Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa. Odluka stupa na snagu danas, a zabrana se ne odnosi na određene ljude i djelatnosti koji mogu dobiti propusnicu koja se nalazi u prilogu dokumenta objavljenog na stranicama Stožera.

Kako se navodi u dokumentu, zabrana se ne odnosi na:

1. promet i kretanje koje je nužno za opskrbu područja,

2. dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,

3. izvješćivanje javnosti, dakle novinare,

4. stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,

5. ljude koji putuju iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,

6. putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,

7. žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti.

Svi oni mogu dobiti propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta, a koji im izdaju, ovjeravaju i potpisuju: za okolnosti iz 1., 2., 3., 6. i 7. točke odgovorne osobe u pravnoj osobi, za 4. točku izabrani liječnik obiteljske medicine, a za 5. točku nadležni stožeri civilne zaštite.

Obavijest Grada Zagreba

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Grada Zagreba o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj od 23. ožujka 2020., zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnog boravka.

Iz zabrane su isključeni sudionici u opskrbi, zaposleni u bitnim službama, novinari,  građani koji putuju na posao i žurne službe.

Građanima koji trebaju medicinsku skrb propusnicu mogu dobiti od izabranog liječnika obiteljske medicine. Građanima koji iz vitalnih obiteljskih razloga  (briga o djeci i starijima izvan mjesta prebivališta) putuju u drugo mjesto propusnice će se izdavati u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu, na adresama koje dostavljamo u privitku.

Za izdavanje potvrde neophodni su osobni podaci, OIB, uz navođenje razloga odlaska iz mjesta prebivališta, te potpisana izjava kojom se potvrđuje istinitost podataka.

Izdavanje će se vršiti radnim danom od 9:00 – 15:00, na rok do 7 dana. 

Izvor: narod.hr