Foto: www.marsz.org

U nedjelju je u Varšavi održan Hod za život i obitelj na kojemu se okupilo nekoliko tisuća ljudi, a „hodačima“ se pridružio i poljski predsjednik Andrzej Duda.

Ovo je prvi put da se neki poljski predsjednik pridružio Hodu za život, a Dudino pojavljivanje na manifestaciji koja se u Poljskoj održava preko 13 godina, snažno je odjeknulo u ovdašnjoj javnosti.

Hod za život išao je ispred predsjedničke palače na ulici Krakowsko Przedmieście u središtu glavnoga grada, gdje mu se pridružio Duda i prohodao s njima nekoliko stotina metara.

Dudina potpora Hodu za život dolazi u vrijeme kada pro-life pokret u Poljskoj prolazi kroz vrijeme promišljanja i dvojbi o načinu nastavka borbe za zaštitu nerođenih. Iako je izgledalo kako će vladajuća stranka Pravo i pravda (Prawo i Sprawedliwość – PiS) zabraniti eugenički pobačaj tijekom svoga prvog mandata od 2015. do 2019. – to se nije dogodilo.

Nedavno je objavljeno kako će Ustavni sud idući mjesec razmotriti zahtjev ukupno 119 parlamentarnih zastupnika koji su tražili ocjenu ustavnosti postojeće odredbe o dopuštenom pobačaju u slučaju malformacije ploda. Zastupnici naglašavaju kako je ta odredba u neskladu s Ustavom Republike Poljske, točnije s člankom 30. koji jamči dostojanstvo svake osobe i poziva državu da ga brani.

Sličan zahtjev zastupnika bio je podnesen tijekom prošlog parlamentarnog saziva, ali nije bio razmatran. Ovaj put, moglo bi se dogoditi da Ustavni sud donese odluku koji bi otvorio vrata prema zabrani eugeničkog pobačaja, onoga koji godišnje ubije oko 1000 djece u Poljskoj. Od kojih su većina djeca s Downom.

Predsjednik PiS-a Jarosław Kaczyński u nekoliko je navrata ponovio kako je njegova stranka spremna to napraviti. Sam Duda je također naglašavao kako je spreman potpisati takav zakon, čim dođe na njegov stol, a sada se pojavio po prvi put na Hodu za život.

PiS jednostavno mora, nakon nekoliko godina oklijevanja i parlamentarnih poigravanja sa zakonskim prijedlozima koji su išli prema ograničavanju pobačaja, pokazati svom biračkom tijelu da je spreman napraviti odlučne poteze po tom pitanju.

Ta potreba postala je još jača nakon što je vladajuća stranka usvojila zakon koji zabranjuje rad farmama za uzgoj životinja za krzno. Riječ je o zakonu na kojemu je inzistirao upravo Kaczyński i koji je izazvao velike podjele u vladajućoj koaliciji Ujedinjena Desnica, koji osim PiS-a čine stranke Solidarna Poljska i Sporazum (za koje, u trenutku dok ovo pišem, još nije jasno kako će okončati i za koji postoje razni scenariji). Svi zastupnici SP-a, stranke koju vodi sadašnji ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro, glasali su protiv zakona koji je ipak prošao zahvaljujući potpori liberalne oporbe.

SP je protiv zakona jer, kako kaže, neracionalno uništava profitabilnu industriju i ostavlja nekoliko tisuća ljudi u neizvjesnosti.

Još jedan prigovor jest taj da PiS u ovome trenutku pokazuje više suosjećanja za kune i lasice nego za nerođenu djecu. Odgovor na taj prigovor moglo bi biti glasanje u parlamentu koje bi ozakonilo odluku Ustavnog suda o neustavnosti eugeničkog pobačaja.

* Goran Andrijanić, Udruga Triju mora, diplomirao je novinarstvo na FPZG i pisao u nizu hrvatskih i poljskih medija. Bio je glavni urednik Bitno.net, izvršni urednik tjednika Fokus i novinar u Jutarnjem listu. Sada piše za poljski portal Wpolityce.pl i tjednik Sieci. Piše o religiji, politici i popularnoj kulturi. Oženjen, otac troje djece – Antonine, Jana Josipa i Ruže Hanne.

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala zupakomin.com

Izvor: narod.hr