U svetištu Gospe Karmelske u Bagaloviću u nedjelju 20. rujna kanonik Makarskog sustolnog kaptola don Stipe Jerković blagoslovio je kip sv. oca Pija i posvetio ulje, vodu, sol  i tamjan.

Misa je slavljena u sklopu devetnice i prvoga dana trodnevnice u čast sv. ocu Piju, s don Stipom koncelebrirali su župnik don Damir Bistrić i župnik župe Brela don Ivan Kovačević. Pjevanje je predvodio župni zbor kojim ravna prof. Marija (Maja) Jerković.

Isus je bio izvrstan propovjednik, ljudi su ga slušali da su zaboravili i na hranu i na piće. Slušajući Njega, zaboravili su sve, slušali su ga bez daha… Gospodin nas je sve pozvao od dana krštenja u svoje Kraljevstvo Nebesko, nekoga u najranijoj dobi, nekoga pred sami kraj života, rekao je propovjednik.

„Nadam se da ćemo svi doći u Kraljevstvo Nebesko, ali nećemo svi Boga jednako gledati. Oni koji su doista vršili zapovijedi, živjeli po zapovijedima, ljubili Boga i čovjeka, sigurno će ga moći gledati… To je najvažnije – ljubiti Boga i čovjeka i vršiti zapovijedi“, naglasio je u propovijedi vlč. Jerković, pri čemu je upozorio na grijeh zavisti – najveće bolesti čovjeka, koja ga izjeda a olazi kada se počnemo uspoređivati s drugima.

„Bog je svakome dao dovoljno da ima. Dar se ne komentira, na daru se zahvaljuje! Moramo biti najprije zahvalni na daru života,  što nas je iz tame pozvao na život. Nismo se trebali roditi, ali Bog je htio – pozvao nas je na život, ne da imamo obični život, nego život vječni u punini. Zato nemojmo i ne smijemo biti zavidni“, poručio je.

Prisjetivši se događaja kada je Bog učinio čudo preko o. Pija – kada je ozdravio gluhonijemo dijete, od raka njegovu majku, potom i oca agnostika – koji se nakon ovih događaja izmirio s Bogom, rekao je: Molit ćemo, da Bog po zagovoru o. Pija iscijeli našu dušu od svih naših grijeha – neka nam najprije dade zdravlje duše a onda i tijela, jer kada  budemo ozdravljene duše, bit ćemo sposobni za daljnji napredak, daljnje putovanje prema Kraljevstvu Nebeskome, zaključio je kanonik Jerković.

„Volio bih da ovi dani budu dani radosti, dani milosti, jer molitve se tiču svih nas. Prije početka, molimo da nam Bog da zaštitu i spoznanje naših grijeha, koje možda i ne znamo da su grijesi, koji nas zapravo i odvlače od Isusa Krista, koji nam ne daju da zaživimo milost Božju. S druge strane prepoznat ćemo koje su to napasti Zloga koje nas na različite načine muče u životnim situacijama. Ovo su vremena kad se odričemo svega  što je zlo, što nije dobro, da bi Isus Krist zaživio u nama“, rekao je vlč. Bistrić prije molitve zaštite i izlječenja, koje je pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom molio don Ivan Kovačević, dok su brojni vjernici molitve pobožno pratili sa svijećama upaljenim na Uskrsnoj svijeći.