Foto: Fah

“Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku?”, upozorili su na tiskovnoj konferenciji Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske u utorak u Domu Specijalne policije iz Domovinskog rata RH na tiskovnoj konferenciji.

Teme tiskovne konferencije bile su:
1. Teroristički čin na radnike HEP-a u Pakracu
2. Zakon o civilnim žrtvama iz Domovinskog rata
3. Aktualiziranje pitanja ratne odštete od strane agresora- Republike Srbije

 

Pred saborske zastupnike uskoro bi, nakon završetka javne rasprave, trebao stići Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim bi nekoliko tisuća civila koji su stradali u vrijeme borbenih operacija, odnosno njihove obitelji, dobili pravo na mjesečnu novčanu naknadu. No, najutjecajnije braniteljske udruge strahuju kako bi taj novac mogao završiti i u rukama pripadnika srpske paravojske, o čemu su jutros upozorili javnost.

Svoju su zabrinutost iskazali usprkos činjenici da Zakon u točki 5. predviđa ograničenje prema kojem svi oni koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici toga zakona te navodi sustave i zakonske odredbe koji bi to pitanje trebali regulirati odnosno spriječiti.

“Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku? Što je s pripadnicima SDS-a, stranke koja je zabranjena u RH, koja je otvoreno poticala i pomagala agresiju na RH, što Zakon ni jednom riječju ne spominje”, pitaju branitelji, dodajući kako je na njihov zahtjev 29. prosinca 2020. održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na tu temu, no ondje nisu, kako kažu, stekli dojam da ne postoji mogućnost zlouporabe od sudionika agresije na RH i njihovih pomagača, te da na pitanje o bivšim članovima SDS-a koji su organizirali pobunu i podizali barikade, nisu dobili odgovor.

Upozorili su i na neslužbeni podatak kako se u javnosti nagađa da će novim Zakonom biti obuhvaćeno i do 9000 novih korisnika.

“Poučeni nizom neugodnih iskustava, naša skepsa, oprez i bojazan temelji se isključivo na činjenici da tijekom svih ovih godina sve te institucije i službe koje trebaju osigurati točku 5. ovog Zakona nisu uspjele identificirati, locirati, uhititi i procesuirati ratne zločince velikosrpskog fašizma unatoč silnim apelima i prosvjedima, pa i danas silovane vukovarske žene susreću svoje silovatelje, a nikakav registar agresora prema našem saznanju ne postoji. I što ako se pripadnici srpskih postrojbi mahom počnu predstavljati civilima kao što su velikim dijelom nakon zarobljavanja bili kuhari ili prisilno mobilizirani”, pitaju Željko Dragašević, Zoran Maras i Siniša Mastelić, u ime udruga koje predstavljaju, koji su na tiskovnoj konferenciji također ponovno otvorili pitanje traženja ratne odštete zbog agresije na Republiku Hrvatsku, najavljujući kako će poduzeti “odgovarajuće korake”.

U izjavi saborske zastupnice SDSS-a Šimprage koja hvali Zakon navodeći “iskorak ka pomirenju i normalizaciji odnosa” i tvrdnje kako se “uvijek nađu oni bukači koji su protiv i to povezuju s koalicijom“, braniteljske udruge vide “od kuda vjetar puše”.

“Upozoravamo podnositelja prijedloga Zakona kao i sve koji će ga prihvatiti u ovome obliku da snose moralnu odgovornost ali i odgovornost prema građanima Republike Hrvatske koji će na kraju snositi trošak isplate sredstava svima koji ostvare pravo iz toga Zakona”, zaključili su branitelji.

Braniteljske udruge upozoravaju: “To jasno daje do znanja od kuda vjetar puše”

Priopćenje s tiskovne konferencije Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Saveza udruga branitelja radnika RH prenosimo u cijelosti:

Zabrinjavajuća je najava donošenja zakona o civilnim žrtvama iz Domovinskog rata. Obeštećenje i zaštita civilnih žrtava svakako je hvale vrijedan, human pa i nužan čin Republike Hrvatske, no iako je zakon u točki 5. predvidio ograničenje da svi koji su sudjelovali u velikosrpskoj fašističkoj agresiji na Republiku Hrvatsku i njihovi pomagači neće moći biti korisnici tog zakona i navodi sustave i zakonske odredba koji bi tako nešto trebali regulirati odnosno spriječiti. Pitamo odgovorne. Postoji li sustav, službe ili institucije koje posjeduju popise ili pravovaljane informacije o pripadnicima agresorske vojske, paravojnih formacija, mobiliziranima ili pomagačima u agresiji na Republiku Hrvatsku?

Što je s pripadnicima SDS-a, stranke koja je zabranjena u RH koja je otvoreno poticala i pomagala agresiju na Republiku Hrvatsku, a iščitavajući Zakon u istome se ni jednom riječju ni slova ne spominje. Na zahtjev Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata RH dana 29. prosinca 2020. godine održan je sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom na tu temu. Bez obzira na izlaganje Ministra nismo stekli dojam da ne postoji mogućnost zlouporabe i ulazak među korisnike navedenoga zakona sudionike agresije na RH i njihovih pomagača. Na istome radnom sastanku smo upitali predlagače dali će se onemogućit konzumacija prava iz istog Zakona članovi SDS koji su dokazano vršili organiziranu pobunu i barikade. Na isto pitanje nismo dobili odgovor. Prema trenutnom Zakonu o civilnim stradalnicima rata oko 1850 osoba je korisnika prava iz tog Zakona. Neslužbeno u javnosti se nagađa da će novim Zakonom biti obuhvaćeno i do 9000 novih korisnika. Poučeni nizom neugodnih iskustava od kojih ovdje neke i opisujemo s razlogom smo skeptični.

Naša skepsa, oprez, bojazan ili kako hoćete temelji se isključivo na činjenici da kroz sve ove godine sve te institucije, službe koje trebaju osigurati točku 5 ovog zakona nisu uspjele identificirati, locirati, uhititi i procesuirati ratne zločince velikosrpskog fašizma unatoč silnim apelima i prosvjedima, silovane vukovarske žene susreću svoje silovatelje, nikakav registar agresora (prema našem saznanju) ne postoji. I što ako se pripadnici srpskih postrojbi mahom počnu predstavljati civilima kao što su velikim dijelom nakon zarobljavanja bili kuhari ili prisilno mobilizirani?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata RH i Savez udruga branitelja radnika Republike Hrvatske NISU protiv donošenje Zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata, štoviše smatramo da ga je trebalo donijeti puno prije ali nikako bez garancije da isti NE MOGU konzumirati sudionici agresije na RH kao ni njihovi pomagači. Takvu garanciju na žalost nemamo niti danas.

Vidjevši izjavu saborske zastupnice SDSS-a Šimprage koja hvali Zakon i napominje „kad se napravi jedan iskorak ka pomirenju i normalizaciji odnosa uvijek se nađu oni bukači koji su protiv i to povezuju s koalicijom“. To jasno daje do znanja od kuda vjetar puše. Upozoravamo podnositelja prijedloga Zakona kao i sve koji će ga prihvatiti u ovome obliku da snose moralnu odgovornost ali i odgovornost prema građanima Republike Hrvatske koji će na kraju snositi trošak isplate sredstava svima koji ostvare pravo iz toga Zakona.

Povezanost sa Zakonom o civilnim žrtvama Domovinskog rata te financijskim troškovima koji će nastati svakako ima pitanje traženja ratne odštete od strane agresora na Republiku Hrvatsku. Ovim putem upoznajemo javnost da je Zbor udruga veterana hrvatskih postrojbi zajedno s udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata RH uputio zahtjev za održavanje sastanka na temu pokretanja postupka potraživanja ratne odštete od strane agresora na Republiku Hrvatsku još 30. studenoga 2020. godine predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Do današnjeg dana nikakav odgovor nismo zaprimili. Stoga će ZUV HGP i USPD RH poduzeti odgovarajuće korake vezano uz pokretanje postupka nadoknade ratne štete od strane agresorske srpske strane prema RH.

ZUV HGP
predsjednik
Željko Dragašević

SURB RH
predsjednik
Siniša Mastelić

USPD RH
predsjednik
Zoran Maras

Izvor: narod.hr