Župa Komin proslavila je svog nebeskog zaštitnika – sv. Antu Padovanskog, 13. lipnja, svečanim misnim slavljem u nazočnosti brojnih vjernika. Ovoga puta, zbog okolnosti, tradicionalna procesija kroz mjesto zamijenjena je trostrukim ophodom oko crkve. Misno slavlje predslavio je don Ante Mateljan uz koncelebraciju župnika don Dražena Dukića, prečasnog kanonika Stipe Jerkovića, don Mladena Margete, don Damira Bistrića i don Ante Buljana.

Na početku homilije, predvoditelj je čestitao imendan svima koji nose ime ovog sveca svega svijeta. „Poznat kao propovjednik, navjestitelj Riječi Božje, vjerujem da bi mu danas bilo drago da ovdje može progovoriti, gledajući ovu neretvansku dolinu s ovog krasnog mjesta. Palo mi je na pamet, obzirom da bi sa svecima trebalo razgovarati, u ime svoje i svih nazočnih, napisati opširno pismo svetom Anti“.

Između ostaloga, don Ante je u pismu napisao „kako je sveti Ante, specijalist u pronalaženju izgubljenih stvari, a mi se stalno gubimo – gubimo vrijeme i stvari, što stariji sve više, gubimo se kao osobe, gubimo ljude – ne samo kroz bolest i odlazak s ovog svijeta, već ih gubimo iz osjećaja i srca“. „I onda osjećamo duboku prazninu, zapravo ranu na srcu, koja ne može zarasti ako jedni druge ne nađemo. Jer, ako svoje bližnje ne nađemo, ne možemo ostvariti onu drugu stranu jedine Božje zapovijedi koja je u temelju naše sreće – ljubiti bližnjega – i to kao samoga sebe. Kad osjetimo da smo se izgubili, osjećamo da smo skrenuli na stranputicu na kojoj se gubi veza s Bogom, poremete se odnosi, putovi, izgube putokazi, zađe s pravog puta, poremeti se zdrav razum i pomrači pamet, a oči izgube svjetlo života“, nastavio je.

„Tako mi dođe, da te sveti Ante zapitam – da ti je danas stati ovdje za oltar pa progovoriti, što bi nam rekao? Bi li zašutio, rasplakao se, a možda sve ovo ne bi mogao podnijeti, pa bi i zagrmio? Većina se i danas, kao i onda kad si morao propovijedati ribama, ne bi baš sjatila da sluša navještaj Božje Riječi, nego bi od tebe očekivala čudesa. A čudesa su djelo Božje; da biste ih doživjeli, morate doći na Božju stranu. Inače, bit će vam još veći kamen spoticanja. Čudesa čini Bog služeći se onim tko je Božji! Sjetite se da Isus reče: ‘Kad biste imali vjere koliko je zrno gorušičino, i brda biste premještali!’. Zato, sveti Ante, kad vidiš da je gusto, pusti potragu za stvarima, i uhvati se nas, vjernika, Hrvata, katolika! Traži nas i vodi pred Gospodina – da bi nas spasio, pomozi nam da nas zlo posve ne zahvati, da nas vrag ne odnese. Ta djeca smo Božja, koja u svoj ovoj izgubljenosti, još barem tihim glasom u srcu vape: Gospodine, nađi nas i srca nam otvori, po zagovoru i primjeru svoga ugodnika svetog Ante k sebi nas privedi, i na kraju k sebi dovedi, jer naša nada jesi ti, koji si nas za sebe stvorio i koji srca naša zoveš da se smire u tebi, sada i vazda, i u vijeke vjekova. Amen!“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja don Ante Mateljan je blagoslovio djecu. Mise tijekom trodnevnice predvodio je don Damir Bistrić, župnik župe Bagalović.