Braćo i sestre u Kristu i u ‘miovstvu’!

U želji da sa svima vama podijelimo radost slavlja Rođenja Isusa Spasitelja, želimo također zajedno s vama zahvaliti Bogu što nas je izabrao među svoje suradnike u djelu i poslanju MI, da budemo Njemu na slavu, Crkvi na korist i za dobro našega Hrvatskog naroda. Ujedno, sama činjenica da i nakon četrdeset i tri godine od ‘rođenja’ Zajednice i pokreta MI, mi i u 21. stoljeću o Božiću razmjenjujemo naše vjerničke, narodne i miovske čestitke, poticaj nam je da s radošću, ozbiljnošću i odgovornošću promislimo o neprolaznoj vrijednosti miovskih odnosno naših temeljnih načela. Jer postaje sve očitije kako “Bog – Crkva – Domovina” te “Marija – Euharistija – Papa” upravo u sadašnjim, europskim i hrvatskim crkvenim i društvenim okolnostima sve više dobivaju na aktualnosti. Dakako, ne želeći opterećivati ovu čestitku opširnim opisom pojedinih načela, želimo istaknuti tek nekoliko osnovnih oznaka.

 

Na početku četiriju naših načelnih ‘trijada’ stoji BOG. Kršćanski trojstveni Bog, kojega u ovo vrijeme crkvene godine nazivamo – Božić! Bogočovjek i Čovjekovog, “Riječ tijelom postala” prije dva tisućljeća, “radi nas i našega spasenja”. Isus, naš Spasitelj, osnovao je CRKVU, vjerničku obitelj koja će tijekom cijele povijesti biti ozračje odgoja graditelja Božjega kraljevstva na zemlji te lijek pogubnosti individualizma i “autoreferencijalnosti” (na koju posebno upozorava papa Franjo). A evanđeoska načela te ‘Duhovne obitelji’ nadahnuće su nam za ljubav prema DOMOVINI kao našoj narodnoj obitelji odnosno za skrb prema vlastitom narodu, poglavito danas kada proživljavamo dramu biološkoga opstanka.

 

No “unatoč svemu ostati vedar” naš je ‘stil’ svjedočenja i života, po uzoru na Isusovu i našu majku MARIJU, koja je podpuno prihvatila da sve u njezinu životu “bude po Božjoj riječi”. Nju smo, posebno po Čudotvornoj medaljici, uzeli kao svoje nadahnuće i zaštitnicu te se, poglavito molitvom “Pod obranu se tvoju”, njoj svakodnevno utječemo u zagovor. Ona nas majčinski potiče da uvijek učinimo ono “što god nam rekne” njezin Sin Isus, koji je – nakon Utjelovljenja i ‘Urječenja’ (također u Slovo hrvatskoga jezika) – ostao s nama u EUHARISTIJI, kao ‘Emanuel u Kruhu, da bude čudesna hrana naše svakodnevne radosti i kršćanskoga svjedočenja. A On je svojoj Crkvi na čelo postavio i ostavio Apostola – PAPU – kojega mi kao “Petra naših dana” priznajemo u papi Franji, iskazujući mu vjernost i moleći za njega vodstvo Duha Svetoga u aktualnim zbunjujućim okolnostima i olujama kroz koje prolazi Kristova Lađa.

 

Dragi miovci i miovke, u ‘godini mladih’ koja je pred nama – jer 2020. u Zagrebu je Susret hrvatske katoličke mladeži – pozvani smo također svjedočiti kako je MI sa svojim idejama i temeljnim načelima i nakon gotovo pola stoljeća još uvijek mlad i svjež, duhovna ‘trajnica’ i idejna ‘zimzelen’ te se još zauzetije potruditi da se naš Zbor MI ‘osvježi’ upravo mladim članovima.

 

S tom sviješću i s tim poticajima te svakodnevnom molitvom za sve vas, želimo vam svima obilje istinske Božićne radosti i blagoslova u cijeloj novoj 2020. godini!

 

Vaši duhovnici,

pater Mario i don Anđelko