KOTOR (IKA)

U katedrali Sv. Tripuna u Kotoru u subotu 6. veljače za đakona je zaređen don Damir Vrbešić. U zajedništvu s umirovljenim kotorskim biskupom Ilijom Janjićem i svećenicima, misno slavlje i obred ređenja predvodio je apostolski upravitelj nadbiskup Rrok Gjonlleshaj.

Pozdravljajući okupljene na slavlje, mons. Gjonlleshaj izrazio je radost zbog ovog važnog događaja u životu ređenika i mjesne Crkve koja je nedavno proslavila svog nebeskog zaštitnika, te je potaknuo novog đakona da služi Crkvi „radosno, pravedno, poslušno, vrijedno i vjerno“.

Govoreći o đakonskoj službi koju će u budućnosti vršiti, mons. Gjonlleshaj je istaknuo: „Dragi Damire, Crkva te izabrala kao poslužitelja kod oltara, poslužitelja Božje riječi i poslužitelja braći i sestrama. Ugledaj se na Isusa Krista koji je poslužitelj našega života, poslužitelj čovjeka u nevoljama. Želim ti, da snagu za poslanje u koje si zakoračio pronalaziš: u molitvi, Svetom pismu i euharistiji, te da tvoj život bude određen Kristovom ljubavlju i blizinom čovjeka. Današnjim ređenjem prihvatit ćeš, kako ti to povjerava mjerodavna vlast, zadaću đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa“.

U zaključku propovijedi, nadbiskup je potaknuo don Damira da svoju službu vrši s radošću i marljivo, a sve vjernike pozvao na molitvenu pratnju duhovnih zvanja. Na obredu ređenja bili su i vlč. Mihael Mađarević, župnik u Kuševcu i vlč. Branko Čagelj, vojni kapelan u Petrinji. Pjevao je župni zbor kotorske katedrale pod ravnanjem s. Dragice Kuštre.

Don Damir Vrbešić rođen je 7. siječnja 1985. u Zenici, kasnije se s obitelji preselio u Kuševac (Đakovačko-osječka nadbiskupija). Studij teologije završio je na Katoličkome bogoslovom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao 16. studenoga 2020. godine, objavljeno je na mrežnim stranicama Kotorske biskupije.