Zuckerberg facebook cenzura Morrison
Foto: Fah, snimka zaslona, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Australci koji su se u četvrtak ujutro probudili i otvorili Facebook, otkrili su da ne mogu gledati ili dijeliti vijesti na toj društvenoj mreži. U 5:30 ujutro po australskom istočnom vremenu Facebook je zabranio dijeljenje australskih i međunarodnih vijesti nakon višemjesečnih prijetnji i neuspjelih pokušaja da u vladi promjeni i lobira oko predloženog novog zakona o medijima.

Australski premijer Scott Morrison poručio je da njegovu vladu neće zastrašiti Facebook blokirajući objavu vijesti za korisnike, javlja BBC.

Zabranu su prvi iskusili jutarnji urednici vijesti. Glavna stranica nacionalne televizije ABC je bila u kvaru. Srušile su se stranice drugih vodećih medija.

Novinari koji su pokušavali objaviti vijesti na svojim Facebook-stranicama dobili su poruku da je došlo do pogrješke. Također, međunarodni korisnici izvan Australije nisu mogli dijeliti australske vijesti, navodi jutarnji.hr.

Iznenadni potez Facebooka da blokira vijesti izazvao je bijes, jer su neke vladine stranice, te stranice za hitne slučajeve, uključujući zdravstvene vlasti, vatrogasne službe i policiju, također bile blokirane.

Iako je zabrana izdavanja vijesti trebala utjecati samo na izdavače vijesti, platforma za društvene medije koju rabi 18 milijuna Australaca svojom je zabranom nehotice izbrisala ključne stranice za podršku. Primjerice, Ured za meteorologiju, Ministarstvo zdravstva Queenslanda i Sklonište za žene Hobart također nisu mogli izdavati ključne vijesti.

Poremećaj je nastupio u trenutku kada su ministarstva izdala niz upozorenja na iznenadni porast vodostaja u dijelu države Queenslanda nakon obilnih kiša tijekom noći. Ugašena je i Facebook-stranica vatrogasne službe Zapadne Australije dok se ta država priprema na uvjete “opasnosti katastrofalnog požara”.

Medijski zakon

U pozadini događaja stoji prvi svjetski zakon čiji je cilj bio riješiti gubitke prihoda od oglašavanja u medijima zbog američkih tehnoloških divova (Big Tech). Australski zakon koji treba stvoriti takozvani Kodeks pregovora o medijskim vijestima u srijedu je usvojen u donjem domu, a trebao bi uskoro proći i kroz gornji dom parlamenta. Kodeks bi stvorio arbitražno vijeće za određivanje obvezujuće cijene vijesti u situacijama kada Google i Facebook ne postignu dogovore s medijskim tvrtkama čije izvorne članke dijele na svojim platformama. Zakon je ciljao da ”izjednači uvjete” između tehnoloških divova i izdavača koji se bore za dobit. Od 100 australskih dolara (488 kuna) potrošeno na digitalno oglašavanje u australskim medijima, 81 dolar (395 kuna) ide Googleu i Facebooku.

Direktor Facebooka za Australiju i Novi Zeland, William Easton izjavio je da je zakon težio ”kažnjavanju Facebooka za sadržaj koji nije uzeo ili tražio”. Facebook je u izjavi napisao da je australskim izdavačima prošle godine pomogao da zarade 407 milijuna australskih dolara putem preporuka. Rekao je da div društvenih medija dobiva “minimalnu” poslovnu dobit od vijesti, što čini manje od četiri posto sadržaja koji korisnici vide na platformi.

„Predloženi zakon u osnovi pogrešno razumije odnos između naše platforme i izdavača koji je koriste za dijeljenje vijesti”, poručili su iz tvrtke. U prilog tome ide činjenica da ”izdavači rado odabiru objavljivanje vijesti na Facebooku jer im to omogućava prodaju više pretplata, povećanja publike i povećanje prihoda od oglašavanja”.

Facebook je poručio da se zbog zakona ”suočio s oštrim izborom: pokušati poštivati zakon koji zanemaruje stvarnost ovog odnosa ili prestati dopuštati objavljivanje vijesti o našim uslugama u Australiji.”.

”Teška srca odabiremo ovo drugo”, stoji u objavi na blogu.

Google potpisao ugovore

I Google i Facebook borili su se protiv zakona, ustvrdivši da on nepravedno “kažnjava” njihove platforme.

Međutim, za razliku od Facebooka, Google je posljednjih dana potpisao ugovore o plaćanju s velikim australskim medijima. Facebookova akcija uslijedila je nekoliko sati nakon što je Google pristao platiti medijskom divu News Corporation Ruperta Murdocha za sadržaj s web lokacija s vijestima širom njegova medijskog carstva, navodi BBC.

“Tehnološki divovi možda mijenjaju svijet, ali to ne znači da bi ga trebale voditi”, poručio je, između ostalog, australski premijer Scott Morrison u svojoj objavi na Facebooku.

“U stalnom sam kontaktu s čelnicima drugih država po tim pitanjima. Jednostavno nas neće zastrašiti”, istaknuo je i pozvao Facebook da konstruktivno surađuje s vladom, “kao što je to Google nedavno pokazao u dobroj vjeri”.

Ministar komunikacija Paul Fletcher upozorio je da tvrtke koje posluju u Australiji “moraju poštivati ​​zakone koje je donio izabrani parlament ove nacije”. Niz ministara istaknuo je parlamentu u četvrtak da je Facebookov potez “napad” na demokraciju i da će samo naštetiti ugledu tvrtke.

Premijer zapadne Australije Mark McGowan optužio je Facebook da se “ponaša poput sjevernokorejskog diktatora”.

Zdravstveni stručnjaci također su kritizirali Facebookovu odluku zbog sprječavanja pristupa vitalnim informacijama tijekom pandemije Covida-19.

Medijski su stručnjaci pak komentirali da će zbog Facebookovog poteza sada dezinformacije samo procvasti na platformi koja je već bila optužena za širenje lažnih vijesti.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/bbc