ZAGREB (IKA)

Misu za branitelje poginule u Vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“, za hrvatske redarstvenike poginule u Borovu Selu te za žrtve raketiranja Zagreba i okolice predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan u subotu, 2. svibnja u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

„Ljubav, zahvalnost i poštovanje okupili su nas danas u crkvu Sveta mati slobode. U ovoj misi molimo za poginule branitelje u Vojno-redarstvenoj operaciji ‘Bljesak’ prije 25 godina, u kojoj je oslobođeno područje Zapadne Slavonije. Molimo i za žrtve raketiranja grada Zagreba i drugih naselja 2. i 3. svibnja 1995. godine. S dubokim poštovanjem se spominjemo i molimo za 12 hrvatskih redarstvenika poginulih u Borovu Selu na današnji dan prije 29 godina“, rekao je biskup Bogdan, uvodeći u misu.


„U našim srcima i mislima bude se bolna sjećanja na duboke rane i patnje koje smo proživjeli. Istovremeno u našem biću bude se osjećaji poštovanja i zahvalnosti prema svim sudionicima i žrtvama iz Domovinskoga rata. Iz srca vjerničke duše uzdižemo svoje molitve za sve pokojne branitelje, sve nestale i poginule u Domovinskome ratu, sve koji su preminuli od posljedica rata, za njihove roditelje i obitelji, za sve koji su ranjeni na duši i tijelu“, istaknuo je vojni biskup.

„Uskrsli Isus došao je svojim učenicima s pozdravom Mir Vama. Ovu misu, kao i svaku misu želimo slaviti s mirom u srcu i duši, u miru s Bogom i ljudima. Molimo dobroga Boga da nam oprosti naše grijehe. A mi braćo i sestre oprostimo jedni drugima. Mržnja razara, ubija, gore od koronavirusa i bilo koje druge zaraze. Ljubav izgrađuje, oplemenjuje, ljubav ima budućnost“, pozvao je biskup Bogdan.


U homiliji je mons. Bogdan istaknuo da je četvrt stoljeća proteklo od pobjedonosne Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ kojom su oslobođena okupirana područja Zapadne Slavonije. A ovaj dan se također navršava 29 godina od pogibije 12 hrvatskih redarstvenika stradalih u obrani Borova Sela. Međutim, primijetio je, ovogodišnje je obilježavanje tih obljetnica drugačije. Zbog sigurnosnih mjera zaštite od epidemije ne može se okupiti ni u velikom broju niti na način na koji se to činilo dosadašnjih godina u Okučanima, Borovu Selu, Vinkovcima, Zagrebu i drugim mjestima.

Izrazio je pri tome radost što se u ovoj situaciji nesigurnosti, neizvjesnosti zbog pandemije planetarnih razmjera, postupno u našoj Domovini obnavlja društveni život i aktivnosti, molitvena okupljanja, liturgijska slavlja, podjeljivanje sakramenata.


„Unatoč tome što smo i nadalje mnogi fizički odijeljeni, ujedinjuje nas ista zahvalnost i ljubav za naše hrvatske branitelje, vojnike i redarstvenike, koji su hrabro izložili svoje zdravlje, pa i same živote, kako bismo mogli živjeti u miru i slobodi. Zahvalnost dobročiniteljima spada u ljudske vrline, u kreposti. Kao kršćani činu i osjećajima zahvalnosti dodajemo i naše molitve“, rekao je biskup.

„Molitva za žive i mrtve spada u duhovna djela milosrđa. Stoga smo danas ujedinjeni u molitvi za sve hrvatske vojnike i redarstvenike koji su sudjelovali u oslobođenju naše zemlje. Spominjemo se naših poginulih, a i onih koji su od tada do danas preminuli, te ih preporučujemo Božjem milosrđu. Molimo i za sve žive branitelje i njihove obitelji da budu hrabri u izazovima i iskušenjima kao što su bili hrabri u ratu. Godišnjice, obljetnice poput ovih, potiču nas da budemo zahvalni našim braniteljima te da tu zahvalnost pokažemo ne samo riječima, nego prije svega djelima, bilo na društvenoj, bilo na osobnoj razini“, poručio je vojni biskup.


„Radujemo se pobjedonosnim akcijama Domovinskoga rata koje su dovele do konačnoga oslobođenja naše domovine Hrvatske. Ali to ne znači da se radujemo ratovanju i krvoproliću, nego tomu da su opet uspostavljeni mir, sloboda, red i sigurnost. Stoga u ovoj misi molimo i za svoje neprijatelje. Kao kršćani želimo ‘da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine’ (1 Tim 2, 3). Budućnost Hrvatske, Europe i svijeta ne može se graditi na lažima i nepravdama, na izjednačavanju napadača i napadnutoga, počinitelja i žrtve. Pomirenje i miran suživot iziskuju priznanje istine, prihvaćanje krivice i spremnost na praštanje. Ovu 25. obljetnicu slavimo ponosno i čiste savjesti – i u poniznosti, bez trijumfalizma i umišljenosti. Ne dopustimo da mržnja i želja za osvetom ovlada našim srcima. Radije se pokajmo za svoje grijehe i propuste, a tuđe prepustimo Božjem vječnom sudu“, pozvao je biskup Bogdan.

„Naša ‘časovita nevolja’ sastoji se u ovim tjednima i mjesecima od pandemije i svih posljedica na duhovnom, društvenom, političkom i gospodarskom području. Prije 25 godina bio je to Domovinski rat koji je, Bogu hvala, okončan uspješnim akcijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’. Vratimo li se još 25 godina unazad, eto nas u doba Hrvatskoga proljeća koje je nasilno ugušeno. A 25 godina prije toga nalazimo se u 1945. godini koja je obilježena Bleiburgom i Križnim putem. I još 25 godina unazad, eto nas u vremenu poslije Prvoga svjetskog rata kada smo se kao narod i Crkva našli u velikim nevoljama i pred velikim izazovima. Svaka ova etapa od 25 godina nosila je neke svoje izazove, pitanja i tjeskobe. No, u svakom razdoblju možemo prepoznati jednu konstantu – ljude vjernike koji su nošeni krsnom milošću i hranjeni Euharistijom bili ‘svjetlo svijeta’, znak nade svojim suvremenicima: blaženi Ivan Merz, blažena Marija od Propetog Petković, blaženi Miroslav Bulešić, službenica Božja Marica Stanković, blaženi Alojzije Stepinac, blagopokojni kardinal Franjo Kuharić te mnogi drugi znani i neznani svjedoci Evanđelja koji su u jednostavnosti i poniznosti živjeli vjeru, a čija su imena upisana u Božjem srcu“, rekao je biskup.

Izrazio je uvjerenje da i u ovom našem razdoblju povijesti u našem društvu i u našoj Crkvi, ne manjka onih koji u ljubavi prema Bogu i bližnjemu svakodnevno uzimaju svoj križ na se i idu Kristovim stopama, stopama raspetoga i uskrsloga Gospodina.

„Kao kršćani imamo potencijal biti ‘sol zemlje’, to jest da oplemenimo i prožmemo ljudskošću i milosrđem raznolika područja ljudskoga života svojim društvenim i osobnim ulogama i dužnostima: kao očevi i majke u svojim obiteljima; kao odgojitelji, učitelji i profesori u odgoju i školstvu; kao radnici, zaposlenici i poduzetnici u svijetu gospodarstva; kao vojnici i redarstvenici na području javnoga reda, mira i sigurnosti, kao javni djelatnici na području društvenog života“, poručio je biskup.

„U zahvalnosti se spominjemo 25. obljetnice osloboditeljske akcije ‘Bljesak’, žrtve 12 redarstvenika u Borovu Selu, žrtava granatiranja Zagreba…. Neka se ta zahvalnost pretvori u djelotvornost, u spremnost na osobno zalaganje i žrtvu poradi općega dobra. Crpeći snagu i nadahnuće iz zajedništva s Kristom, možemo na mnogim područjima svakodnevnoga života unijeti više bratske ljubavi, iskrenosti, solidarnosti i nade u ovaj svijet. Svijet to od nas očekuje, osobito u ovoj krizi i u razdoblju što slijedi. Neka nam uskrsli Gospodin – živi Bog, po milosti krštenja i euharistije bude svjetlo i snaga na tom putu“, potaknuo je biskup Bogdan.

Na misi su sudjelovali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova dr. Gordan Grlić-Radman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj, državni dužnosnici, generali, dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova te članovi braniteljskih udruga.


Na misi su koncelebrirali župnik župe Marije Pomoćnice don Danijel Vidović i generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo. Pjevala je klapa HRM Sveti Juraj. Misa je slavljena uz pridržavanje mjera za sprječavanje širenja epidemije Covid-19.

Nakon mise na vanjskom oltaru bit će zapaljene svijeće i položeno cvijeće za poginule branitelje.

Fotografije: Tomislav Brandt/MORH; Vojni ordinarij