„Kada si doznao o kakvoj se predavačici radi, zar nije trebalo povući konsekvencije poput onih spomenutih katoličkih biskupa?“, upitao je u otvorenom pismu mostarski biskup Ratko Perić dubrovačkog biskupa Matu Uzinića povodom gostovanja teologinje Tine Beattie na Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku. Sporno gostovanje potaknulo je i niz drugih reakcija čiju vam kronologiju donosimo.

Mostarski biskup Ratko Perić jučer je uputio otvoreno pismo dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, povodom gostovanja britanske teologinje Tine Beattie na Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku koja će se održati od 15. do. 19. srpnja.

„Dragi Mate, biskupe! Javljam Ti se kao stariji kolega mlađemu, susjed susjedu, kao da smo za kakvim javnim dijaloškim stolom“, započeo je Perić svoje pismo u kojem je izrazio nezadovoljstvo povodom gostovanja britanske teologinje.

Mostarski biskup naveo je nekoliko spornih točaka vezanih za Beattie, od naslova njezinog predavanja, njezinih stavova koji su u neskladu s Crkvenim naukom do činjenice da su neki biskupi u drugim zemljama već otkazivali njezina predavanja.

„Pluralizacija. Pravo govoreći, ne znam što znači ova riječ“, napisao je Perić osvrćući se na činjenicu da će sporna teologinja održati radionicu na temu ‘Društvo i pluralizacija: šanse i izazovi za žene u Katoličkoj Crkvi’. „Ako bi se primijenilo na Crkvu, na depositum fidei – polog vjere, na teologiju, onda bi to moglo značiti da zasade jedne teologije vrijede za jednu stranku, lijevo-liberalnu, načela druge teologije za desničare i tomu slično“, izrazio je svoju zabrinutost Perić.

Posebno su ga zasmetali stavovi Tine Beattie po pitanjima poput kontracepcije, pobačaja, homoseksualnih „brakova“, ređenja žena, dokidanja svećeničkog celibata.

„Dignuti se protiv života, i to tek začeta, protiv Božjega zakona ženidbe muška i ženska, može netko tko se protivi Stvoritelju i Njegovu planu i preuzima njegove prerogative da u ime svoje „teologije“ prosipa feministički kukolj na katoličkoj njivi“, ustvrdio je mostarski biskup.

Podsjetio je i kako su britanskoj teologinji, upravo zbog navedenih stavova, već otkazana predavanja u Velikoj Britaniji i SAD-u, te zapitao dubrovačko biskupa „kada si doznao o kakvoj se predavačici radi, zar nije trebalo povući konsekvencije poput onih spomenutih katoličkih biskupa?“.

Perićeva reakcija nije jedina kritika na račun gostovanja Tine Beattie na Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku. Mr. sc. Snježana Majdandžić Gladić na portalu katoličkih teologa Vjera i djela prva je kritički reagirala na njezino gostovanje nazvavši ga „teološkom podvalom“.

Majdandžić Gladić je u svome tekstu ustvrdila kako je navedena Ljetna škola „vrlo opasan eksperiment, jer na velika vrata pruža dobrodošlicu onim teolozima koji promiču kulturu smrti, a mlade i još neformirane ljude dovodi u opasnost da umjesto zauzetih radnika na Božjoj njivi postanu tek puki kritičari Crkve“.

Dobar dio argumenata za takav zaključak utemeljila je na činjenici da će na školi sudjelovati Beattie za koju je napisala kako se njezina teologija „umnogome razvija mimo i protiv Crkve, odnosno mimo i protiv božanskog i naravnog zakona“.

Na tekst koji je Majdandžić Gladić napisala, kao i na druge kritike koje su se pojavile, osvrnuo se i sam biskup Uzinić u intervjuu za Večernji list. Uzinić je ustvrdio kako su kritike na račun Beattie učinjene „površnim pristupom“, izrazivši vjeru da njezino predavanje „može doprinijeti i otvoriti pitanja feminističke teologije o kojima ne razmišljamo toliko često, ali i progovoriti o ulozi i položaju žene u Crkvi i društvu“.

Osim toga, istaknuo je kako su joj pojedinci pripisali „vrlo površno različite stavove“ te ih suprotstavili katoličkom nauku „zaboravljajući pri tome kako moderna apologetika u svome djelovanju mora biti dijaloška“.

„Osobno sam uvjeren da suočavanje teologa, posebno mladih, s drugačijim stavovima vodi prema njihovoj zrelosti, odgovornosti, a na koncu i da ono daje na snazi navještaju evanđelja u suvremenom svijetu“, rekao je Uzinić.

Uziniću je, ponovno na portalu Vjera i djela, replicirao Petar Marija Radelj. Pobrojavši brojne sporne istupe Tine Beattie, Radelj je u svome tekstu, u kojem se obilno pozivao na papinske enciklike, odbacio Uzinićevu tvrdnju da su britanskoj teologinji stavovi pripisani “površno”.

“U današnje doba nisu potrebne posebne škole da bi se čula različita mišljenja, jer to svatko može pronaći i pročitati, nego treba jasnoća onoga što Crkva naučava, u protivnom ona gubi svoje poslanje, pretvara se u pasivnoga slušatelja, stovarište različitih mišljenja i zgradu kojom vlada propuh”, zaključuje Radelj u svome tekstu.

Spomenimo na kraju da je na e-mail adresu Bitno.net-a prije par tjedana stigla zamolba za objavom informacije o održavanju Ljetne škole teologije u Dubrovniku u obliku poziva studentima teologije da na njoj prisustvuju. Zbog već navedenih stavova teologinje Tine Beattie koji su protivni Crkvenom nauku, odlučili smo ne objaviti taj poziv.

O našoj odluci i argumentima na osnovu kojih smo je donijeli obavijestili smo biskupa Uzinića, ponudivši mu da za naš portal progovori o razlozima pozivanja teologinje Tine Beattie, što on nije prihvatio. Također, prema informacijama koje imamo negativan stav o teologiji Tine Beattie i njezinu pozivanju na Ljetnu školu teologije u Dubrovniku izrazilo je i više uglednih hrvatskih teologa, što nas je uvjerilo da smo postupili ispravno.

Ivo Džeba | Bitno.net