bez potrebe za respiratorom.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu ranije u nedjelju su izvijestili da je u Primorsko-goranskoj županiji novim korona virusom zaraženo još šestero ljudi te da je u toj županiji ukupno 24-ero zaraženih.

Prethodnog dana, u subotu, je utvrđeno da je u Primorsko-goranskoj županiji još šest osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih jedna osoba koja ima prebivalište izvan županije. Do subote je, pak, na području županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata. Od njih je jedan pacijent izliječen, jedan je otišao na liječenje u Sisak, veći dio je smješten riječku bolnicu, a dio bolesnika je izoliran u kućnim uvjetima.

21,30 sati

Stožer civilne zaštite Ličko senjske županije apelirao je u nedjelju na sve one koji nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište na području županije da sukladno mjerama zaštite od pandemije koronavirusom svoj boravak u županiji prijave policiji.

Iz županije posebno apeliraju na osobe s izrečenom mjerom samoizolacije zbog zaštite od koronavirusa, koje su bez prijavljenog boravišta ili prebivališta u županiju došle jer su pogođene potresom na zagrebačkom području ili drugijh “razloga više sile”.

Od njih traže da se prijave putem e-.maila licko-senjska@policija.hr ili na telefon 053 192 PU ličko-senjske.

Iz županije su zamolili sve iznajmljivače, radi kontrole dolazaka i noćenja, da goste bez odgode prijave u sustav eVisitor, ne čekajući zakonski rok od 24 sata.

Na taj način, ističu,nadležne službe u svakom trenutku imaju uvid u realno stanje na terenu radi možebitnih poduzimanja potrebnih mjera u očuvanju zdravlja pučanstva i borbe protiv koronavirusa.

21,15 sati

Još četiri osobe u Istri zaražene su koronavirusom, pa je tako u nedjelju zaraza potvrđena za ukupno sedam osoba, a u pulskoj Općoj bolnici ukupno je smješteno 30 zaraženih.

Županijski stožer civilne zaštite izvijestio kako je nakon jutrošnja tri slučaja popodne potvrđena zaraza za još četiri osobe, nakon što je iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Miihsljević” u pulsku bolnicu stigao nalaz od devet uzetih uzoraka brisa osoba s područja Istarske županije.

Načelnik županijskog stožera Dino Kozlevac priopćio je kako se od te četiri novozaražene osobe za njih troje radi o kontaktu sa zaraženom osobom, dok je jedna osoba “došla s rizičnog područja”.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović potvrdio je Hini kako je riječ o dvije osobe iz Umaga i jednoj iz Brtonigle koje su bile na pogrebu ocu poznatog istarskog vinara Morena Coronice.

Četvrta novozaražena osoba je muškarac s područja Vodnjana koji je na brodu radio kao ugostitelj.

Inače, do nedjelje u 16 sati na području Istarske županije uzeto je trinaest uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, koji su dostavljeni u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević”.

21,00 sati

Iz Jadrolinije su u nedjelju priopćili kako su smanjili broj putovanja na državnim trajektnim linijama, a pojedine linije privremeno ukidaju.

“Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu donesena je odluka i o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te o privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija”, kažu u Jadroliniji.

Navode  kako su privremeni red plovidbe na lokalnim linijama koji vrijedi do 30. travnja, kao i linije koje su privremeno ukinute objavljeni njihovim internetskim stranicama.

20,30 sati

Riječko Komunalno društvo Autotrolej će, po nalogu nacionalnog Stožera civilne zaštite, od ponedjeljka uspostaviti tri gradske i šest prigradskih izvanrednih linija javnog gradskog prijevoza, koje mogu koristiti samo putnici koji moraju doći do svoga radnog mjesta.

Kako je priopćeno iz Autotroleja, izvanredne linije javnog gradskog prijevoza počet će prometovati u ponedjeljak, 23. ožujka, a namijenjene su isključivo građanima koji moraju doći na radno mjesto.

Prijevoz za sve ostale korisnike je strogo zabranjen, pa će im ulazak u vozila biti onemogućen.

U autobuse će se moći ući isključivo sa zaštitnom maskom na licu.

Vozila Autotroleja pojačano će se dezinficirati nekoliko puta tijekom dana, naveli su iz Autotroleja, koji je vozni red za izvanredne linije objavio na svojim web stranicama.

19,30 sati

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu u nedjelju je odlučio zatvoriti gradske tržnice i sve objekte u sustavu tržnica kao mjeru zaštite od zaraze koronavirusom, a s obzirom da se pokazalo kako se na tržnicama ne poštuju mjere potrebnog odstojanja.

Odluka o mjeri obustava rada tržnica i svih objekata u sustavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti stupila je na snagu odmah, a stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja ove mjere.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izjavio je za RTL kako se zatvaranje tržnica i trgovina unutar tržnica pokazalo nužnim jer se tamo ne poštuju mjera odstojanja.

“Pokazalo se da oni koji tamo organiziraju rad i dijelom građani ne poštuju mjere socijalne distance, mjere dovoljnog odstojanja jedni od drugih”, kazao je Božinović.

Upitan mogu li se očekivati i nove strože mjere odgovorio je da kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano, bilo bi manje potrebe za novim mjerama.

19,00 sati

Šef talijanske civilne zaštite Angelo Borrelli objavio je današnje podatke o epidemiji kornavirusa i Italiji. U posljednja 24 sata zabilježeno je 5560 novih slučajeva zaraze, a 631 osoba je umrlo. Izliječeno je 952 osoba.

Ukupno, u Italiji je 59 138 zaraženih, od kojih se 7024 oporavilo i 5476 je umrlo.

U usporedbi s jučerašnjim danom, umro je 162 osobe manje, a i broj zaraženih nešto je manji od prethodnog dana.

18,30 sati

Zagrepčani koji su nakon potresa u Zagrebu sklonište odlučili potražiti u svojim vikendicama u Primorju i na kvarnerskim otocima moraju računati da će tamo morati ostati najmanje dva tjedna. Naime, policija od danas u 13 sati u posebnom kontrolnom hangaru na Kikovici popisuje sve osobe koje dolaze iz Zagreba. Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je na naplatnoj postaji Kikovica postavljen zajednički punkt epidemiologa, policije i civilne zaštite radi kontrole osoba koje su uslijed potresa odlučile napustiti Zagreb, a imaju mjeru samoizolacije. Kako javlja portal Otok-Krk.org, putnici moraju policiji dati svoje podatke, kao i adresu na kojoj će boraviti. Njima će se dopustiti odlazak prema njihovim odredištima, ali im se pritom izdaje i rješenje o 14-dnevnoj samoizolaciji, što znači da u tom razdoblju neće smjeti napuštati objekt u kojem će boraviti. “Prilikom kontrole putnika osobe će biti propuštene da nastave put do svojih odredišta uz uzimanje podataka na kojoj adresi namjeravaju boraviti”, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova. Dodaju da su u dogovoru s djelatnicima autocesta zatvoreni izlazi na čvorovima Vrata, Delnice i Oštrovica, a kontrolirati će se i stara cesta prema Rijeci.

Također, odlukom državnog Stožera Civilne zaštite ograničen je i prelazak krčkog mosta. Prelazak se dopušta samo onima koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na Krku i susjednim otocima. Prijelaz je dopušten i predstavnicima zdravstva, policije, vatrogasaca, oružanih snaga, lučke kapetanije, pošte i komunalnih djelatnosti, kao i vozilima opskrbe trgovina na otocima te onima koji su zaposleni na otocima, piše Večernji list

16,30 sati

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u nedjelju da je do 16 sati u Hrvatskoj zabilježeno 254 slučaja zaraze koronavirusom, 19 više nego jutros.

“Neko kraće vrijeme sustav za detekciju pozitivnih bio je izvan funkcioniranja, no on sada radi. Nalazimo se još uvijek u onom uzlaznom dijelu epidemijske krivulje, što je očekivano. Treba se držati podalje zidova urušenih zgrada, ali i distancirati jedni od drugih”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare nakon sastanka državnog vrha u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Potvrdio je da je u tijeku provjera sigurnosti zgrada zdravstvenih ustanova u Zagreb, koje danas obilazio, i vraćanje pacijenata u zgrade koje su procijenjene kao stabilne.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je u nedjelju svim službama na angažmanu nakon što je vrlo jak potres rano ujutro pogodio Zagreb.

“Nakon što smo obišli Grad i vidjeli razmjere šteta, htio bih prije svega zahvaliti svim službama koje su se maksimalno angažirale”, rekao je premijer nakon drugog nedjeljnog sastanka državnog vrha.

Zahvalio je i građanima na odgovornosti koju su pokazali te predstavnicima medija na brzom i potpunom izvještavanju.

“Imamo kombinaciju dvije krize koje su međusobno kontradiktorne. Epidemija koronavirusa je ozbiljna, za sada smo došli do 254 zaraženih. To je značajno povećanje od jutros”, rekao je premijer.

Ponovio je važnost socijalnog distanciranja te apelirao na građane da o tome vode računa.

izvijestio je u nedjelju da se broj oboljelih od koronavirusa povećao za 19 te ih je ukupno 254 u Hrvatskoj.

16,00 sati

Iz Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije potvrđeno je kako je četvrta osoba kojoj je dijagnosticira zaraza koronovirusom u Sisačko-moslavačkoj županiji kirurg sisačke Opće bolnice.

Zbog toga se na odjelu u kojem je liječnik radio provode protuepidemijske mjere, a istodobno se provjeravaju mogući kontakti liječnika s pacijentima i drugim osobama.

Svi djelatnici koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim upućeni su na samoizolaciju od 14 dana. Identificirani su i svi pacijenti koji su dolazili u kontakt s oboljelim liječnikom. S njima je, poručuju iz Stožera i Opće bolnice, obavljen razgovor i također su upućeni na dvotjednu samoizolaciju.

Budući da je liječnik blaže kliničke slike i bez temperature, stanje u bolnici je i nadalje pod  kontrolom, te svi odjeli i službe normalno nastavljaju s radom.

Kako je priopćeno iz Stožera, odjel na kojem je radio liječnik privremeno je ispražnjen, trenutačno je u tijeku čišćenje i dezinfekcija prostora, a svi preseljeni pacijenti će tijekom nedjelje biti vraćeni na odjel.

15,30 sati

U Primorsko-goranskoj županiji koronavirusom je zaraženo još šest osoba, pa je sada u toj županiji ukupno 24-ero zaraženih, a svi su u dobrog zdravstvenog stanja, doznaje se u nedjelju iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Jučer je potvrđeno da je u Primorsko-goranskoj županiji još šest osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih jedna osoba koja ima prebivalište izvan županije.

Do subote je na području županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata. Od njih je jedan pacijent izliječen, jedan je otišao na liječenje u Sisak, dok ih je devetero smješteno u riječku bolnicu, a troje je izolirano u kućnim uvjetima i svi su u dobrom stanju.

Iz Stožera su također izvijestili da je županijski Crveni križ pripremio u Dvorani mladosti na Trsatu prostor za prihvat i izolaciju lakše oboljelih od novog korona virusa, s ukupno 80 ležajeva.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Rijeka posudili su kombi za prijevoz i 30 poljskih ležajeva, a iz svog skladišta u Šapjanama dopremili su 50 poljskih ležajeva, 80 kompleta posteljine i 80 deka.

Na parteru dvorane postavljeno je 40 ležajeva, a za svaki ležaj osigurano je 30 četvornih metara prostora. Po 20 ležajeva smješteno je iznad dviju tribina.

Za smještaj i izolaciju lakše oboljelih namijenjeno je i riječko Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” u naselju Podmurvice.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija izvijestila je u petak studente i javnost da je Ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo nalog da se osiguraju svi objekti Studentskog naselja “Ivan Goran Kovačić” za potrebe boravka osoba u karanteni.

Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić” služit će kao dodatni bolnički kapacitet. To naselje u pet objekata ima ukupno 673 kreveta, od kojih 642 kreveta za smještaj redovitih studenata Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci, 16 kreveta za smještaj profesora i ostalog nastavnog osoblja i drugih gostiju Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci te 15 kreveta za smještaj ostalih gostiju.

15,10 sati

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u nedjelju da je na naplatnoj postaji Kikovica postavljen zajednički punkt epidemiologa, policije i civilne zaštite radi kontrole osoba koje su uslijed potresa odlučile napustiti Zagreb, a imaju mjeru samoizolacije.

“Prilikom kontrole putnika osobe će biti propuštene da nastave put do svojih odredišta uz uzimanje podataka na kojoj adresi namjeravaju boraviti”, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Dodaju da su u dogovoru s djelatnicima autocesta zatvoreni izlazi na čvorovima Vrata, Delnice i Oštrovica, a kontrolirati će se i stara cesta prema Rijeci.

14,50 sati

U Varaždinskoj županiji u nedjelju je potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je trenutno 11 osoba s potvrđenom zarazom, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin rekao je da i novooboljela osoba, koja je srednje životne dobi, ima blagu kliničku sliku.

Prema objedinjenim podacima s graničnih prijelaza te izdanim rješenjima sanitarne inspekcije, pod zdravstvenim nadzorom je ukupno 926 osoba s prebivalištem u Varaždinskoj županiji.

“U županiji su u zadnja 24 sata utvrđena dva kršenja mjera samoizolacije napuštanjem objekta, a upozoravamo građane s rješenjima o samoizolaciji na potrebu pridržavanja propisanih mjera i unutar samih objekata u kojima borave”, istaknuo je Vugrin.

Što se tiče potresa koji je jutros pogodio Zagreb, a koji se osjetio i na području Varaždinske županije, iz Područnog ureda civilne zaštite Varaždin izvijestili su da su zaprimili dojavu o samo jednom lakšem oštećenju kuće u zapadnom dijelu županije, a dojave o ozljedama građana do 9.30 sati nisu zaprimljene.

14,45 sati

Od ponedjeljka, 23. ožujka, poštanski uredi će raditi najranije od osam, a najkasnije do 17 sati, a ulazak će biti dozvoljen isključivo sa zaštitnim maskama, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatske pošte.

Tako je određeno na temelju odluke Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Obavijest o promjeni radnog vremena i obvezi nošenja zaštitnih maski bit će istaknuta na ulaznim vratima svih poštanskih ureda.

Zbog potresa zatvoren je poštanski ured u Jurišićevoj ulici u Zagrebu

Naime, zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici znatno je oštećena pa će poštanski ured i poslovni prostori Hrvatske pošte u Jurišićevoj do daljnjeg biti zatvoreni.

O svim promjenama HP će na vrijeme obavijestiti korisnike.

Novi sortirni centar u Velikoj Gorici nije pretrpio oštećenja, kaže se u priopćenju.

14,30 sati

Na području Ličko-senjske županije nema novozaraženih osoba, a dobrog je općeg stanja oboljeli iz Senja kojemu je prije dva dana potvrđen pozitivan nalaz na koronavirus, priopćio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata ličko-senjska policija utvrdila je i Državnom inspektoratu prijavila jedno kršenje odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata, a u provjeri poštivanja samoizolacije ni na jednoj od 90 adresa nije utvrđeno nepoštivanje te zaštitne mjere.

Do danas je pod samoizolacijom ukupno 331 osoba, a pod aktivnim nadzorom je 131 osoba.

Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad 13 osoba od kojih se kod deset nalaz pokazao negativnim, jedan je spomenuti nalaz pozitivan, a na dva još čeka.

Za sve informacije građanima na raspolaganje su stavljeni broj telefona 053/588-204 i e-mail adresa: stozer.cz@licko-senjska.hr.

14,15 sati

Broj zaraženih koronavisusom  u Sisačko-moslavačkoj županiji povećan je s tri na četiri oboljela koja su s lakšim simptomima bolesti hospitalizirani u sisačkoj bolnici, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Napominju i kako u povodu blagdana Uskrsa, očekuju povratak većeg broja stanovnika županije iz europskih zemalja gdje je prisutna Covid-19 infekcija te apeliraju da se građani pridržavaju svih propisanih mjera i provedbu zdravstvenog nadzora tipa samoizolacije u kući strogo poštuju.

Građane mole da ne posjećuju svoje bližnje u domovima umirovljenika jer su pripadnici starijih dobnih skupina najugroženiji dio stanovništva kod infekcije novim koronavirusom.

Bespotrebno zadržavanje na javnim mjestima i nadalje će nadzirati djelatnici policije, HGSS-a, vatrogasci i druge službe te će takve slučajeve sankcionirati, poručuju u priopćenju.

13,45 sati

Epidemiološka situacija u Brodsko-posavskoj županiji i dalje je zadovoljavajuća te je u evidenciji oboljelih od koronavirusa i dalje samo jedna osoba, rečeno je u nedjelju na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Do sada je u ovoj županiji tretirano oko 80 pacijenata, a u posljednjoj skupini od devet nalaza koji su stigli iz Zagreba svi su bili negativni.

Na području Brodsko-posavske županije pod mjerama samoizolacije su 1072 osobe, rekao je načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, dodavši da mjere samoizolacije izdaju granična policija, sanitarni inspektori, “Covid ambulante” u Domovima zdravlja u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški te ambulante obiteljske medicine.

Policija je u protekla 24 sata imala 11 dojava o kršenju mjera samoizolacije. Provjerom je obradila 12 osoba, od kojih je za tri utvrđeno da krše mjere samoizolacije.

Od početka praćenja provođenja mjera samoizolacije, od subote 14. ožujka, bilo je 68 dojava, 73 osobe su provjerene, a ukupno 14 osoba nije poštivalo propisane mjere, rekao je Valić.

“Policija provjerava i provođenja mjera zabrane rada, te okupljanja. Uglavnom nije bilo većih odstupanja”, izvijestio je.

Policajci s područja Brodsko-posavske županije ispratili su i konvoje s ukupno 1.534 teretna vozila prema graničnim prijelazima sa Slovenijom, Srbijom i Mađarskom.

Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković na konferenciji je upozorio na lažna predstavljanja za pripadnike Civilne zaštite. “Poruka je jasna: pripadnici Civilne zaštite i drugih službi moraju biti u službenoj odori i sa službenom iskaznicom”, rekao je Bošnjaković.

Prema podacima stožera od ponedjeljka u prostoru bivšeg Ininog skladišta nafte u Industrijskoj zoni Bjeliš bit će uspostavljen objekt za potrebe djelatnika hitne medicinske pomoći. Ondje će se obavljati dezinfekcija osoblja i vozila nakon prijevoza oboljelih u slavonskobrodsku ili novogradišku bolnicu.

Ovaj objekt korišten je za pružanje hitne medicinske pomoći i tijekom velike migrantske krize, kada je u Slavonskom Brodu bio uspostavljen tranzitni centar.

Iz policije još jednom podsjećaju na odluku od subote o strogom ograničavanju okupljanja na javnim mjestima i većim grupama.

Načelnik policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić ponovio je kako se to odnosi i na splavi na Savi u Slavonskom Brodu, odnosno da građani mogu odlaziti na splavi, ali bez okupljanja u veće grupe.

13,00 sati

Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno je testirano 38 osoba, jedan nalaz se čeka, a u nedjelju će biti obavljena još tri nalaza, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u Vinkovcima.

Pod mjerama samoizolacije nalazi se 881 osoba, bilo je 25 dojava o kršenju samoizolacije, a četiri osobe su prekršajno prjavljene.

U objektima za karantenu nalaze tri osobe te 18 vozača kamiona.

Od noćas je na snazi odluka kojom je radno vrijeme trgovina određeno od 8 do 17 sati.

“S obzirom da je epidemiološka situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji stabilna, pozivamo sve građane da se pridržavaju svih mjera i uputa za prevenciju širenja pojave koronavirusa i da ostanu kod kuće”, kazao je načelnik stožera Zdravko Kelić.

12,30 sati

U Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom te je za sada ukupno 17 oboljelih, izvijestio je u nedjelju župan Željko Kolar.

Što se tiče dva nova slučaja, jedna je osoba s područja općine Hum na Sutli, a druga s područja grada Pregrade.  Kolar je dodao da se kod novih slučajeva radi o neposrednom kontaktu s poznatom zaraženom osobom.

Nemamo lokalne transmisije u obliku da ne znamo otkuda nam zaraza dolazi , istaknuo je Kolar.

12,00 sati

Zbog potresa u Zagrebu još nisu stigli rezultati 35 jučer poslanih uzoraka iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali se po dosadašnjem iskustvu očekuje da će veći broj biti pozitivan, istaknuto je u nedjelju na redovitoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić najavio je dolazak deset specijalizanata na ispomoć u dubrovačku bolnicu te da se ubuduće, po novom protokolu prioriteta, većina građana s blažim simptomima neće testirati.

“Svi asimptomatski ili s blažim simptomima će ostati doma u izolaciji. Imamo ograničeni resurs briseva i testova, kao i zaštite opreme. Budemo li neracionalno trošili imat ćemo problem. Prioritet su zdravstveni radnici, teški bolesnici, bolnički bolesnici, starije osobe pa kronični bolesnici. Mlada zdrava osoba ne treba se testirati, već ostati doma u izolaciji. Testirat će se samo u slučaju pogoršanja simptoma”, objasnio je Lakić.

Lakić je izjavio kako Zavod radi ‘svom silinom’ na obradi kontakata te je tempo rada vrlo naporan i bez odmora.

“Obradili smo 119 kontakata, od koji je 115 u samoizolaciji. Ovo sve izgleda kao jedan veliki dan. Molim sugrađane da nam pomognu i ne izlaze van, da ostanu doma, jer ukoliko zdravstveni sustav ne bude mogao obrađivati novonastale slučajeve doći će do još veće katastrofe. Molim građane, inače ćemo biti u velikom problemu”, upozorio je Lakić.

Dodao je kako je pri kraju uređenje dubrovačkog hotela Sumratin u svrhu tzv. izolacije u zajednici, za one koji neće imati uvjete za kućnu izolaciju, dok je studentski dom dodatna lokacija.

Zamjenik ravnatelja dubrovačke bolnice Mario Wokaunn rekao je da su četiri hospitalizirana pacijenta s blagom kliničkom slikom te nije bila potrebna uporaba respiratora, kojih je u bolnici petnaest.

“Liječnik iz bolnice je u samoizolaciji i stabilno je. Svi su njegovi kontakti obrađeni i očekujemo rezultate”, dodao je Wokaunn.

Načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo podsjetio je kako je dosad ukupno na Kliniku Fran Mihaljević poslana 102 uzorka, a četrnaest je zasad pozitivnih.

“U samoizolaciji su 423 osobe, a od jučer srećom nemamo novih kršenja samoizolacije. U karanteni u Župi dubrovačkoj je pet korisnika, od kojih pet stranih državljana i dva hrvatska. Jedan Albanac je prema svim protokolima ispraćen u svoju državu. Pozivam sve sugrađane da ostanu doma i ne ugrožavaju sebe i svoje najmilije”, rekao je Cebalo i dodao kako dolazak na Elafitsko otočje kontroliraju policija i vatrogasci te da od jučer nemaju informaciju da je bilo takvih slučajeva.

Dodao je kako će prijevoz gradskim autobusima biti dozvoljen prvenstveno za djelatnike bolnice te sve koji moraju raditi. Naglasio je kako se razmatra više ponuda za smještaj specijalizanata koji bi trebali doći u ispomoć u dubrovačku bolnicu, a do nedjelje navečer će iz Zagreba u Dubrovnik stići i pomoć u opremi.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako trenutni broj osoba u samoizolaciji nije i konačan jer se čekaju podaci i epidemiološke službe i sanitarne inspekcije. Najavio je kako će policija u okviru svojih mogućnosti pojedinačno provjeravati sve osobe u samoizolaciji na prijavljenoj adresi boravišta.

Dodao je kako su na području županije u protekla 24 sata primili šest dojava o većim okupljanjima, mahom mlađih osoba na igralištima, koji su se nakon policijskog upozorenja udaljili.

“Policija, među njima i djelatnici pomorske policije, pregrupirala se na područja mogućeg javnog okupljanja građana, gdje je njihova nazočnost prioritetna. Svim stranim državljanima na putu za svoju domovinu humanitarno pomažemo i omogućujemo siguran tranzit. Još uvijek riješi tranzit kroz Neum za građane Republike Hrvatske”, istaknuo je Pavličević i dodao kako nije zabilježeno nijedno kršenje odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Demantirao je, pozivajući se na Crveni križ, glasinu kako od ponedjeljka nastupa karantena.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić još jednom je apelirao na pridržavanje svih propisanih mjera.

“Građani trebaju ostati kod kuće i što manje se kretati. Ne stvarajte skupine i držite razmak između sebe. Pohvaljujem sve naše službe, od Zavoda za javno zdravstvo, bolnice, domova zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu. Rade maksimalno i jako su iscrpljeni. Pomozimo im pravilnim ponašanjem”, rekao je Dobroslavić.

11, 00 sati

Žena iz Čazme prva je pozitivno testirana osoba na koronavirus s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, objavio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite.

Njezino ponašanje istaknuto je kao primjer odgovornog ponašanja, jer je nakon povratka iz Turske dobrovoljno i bez posebnog rješenja s granice otišla u samoizolaciju zajedno s partnerom s kojim je bila na putovanju, a čiji se rezultati testiranaja na koronavirus još čekaju.

”Naša sugrađanka iz Čazme koja je oboljela od koronavirusa došla je s puta 16. ožujka i moram pohvaliti njezinu savjest i odgovornost. Zajedno sa svojim partnerom postupila je oprezno i čim su stigli s putovanja stavili su se u samoizolaciju, iako za to nisu dobili rješenje na granici. Turska,  iz koje su se vraćali, tada nije bila proglašena državom većeg rizika”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Alli Alouch

Zahvaljujući njihovoj odgovornosti, sada nam je mnogo lakše postupati. To je ono što čini razliku između epidemije i katastrofe. Epidemija je tu, ali samo ako ćemo se odgovorno ponašati, možemo izbjeći Istaknuo je katastrofu, poručio je dr. Alouch. Dodao je da se oboljela žena liječi kod kuće jer nema jače simptome.

Nakon današnjeg sastanka Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije odlučeno je da se obustavi prodaja na otvorenom na bjelovarskoj tržnici i da će se sjednica Županijske skupštine planirana u utorak, 24. ožujka održati elektronskim putem.

Predstavnik MUP-a Hamdija Mašinović kazao je kako su na području Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 653 osobe u samoizolaciji, da je bilo 70 dojava o kršenju samoizolacije, a izdano je 12 prekršajnih naloga.

10,30 sati

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena su nova tri slučaja zaraženih koronavirusom virusa, a iz te županije žurno je poslan potražni tim Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) za pomoć potresom pogođenom Zagrebu.

“Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije hitno je uputio jedan potražni tim HGSS-a s pripadajućom opremom za pomoć gradu Zagrebu u saniranju posljedica potresa”, priopćio je u nedjelju Stožer.

Napominje se kako je u toj županiji do sada ukupno deset oboljelih od koronavirusa, od kojih je troje novooboljelih, i svi se osjećaju dobro i u stabilnom su stanju”, navodi se u priopćenju Stožera.

Stožer je također izvijestio kako se Splitsko-dalmatinskoj županiji u karanteni nalaze 56 osoba,:od kojih su 32 hrvatska državljanina i 24 osobe stranog državljanstva.

S obzirom na Odluku o obustavi javnog prometa, splitski “Promet”  i krizni stožer su u stalnom kontaktu radi  uspostave organiziranog prijevoza za djelatnike svih potrebitih službi. Prikupljaju se informacije o broju djelatnika i pravcima na kojima putuju te će se nakon prikupljenih informacija odrediti trase komunikacije i vremena polazaka i povrata autobusa, objasnili su iz Stožera.

U Osječko-baranjskoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa, a osječki županijski Zavod za javno zdravstvo obavljat će testiranja za područje Vukovara i Vinkovaca te prema potrebi i za druge slavonske županije, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

 

Ravnatelj Zavoda Zlatko Pandžić rekao je na konferenciji za novinare kako je svih  jučerašnjih 12 testova bilo negativno, uključujući i ranija tri sumnjiva slučaja, koja su bila poslana na ponovno testiranje.
S obzirom na situaciju koja je u Zagrebu nastala nakon jutrošnjeg potresa, izvijestio je kako će osječki Zavod od danas do daljnjega obavljati testiranja za bolnice u Vukovaru i Vinkovcima, te tako “rasteretiti potrebe u Zagrebu”.
“Ako bude mogućnosti i potrebe, proširit ćemo to i na Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju”, najavio je Pandžić.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece kazao je kako je u protekla 24 sata zaprimljeno 14 dojava o kršenju samoizolacije,  u pet slučajeva to je i potvrđeno, a radi se o osobama s područja Đakova, Našica, Osijeka, Donjeg Miholjca i Čepina.
Dodao je kako se u samoizolaciji trenutno nalazi 990 osoba.
Najavio je kako od će ponedjeljka Policijska uprava raditi po drugačijem režimu, pa će neposredni rad sa strankama biti obustavljen, a radit će se jedino izdavanje osobnih iskaznica, i to u opravdanim i žurnim situacijama te vozačkih dozvola vozačima profesionalcima.
Svi ostali zahtjevi za izdavanjem određenih dokumenata mogu se slati elektronskom poštom ili putem sustava e-građanin, poručio je načelnik Bece.

S  obzirom na to da je odlukom nacionalnog Stožera ukinut javni međugradski prijevoz, što stvara probleme tvrtkama s ovoga područja u kojima rade radnici iz okolnih mjesta, načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović kazao je kako se radi se na rješavanju toga problema kako bi se organizirao prijevoz isključivo za radnike.
U ime Stožera uputio je snažnu podršku stanovnicima Zagreba, koje je jutros pogodila nova tragedija, istaknuvši kako će Slavonija “za njih učiniti sve što može”.

9,50 sati

Od jučer u 16 sati u Hrvatskoj je zabilježeno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestilo je u nedjelju ujutro Ravnateljstvo civilne zaštite.

Ukupno je to 235 oboljelih, kazala je na konferenciji za medije ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Apelirala je na građane koji su jutros zbog potresa u Zagrebu izašli na ulice, da se odgovarajuće odjenu i sačuvaju od hladnoće te pridržavaju mjera distanciranja jedni od drugih zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

9,30 sati

Ravnateljstvo civilne zaštite poslalo je priopćenje:

“GRAĐANKE I GRAĐANI!
znamo da se bojite, osjećate strah i nelagodu. Usprkos snažnim emocijama i strahu koji se pojavio, POZIVAMO VAS da u ovim izvanrednim uvjetima, držite potreban razmak
Poslije potresa često se javlja reakcija grupiranja ljudi radi međusobne podrške i tješenja, ali zbog koronavirusa bitno je spriječiti socijalnu blizinu. POZIVAMO vas da se držite svih dosad izdanih uputa. Bit će vam teško i trebat će vam utjeha, ali budite uz članove obitelji ili jednog prijatelja/susjeda, ne više!

Nadalje, puno je građana vani bez jakni, molimo da se toplo odjenete da se ne biste prehladili. U vrijeme zaraze koronavirusom, simptome prehlade možete zamijeniti simptomima koronavirusa i doći će do prevelikih zahtjeva prema zdravstvu. Molimo, uzmite jakne, deke i toplo se odjenite dok čekate vani ili u autima.”

8,30 sati

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju da će seizmolozi i građevinski stručnjaci vrlo brzo napraviti procjenu sigurnosti zagrebačkih zgrada, a istaknuo je i da je situacija puno složenija s obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa.

“U svakom slučaju, mi ćemo poduzeti sve kako bi napravili najbolju procjenu što je u ovom trenutku za raditi. Naravno, postoje protokoli kad je u pitanju zemljotres, međutim, kad je u pitanju zemljotres istovremeno s globalnom pandemijom, onda je to puno složenija situacija.

Moramo dobro promisliti i donositi prave odluke na dobrobit svih nas”, rekao je ministar.

Dosta starijih zgrada u centru Zagreba, koje su građene po starijim standardima, je oštećeno, a situacija je bolja što se tiče ostatka Zagreba, dodao je.

7,45 sati

Nakon potresa u Zagrebu ljudi su izašli na ulice. Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju u nedjelju ujutro da ljudi iziđu van te da ne budu u grupama zbog opasnosti koronavirusa te čekaju upute seizmologa.

Više čitajte OVDJE.

7,00 sati

Nacionalni stožer civilne zaštite u subotu navečer donio je odluku o ograničavanju rada svih trgovina koje su još otvorene, od danas sve rade od 8 do 17 sati.

Izvor: narod.hr