„U Sarajevu me vjera doista nosila. Jednostavno ne znam kako bih se bez nje usudila izići na ulicu, na kojoj su me svaki dan gađali snajperima, gdje su oko mene padale granate i gdje smo preživjeli i glad i hladnoću. To ne bi bilo moguće da nisam vjernik”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, dr. Alemka Markotić, predvodnica je borbe protiv koronavirusa u našoj zemlji.

Svakodnevno je možemo vidjeti kako na malim ekranima smirenim tonom izvještava o situaciji, ali i mjerama protiv širenja epidemije koje se poduzimaju pod njezinim stručnim vodstvom.

Nedavno je izjavila kako joj je u ratnom Sarajevu, gdje je radila kao mlada liječnica, vjera bila od velike pomoći.

„U Sarajevu me doista nosila. Jednostavno ne znam kako bih se bez nje usudila izići na ulicu, na kojoj su me svaki dan gađali snajperima, gdje su oko mene padale granate i gdje smo preživjeli i glad i hladnoću. To ne bi bilo moguće da nisam vjernica“, izjavila je.

Slobodna Dalmacija donosi razgovor s don Stipom Kneževićem, župnikom iz Zavidovića, mjesta u kojem je dr. Markotić provela veći dio djetinjstva i mladosti.

Svećenik kaže da liječnica potječe iz „fine hrvatske obitelji“, nije zaboravila Zavidoviće te ih posjećuje za svaki blagdan i godišnji odmor.

Njegov brat, msgr. Tomo Knežević, prije rata je vodio Caritas Sarajevske nadbiskupije i tada je upoznao mladu liječnicu koja je tada radila u Sarajevu.

Don Tomo se prisjeća kako je liječnicu upoznao u proljeće 1992. godine. Kaže da je bila osoba koja se u ratnom kaosu istaknula neviđenom energijom i hrabrošću.

„Ona je prava katolkinja koja svoju vjeru živi u sebi i za sebe, ali i za druge, bez obzira radilo se o nekoj Ani, Fati ili Desanki. Ona je prava ratna heroina čija veličina nadilazi ovozemaljske granice, vjere i nacije“, izjavio je msgr. Knežević.

On je Bogu zahvalan što mu je poslao dr. Markotić baš u vrijeme kada im je najviše trebalo njezino znanje i ljudskost.

“Ona je, što bi se reklo u Bosni, žena od komada, pravična, uporna, neće popustiti kada je najteže. Vidim da to dokazuje i u ovom slučaju s tim nesretnim virusom koji se širi na sve strane. Unatoč tome što je stalno na TV-u, što je traže i razvlače na sve strane, ona će uvijek ostati ista. Naše dijete iz Bosne“, istaknuo je msgr. Knežević za Slobodnu Dalmaciju.

Inače, dr. Alemka Markotić predaje na Odjelu za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net